Almega

Ny rapport: 13 000 nya jobb i Sydsverige med sänkt arbetsgivaravgift

Dela

Arbetslösheten i Sydsverige är oroväckande hög, drygt åtta procent under det fjärde kvartalet i fjol enligt SCB. En ny rapport från Almega visar hur sänkt arbetsgivaravgift kan skapa13 000 nya jobb och stärka ekonomin för kommuner och regioner i Skåne och Blekinge.

Patrick Joyce, chefekonom Almega
Patrick Joyce, chefekonom Almega Kate Gabor

Den sydsvenska ekonomin går mot kärvare tider. Ekonomin sviktar och arbetsmarknaden tappar fart. Var femte person mellan 20 och 64 år i Malmö är arbetslös eller står utanför arbetskraften. Antalet lediga jobb i Malmö har minskat med 17 procent det senaste året – sex gånger snabbare än i övriga landet.

– Om man sänker arbetsgivaravgiften med tre procentenheter skulle 13 000 nya jobb kunna skapas i Sydsverige – 3 000 bara i Malmö. Detta vore ett ypperligt sätt att ’mota Olle i grind’ och hindra arbetslösheten från att öka ytterligare, säger Patrick Joyce, chefekonom på Almega.

Speciellt gynnsam är sänkta arbetsgivaravgifter bland de yrken som ofta betraktas som ingångsjobb. Majoriteten av de nya jobben – omkring 9 000 – kräver i princip bara gymnasieutbildning. Det handlar om jobb inom exempelvis service, omsorg, vård, försäljning, bygg, tillverkning, administration och kundtjänst.

– Genom att sänka arbetsgivaravgifterna skulle många nya jobb skapas för personer med kortare utbildning eller bristfällig arbetslivserfarenhet, särskilt utsatta grupper vid lågkonjunktur. Dessutom skulle exempelvis vården kunna få en välkommen förstärkning, säger Patrick Joyce.

I rapporten har Almega även räknat på de ekonomiska konsekvenser som sänkta arbetsgivaravgifter skulle få för kommuner och regioner i Skåne och Blekinge.

– Resultaten är tydliga. De nya jobbtillfällena skulle öka de sydsvenska kommunernas och regionernas skatteintäkter med två miljarder kronor om året. Dessutom skulle kommunerna och regionerna spara ytterligare två miljarder kronor i minskade personalkostnader – ett välbehövligt tillskott till den offentliga ekonomin, säger Patrick Joyce.

En vanlig invändning mot att sänka arbetsgivaravgifterna är att det är ett dyrt sätt att skapa nya jobb. Detta har dock motbevisats av senare års forskning.

– Det har visat sig att tidigare sänkningar skapat betydligt fler jobb som man tidigare trott. Mer än hälften av skattebortfallet kommer tillbaka den vägen, säger Patrick Joyce, och fortsätter:

– Sänkta arbetsgivaravgifter är en kraftfull reform som skulle hjälpa många företag och individer. I dag är drygt en tredjedel av avgiften, den allmänna löneavgiften, dessutom en ren skatt på arbete. Sänks denna uppnås alla positiva effekter utan att socialförsäkringssystemet påverkas.

Läs rapporten 13 000 nya jobb i Sydsverige med sänkt arbetsgivaravgift på almega.se.

Om oss

För kontakt:
Almegas pressjour på telefon 08-762 70 40

Om Almega:
Almega - Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag, är en förbundsgrupp som har drygt 11 000 medlemsföretag med sammanlagt närmare 600 000 anställda. Medlemsföretagen representerar ett 60-tal branscher inom den svenska tjänstesektorn. Almega är den största förbundsgruppen inom Svenskt Näringsliv och förhandlar allra flest kollektivavtal i Sverige. Mer information finns på www.almega.se.

Följ Almega

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Almega

Almega presenterar tillväxtpaket för ett starkare Sverige24.6.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter flera år av akuta krisinsatser finns nu utrymme för långsiktiga reformer som stärker Sveriges tillväxtkraft. “Almega vill se skattelättnader för såväl anställda som arbetsgivare men även satsningar på arbetsmarknadsutbildningar och kompetensutveckling. Sedan måste regeringen tänka om gällande arbetskraftsinvandringen”, säger Fredrik Östbom, näringspolitisk chef på Almega.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye