Rymdstyrelsen

Marcus Wandt är tillbaka på jorden

Dela

Efter arton dagar ombord på den internationella rymdstationen återvände astronauten Marcus Wandt till jorden idag. Landningen markerar slutet på hans uppdrag Muninn under vilken han blev tredje svensk i rymden. 

Kapseln med Marcus Wandt i efter säker landning i Atlanten utanför Floridas kust.
Kapseln med Marcus Wandt i efter säker landning i Atlanten utanför Floridas kust. Axiom/Spacex

Ax-3-besättningen stängde luckan på rymdkapseln Crew Dragon och dockade av  från rymdstationen 7 februari kl. 15:05 (svensk tid).

Med hjälp av ombordraketer placerades rymdkapseln i korrekt bana inför återinträdet i jordens atmosfär. När rymdkapseln gick in i atmosfären bromsade hastigheten dramatiskt och friktionsvärmen runt kapslen nådde temperaturer upp till 1600 grader. I slutfasen fälldes två omgångar av fallskärmar ut, först två bromsskärmar och i slutet fyra stora fallskärmar som ytterligare sänkte farten och stabiliserade kapseln inför landningen i havet. 

Marcus och besättningen ombord på rymdkapseln landade vid Floridas kust den 9 februari 2024 kl. 14:30svensk tid.  

Marcus Wandt har tjänstgjort som uppdragsspecialist under resan tillsammans med Walter Villadei från Italien, Alper Gezeravcı från Turkiet och befälhavaren Michael López-Alegría, en väldigt erfaren före detta Nasa-astronaut.

– Vi är väldigt stolta och glada över Marcus insats. Han har genomfört en rad experiment till nytta för svensk och internationell forskning och är också en inspirationskälla för en hel generation svenskar inom naturvetenskap, säger Anna Rathsman, generaldirektör för Rymdstyrelsen, i samband med Marcus återkomst. 

Marcus Wandt kommer nu att flyga till Köln i Tyskland, där han slutför en serie medicinska tester och samtidigt följer ESA:s rymdmedicinska team hans återanpassning till jordens gravitation. 

Vetenskap som spelar roll

Under sin tid på ISS har Marcus Wandt deltagit i cirka 20 europeiska experiment. 

– Sveriges snabba och robusta beslutsfattande är kärnan i Muninn-uppdragets framgång. Marcus uppdrag som ESA-projektastronaut visade att Europa genom ESA kan vara smidigt och flexibelt och redo att ansluta sig till ett föränderligt landskap för bemannad rymdfart, säger ESA:s generaldirektör Josef Aschbacher.

Under sina två veckor på Internationella rymdstationen har Marcus Wandt genomfört två svenska experiment. Han ledde det svenska experimentet Orbital Architecture från Kungl. Tekniska högskolan (KTH) för att undersöka hur människors fysiska och psykiska välbefinnande kan påverkas av att leva i extrema och begränsade miljöer. 

Ett annat svenskt experiment som genomfördes i mikrogravitation var Memo BC. Marcus placerade neurala stamceller i ICE Cubes-anläggningen på Europas Columbus-modul för att övervaka förändringar i deras cellstrukturer och genuttryck. Forskarna tror att den här typen av celler kan bidra till att andra celler överlever efter att ha utsatts för mikrogravitation. 

- Detta uppdrag diversifierade vår tillgång till rymden, påskyndade viktig vetenskap och forskning och hjälpte till att få erfarenhet med nya partners. Muninn-uppdraget har bättre förberett ESA och Europa för en framtid efter ISS, säger Josef Aschbacher, generaldirektör på ESA. 

Marcus Wandt manövrerade också ett team av robotar på jorden från rymdstationen för det så kallade Surface Avatar-experimentet. Inom ramen för experimentet gav han det europeiska teamet feedback på gränssnittet för att underlätta arbetet med att manövrera robotar på avstånd.  

Marcus tog också foton från rymden och använde en 360°-kamera för att spela in en rundtur på rymdstationen för att ge tittarna en unik vy inifrån den Internationella rymdstationen, ISS.

null
Axiom/SpaceX
null
Axiom/SpaceX
null
Axiom/SpaceX

Bilder

Kapseln med Marcus Wandt i efter säker landning i Atlanten utanför Floridas kust.
Kapseln med Marcus Wandt i efter säker landning i Atlanten utanför Floridas kust.
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Följ Rymdstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rymdstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye