Einar Mattsson

Einar Mattssons samarbete med arkitekt Sune Malmquist

Dela

Arkitekt Sune Malmquist har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 91 år. Han arbetade under många år på uppdrag av bolagsgruppen Einar Mattsson. Med anledning av det vill vi hedra Sune som har betytt mycket för oss och för de som arbetade med honom.

Arkitekten Sune Malmquists illustration över fastighet som Einar Mattsson byggt och äger på Oxtorgsgatan
Sune Malmquists illustration över Einar Mattssons fastighet Oxkärran 1

Kvarteret Oxkärran
Sune Malmquist ritade de färgglada husen i kvarteret Oxkärran på Oxtorgsgatan i Stockholm. Projektet blev mycket uppmärksammat då det var det första bostadshuset som uppfördes i Klara sedan citysaneringen efter kriget. Sunes illustration av husen prydde omslaget till telefonkatalogen 1993.
Det var också ett av de få projekten som genomfördes under den svåra bank- och fastighetskrisen. Huset smälter väl in och syns ändå tydligt från Sveavägen.  På den tiden fick Sune Malmquist kritik av andra arkitektkollegor, att det var pastisch, alltså en kopia av andra kända byggnadsverk. Det har dock alltid varit ett av våra mest uppskattade bostadshus.

Byggmästare Einar Mattsson var själv väl bekant med kvarteren runt Oxtorget, eftersom det var dit han flyttade när han lämnade barndomshemmet på Väddö. Oxkärran blev den sista nyproduktionen som han själv investerade i.

– När huset på Oxtorgsgatan ritades så tittade Sune särskilt på Kungstornen, de karaktäristiska tornen på Kungsgatan, för att få med detaljer därifrån. Han studerade även noga utsmyckningarna från husen runtomkring, så att huset skulle smälta in i omgivningen. Husen han ritade passade alltid väl in i området de byggdes, berättar Einar Mattssons tidigare vd Lennart Ericson.

Lennart Ericson, vars mamma Linnea var syster till byggmästare Einar Mattsson, var anställd i Einar Mattsson mellan 1959–2002. Lennart var vd i koncernen under 20 år. Han berättar:

– Sune var en oerhört trevlig och varm människa. Vi blev också goda vänner, kanske berodde det på att vi befann oss på samma plats i livet. Han hade ett särskilt sinne för detaljer och vacker byggnadskonst. Han ritade flera projekt åt oss, och även flera bostadsprojekt som vi aldrig fick möjlighet att bygga.

Att koncernens nya byggnader ska fungera väl tillsammans med befintlig arkitektur och omgivningarna är viktigt än idag för Einar Mattsson som bostadsutvecklare.

– För att se typisk arkitektur från Sune Malmquist kan du promenera söder om Högbergsgatan, då ser du vilka tegelhus han ritat. De känns lätt igen, avslutar Lennart Ericson.


Om Sune Malmquist

Sune Malmquist var verksam arkitekt i Stockholm från 1955. Utöver flera hus åt Einar Mattsson, har han bl a ritat Philip von Schantz studio i Gåsvik, Alviks torg, Gallerian mot Hamngatan innan ombyggnaden och Sergel Plaza hotell för att nämna några.

Kontakter

Om Einar Mattsson AB
Einar Mattsson AB är moderbolag i en familjeägd bolagsgrupp som varit verksam på Storstockholms fastighets- och byggmarknad sedan 1935. Idag är Einar Mattsson-sfären Stockholms största privata ägare av hyresbostadsfastigheter. Med genomförandekraft i alla konjunkturer är koncernen bland de mest aktiva projektutvecklarna av nya bostäder i regionen. Koncernens förvaltningsbolag förvaltar drygt 14 000 bostäder åt en bred kundkrets av etablerade fastighetsägare. Bolagsgruppen omfattar även en verksamhet som arbetar med investeringar utanför kärninnehaven. Läs mer om oss på einarmattsson.se och Facebook .

Följ Einar Mattsson

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Einar Mattsson

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye