European Energy

European Energy och Svea Vind Offshore undersöker möjligheterna för e-metanolfabrik i Söderhamn

Dela

Den danska energiutvecklaren, European Energy och den svenska aktören för havsbaserad vindkraft, Svea Vind Offshore, har undertecknat en avsiktsförklaring för köp av detaljplanerad industrimark i Ljusne-Vallvik utanför Söderhamn. Målet är att använda marken för bygget av en e-metanolfabrik som kan bli en av världens största och en stor arbetsgivare i Söderhamn. 

Mattias Wärn, Svea Vind Offshore, Jürgen Jacoby, European Energy och Ola Andersson, Söderhamns kommun
Mattias Wärn, Svea Vind Offshore, Jürgen Jacoby, European Energy och Ola Andersson, Söderhamns kommun Foto: Svea Vind Offshore

European Energy är just nu världsledande när det gäller utveckling av kommersiell e-metanoltillverkning och bygger idag det som kommer att bli världens största anläggning för e-metanol i Aabenraa kommun i Danmark. Den anläggningen kommer att kunna producera minst 32 000 ton e-metanol per år till användare som Maersk, Lego, Novo Nordisk och Circle K. European Energy ser en stor potential på den svenska marknaden och är mycket glada att kunna ta första steget tillsammans med Svea Vind Offshore.  

- Vi hoppas snart kunna ta ytterligare steg tillsammans med Svea Vind Offshore som med sin lokala förankring och position i den gröna omställningen är en mycket bra matchning för oss, säger Peter Braun, projektchef för European Energy i Sverige, Norge och Finland och fortsätter:

- En ökad produktion av e-metanol i Sverige kommer att vara centralt för att ställa om sektorer som har svårt att elektrifieras, exempelvis tung industri och vissa transporter.

Luft- vatten och vägburna transporter står för ca. 16 % av de globala CO₂-utsläppen. Genom att byta ut fossilt bränsle till e-metanol inom exempelvis sjöfart och lastbilstrafik, reduceras utsläppen av klimatgaser till nära noll. Den planerade anläggningen i Söderhamn väntas producera 100 000 ton e-metanol årligen.

- Området har bra förutsättningar att få tillgång till det som behövs för storskalig e-metanoltillverkning, bland annat Svea Vind Offshores projektportfölj för ny grön elproduktion i närtid, detaljplanerad industrimark och vatten, säger Jürgen Jacoby, Senior projektutvecklare på European Energy.

Svea Vind Offshore arbetar för att skynda på omställningen genom att bidra med förnybar energi och olika samarbetsprojekt inom industrin: 

- Vårt mål är att vara med och bidra till omställningen till ett hållbart Sverige. Vi är mycket stolta och glada att samarbeta med European Energy eftersom de är en ledande global kraft att räkna med i den gröna omställningen. Samarbete snabbar på omställningen, möjliggör nya arbetstillfällen och stärker konkurrenskraften för hela Gävleborgsregionen, säger Mattias Wärn, medgrundare till Svea Vind Offshore.

Mer information

 

Om European Energy
European Energy utvecklar, finansierar, bygger och driver vind- och solkraftparker samt storskaliga Power-to-X-anläggningar i hela världen. Företaget levererar helhetslösningar och tar fram egna system, metoder och tekniska lösningar. Sverige är en av bolagets nyckelmarknader med 13 anställda och kontor i Växjö. European Energys vision är att vara en världsledande kraft i den gröna omställningen.
Läs mer om European Energy på LinkedIn eller https://se.europeanenergy.com/ 

Om Svea Vind Offshore
Svea Vind Offshore bidrar med vindkraft och vätgas i omställningen till ett hållbart Sverige. Svea Vind Offshore utvecklar havsbaserad vindkraft och arbetar för närvarande med 12 projekt i Sverige. Ambitionen är att bidra till att göra Sverige hållbart – kanske det första fossilfria landet i världen. Ett grönt Sverige har potential att visa vägen till en klimatneutral värld samtidigt som vi utvecklar nya grenar av näringslivet.
Läs mer om Svea Vind Offshore på LinkedIn eller https://www.sveavindoffshore.se/

För mer information, kontakta:
Ted Bergdahl, Senior manager, Communications, Global & Nordics European Energy
Telefon: 070  9560080
E-post:
tebe@europeanenergy.com

Emmy Tollin, kommunikationsansvarig Svea Vind Offshore
Telefon: 070 – 330 2005
E-post:
emmy@sveavindoffshore.se

null
Jürgen Jacoby
null
Peter Braun

Kontakter

Bilder

Om oss

European Energy utvecklar, finansierar, bygger och driver vind- och solkraftparker samt storskaliga Power-to-X-anläggningar i hela världen. Vi levererar helhetslösningar och tar fram våra egna system, metoder och tekniska lösningar.  Sverige är en av bolagets nyckelmarknader. European Energys vision är att vara en världsledande kraft i den gröna omställningen. Läs mer om European Energy på LinkedIn eller https://se.europeanenergy.com/

Följ European Energy

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från European Energy

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye