European Energy

Nej till solpark i Svedberga – nu krävs en snabb ändring av lagen

Dela

Mark- och miljööverdomstolen har beslutat att avslå European Energys planer på en solpark i Svedberga utanför Helsingborg. Domen riskerar att kraftigt begränsa möjligheterna att utveckla storskalig solkraft på jordbruksmark i Sverige och European Energy kräver nu en snabb ändring av lagen.

Peter Braun, landschef Sverige
Peter Braun, landschef Sverige

– Beslutet drar undan mattan inte bara för vårt projekt utan för många andra planerade solparker i Sverige. Vi har i vår redovisning till domstolen tydligt visat att solparken kan samexistera med jordbruk och inte utgör ett hot mot livsmedelsförsörjningen. Vi har utrett alternativa platser för lokalisering och anser att solparken utgör ett väsentligt samhällsintresse genom den stora tillförseln av ny grön el. Dessvärre har domstolen valt att helt eller delvis bortse från de argumenten, säger Peter Braun, landschef för European Energy i Sverige.  

Mark- och miljööverdomstolen tar tydligt ställning för vikten av att värna och bedriva konventionellt jordbruk på jordbruksmark. Solparken skulle ha genererat en stor mängd grön el till ett elområde som redan lider av stor effektbrist. Projektet har dessutom designats för att möjliggöra ett fortsatt kombinerat brukande av marken, till exempel genom odling av grönsaker och vall. Detta till trots menar domstolen att European Energy inte visat att “anläggningen medför tillräcklig samhällsnytta”. 

­– Södra Sverige, särskilt Skåne, har en stor obalans mellan elproduktion och användning. Skånes effektkommission har pekat ut solkraften som en viktig energikälla för att uppnå målet om 50 procents självförsörjning av el till 2030. Dessutom har EU uttryckt att förnybar elproduktion ska vara ett övervägande samhällsintresse. Nu säger domstolen nej till ny grön el motsvarande 35 000 villors årsförbrukning av hushållsel och försvårar möjligheterna att påskynda den gröna omställningen, säger Peter Braun.

European Energy har tagit del av domen men inte hunnit analysera den i detalj. Det kommer att ske i lugn och ro innan företaget mer ingående kan kommentera Mark- och miljööverdomstolens ställningstaganden och fortsättningen för ett eventuellt solparksprojekt i Svedberga. Det är dock klart att bolaget kommer att verka för en förändring av miljöbalken som möjliggör för solparker på jordbruksmark. Peter Braun förutsätter att politiker på olika nivåer backar upp branschen för en sådan utveckling.

– Regeringen har visat att det går att snabbutreda och föreslå lagförändringar som underlättar för kärnkraften. Samma sak borde kunna göras för solkraften.

Mer fakta om Svedbergaprojektet

Kontakter

Om oss

European Energy utvecklar, finansierar, bygger och driver vind- och solkraftparker samt storskaliga Power-to-X-anläggningar i hela världen. Vi levererar helhetslösningar och tar fram våra egna system, metoder och tekniska lösningar.  Sverige är en av bolagets nyckelmarknader. European Energys vision är att vara en världsledande kraft i den gröna omställningen. Läs mer om European Energy på LinkedIn eller https://se.europeanenergy.com/

Följ European Energy

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från European Energy

European Energy och Svea Vind Offshore undersöker möjligheterna för e-metanolfabrik i Söderhamn12.2.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande

Den danska energiutvecklaren, European Energy och den svenska aktören för havsbaserad vindkraft, Svea Vind Offshore, har undertecknat en avsiktsförklaring för köp av detaljplanerad industrimark i Ljusne-Vallvik utanför Söderhamn. Målet är att använda marken för bygget av en e-metanolfabrik som kan bli en av världens största och en stor arbetsgivare i Söderhamn.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye