European Energy

Ja till solpark i Grevekulla – kan bli en av Sveriges största hybridanläggningar

Dela

Länsstyrelsen i Östergötlands län godkänner European Energys planer på en solpark i anslutning till vindparken i Grevekulla i Ydre kommun. Beslutet innebär ytterligare ett steg mot att bygga en av Sveriges största hybridanlägningar med vind och sol inom samma geografiska område.

Peter Braun, projektchef Sverige, Norge och Finland, European Energy
Peter Braun, projektchef Sverige, Norge och Finland, European Energy

– Om solparken byggs, kommer den varje år att producera 43,7 GWh grön el, vilket motsvarar 8 800 villors årsförbrukning av hushållsel. Genom att anlägga en solpark intill den färdigbyggda vindparken, kan vi använda samma anslutning till elnätet och få en ökad produktion och jämnare utmatning. Vind och sol har den stora fördelen att de producerar som mest olika tider på dygnet och över året, säger Peter Braun, projektchef för Sverige, Norge och Finland på European Energy.

Solparken i Grevekulla planeras på samma fastighet som vindparken, Grevekulla 1:7, och över en yta på 54 hektar. European Energy har bland annat genomfört ett samråd med samtliga berörda fastighetsägare och bostäder inom 500 meter, och tagit fram en miljökonsekvensbeskrivning.

Området har låga naturvärden och består till större delen av produktionsskog. I sin motivering till beslutet skriver länsstyrelsen att ”…det väsentliga samhällsintresset, produktion av förnyelsebar el väger tyngre än de identifierade naturvärden som förekommer inom det ansökta området”.

– ­Vi tycker att länsstyrelsen för ett klokt resonemang, där man tar hänsyn till det stora och ökande behovet av el som är nödvändigt för att klara elförsörjningen och den gröna omställningen, säger Peter Braun.

Fakta om solparken i Grevekulla
Installerad effekt: 37 MW p
Förväntad årlig produktion: 43,7 GWh (motsvarar 8 800 villors årsförbrukning av hushållsel, exklusive uppvärmning)
Yta: 54 hektar
Läs mer om solparken i Grevekulla
Läs mer om vindparken i Grevekulla

Kontakter

Om oss

European Energy utvecklar, finansierar, bygger och driver vind- och solkraftparker samt storskaliga Power-to-X-anläggningar i hela världen. Vi levererar helhetslösningar och tar fram våra egna system, metoder och tekniska lösningar.  Sverige är en av bolagets nyckelmarknader. European Energys vision är att vara en världsledande kraft i den gröna omställningen. Läs mer om European Energy på LinkedIn eller https://se.europeanenergy.com/

Följ European Energy

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från European Energy

European Energy och Svea Vind Offshore undersöker möjligheterna för e-metanolfabrik i Söderhamn12.2.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande

Den danska energiutvecklaren, European Energy och den svenska aktören för havsbaserad vindkraft, Svea Vind Offshore, har undertecknat en avsiktsförklaring för köp av detaljplanerad industrimark i Ljusne-Vallvik utanför Söderhamn. Målet är att använda marken för bygget av en e-metanolfabrik som kan bli en av världens största och en stor arbetsgivare i Söderhamn.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye