European Energy

Solparken i Floda-Sund överklagas till högre instans

Dela

European Energy har idag överklagat Mark- och miljödomstolens avslag till en solpark i Floda-Sund i Katrineholms kommun till den högre instansen, Mark- och miljööverdomstolen. Utredningen om alternativa lokaliseringar är väl i linje med vad som godtagits i andra sammanhang och European Energy tror att det finns goda chanser till ett positivt utslag.

Peter Braun, projektchef Sverige, Norge och Finland, European Energy
Peter Braun, projektchef Sverige, Norge och Finland, European Energy

­– Solparken i Floda-Sund skulle innebära ett årligt tillskott av grön el motsvarande 22 000 villors årsförbrukning av hushållsel. Det är el som behövs för att klara den gröna omställningen, sänka elpriserna och motverka klimatkrisen. Vi ser att domstolar gör olika bedömningar gällande lokaliseringsutredning och vill gärna se att fallet prövas i högre instans, säger Peter Braun, projektchef för European Energy i Sverige, Norge och Finland.  

Mark- och miljödomstolen ansåg i sin bedömning att utredningen av alternativa lokaliseringar inte var tillräcklig, trots att samma domstol tidigare bedömt att en lokaliseringsutredning med motsvarande upplägg varit tillräcklig. Även andra domstolar har sagt ja till solparker med lokaliseringsutredning i liknande format.

– Vi väntar just nu på ett beslut i Mark- och miljööverdomstolen gällande ett av våra andra projekt, en solpark i Svedberga i Skåne. Det råder i dag oklarhet både när det gäller omfattningen på lokaliseringsutredning och vad som krävs för etablering på jordbruksmark. Vissa länsstyrelser säger ja, andra nej, berättar Peter Braun. 

Det aktuella området i Floda-Sund omfattar 145 hektar mark. Det består huvudsakligen av jordbruksmark, men omfattar även ett flygfält samt en del skogsmark. Tidigare i år skickade European Energy in en ansökan om samråd enligt 12 kap. 6 § till Länsstyrelsen i Södermanland. Länsstyrelsen godkände enbart 20 procent av anläggningen med hänvisning till att den ligger på jordbruksmark och hindrar brukandet av marken. Mark- och miljödomstolen gick på samma linje.

– Det är ett egendomligt ställningstagande eftersom marken mellan och runt panelerna kan fortsätta brukas genom odling eller bete, säger Peter Braun.

European Energy vill nu att Mark- och miljööverdomstolen upphäver beslutet och ger tillåtelse till att uppföra solparken.

 – Solparker är det snabbaste energislaget vi kan få på plats med en byggtid på bara 12-16 månader. Det är en tillfällig installation som möjliggör för samtidig odling eller bete. När solpanelerna är färdiganvända kan de monteras ned och marken återgå till konventionellt jordbruk eller annan användning, säger Peter Braun.

Läs mer om solparken i Floda Sund:
https://se.europeanenergy.com/vad-vi-gor/sol/floda-sund-pv/

Kontakter

Om oss

European Energy utvecklar, finansierar, bygger och driver vind- och solkraftparker samt storskaliga Power-to-X-anläggningar i hela världen. Vi levererar helhetslösningar och tar fram våra egna system, metoder och tekniska lösningar.  Sverige är en av bolagets nyckelmarknader. European Energys vision är att vara en världsledande kraft i den gröna omställningen. Läs mer om European Energy på LinkedIn eller https://se.europeanenergy.com/

Följ European Energy

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från European Energy

European Energy och Svea Vind Offshore undersöker möjligheterna för e-metanolfabrik i Söderhamn12.2.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande

Den danska energiutvecklaren, European Energy och den svenska aktören för havsbaserad vindkraft, Svea Vind Offshore, har undertecknat en avsiktsförklaring för köp av detaljplanerad industrimark i Ljusne-Vallvik utanför Söderhamn. Målet är att använda marken för bygget av en e-metanolfabrik som kan bli en av världens största och en stor arbetsgivare i Söderhamn.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye