Hyresgästföreningen Region Sydost

Hyrorna höjs hos Neobo i Motala

Dela

Hyresförhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Neobo Motala AB är klara. Bolagets cirka 500 lägenheter får en hyreshöjning på 4,8 procent. De nya hyrorna börjar gälla från den första januari 2024, vilket innebär att det blir en retroaktiv höjning.

Neobo i Motala höjer hyrorna med 4,8 procent
Neobo i Motala höjer hyrorna med 4,8 procent

- Det har varit tuffa förhandlingar, det svåra ekonomiska läget i samhället syns också i hyresförhandlingarna. Neobo har fått ökade kostnader och hyresgästernas ekonomi har påverkats oerhört mycket de senaste två åren. Många hyresgäster har varit tvungna att göra förändringar och anpassa sin vardag på grund av ekonomin och flera har fått se sina marginaler krympa till nästan ingenting. Det är viktigt att man har med sig det tycker jag, säger Karen Cornell, förhandlare Hyresgästföreningen region Sydost.

Efter förhandlingar har Hyresgästföreningen och Neobo Motala AB kommit överens om den årliga hyreshöjningen. Höjningen gäller för hyresgästerna som bor i bolagets cirka 500 lägenheter i Motala. Från och med den första januari 2024 höjs hyrorna med 4,8 procent. Det innebär att hyresgästerna måste betala en retroaktiv höjning för de månader som redan passerat. Neobo Motala AB och Hyresgästföreningen har kommit överens om att den retroaktiva betalningen ska delas upp på tre månadshyror för att underlätta för hyresgästerna. Det finns även möjlighet för en personlig anpassning för den som behöver, som då kan kontakta bolaget.

- En retroaktiv höjning är aldrig kul, det påverkar många och särskilt de som har lite pengar att röra sig med. Anledningen till att vi ändå gick med på den retroaktiva höjningen är att vi på så sätt kunde få ner själva hyreshöjningen i stället. Det innebär att hyreshöjningen blir lägre än den kunde ha blivit och hyresgästerna får betala mindre i längden, även om just den retroaktiva höjningen är tuff, säger Karen Cornell.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Neobo i Motala höjer hyrorna med 4,8 procent
Neobo i Motala höjer hyrorna med 4,8 procent
Ladda ned bild

Om oss

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Region Sydost

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Sydost

Hög hyreshöjning för särskilda boende för äldre i Motala15.4.2024 15:53:53 CEST | Pressmeddelande

Hyrorna för särskilda boenden för äldre i Motala höjs med i genomsnitt 14,1 procent, efter att kommunen anlitat en konsult för att höja hyrorna. Kommunen och Hyresgästföreningen har efter långa förhandlingar enats om en förlikning i hyresnämnden. – Från början ville kommunen höja hyrorna med upp till 40 procent, vi har gjort allt vi kunnat för att sänka det extrema kravet, säger Karen Cornell, förhandlare Hyresgästföreningen region Sydost.

Skiljeman avgör hyrorna i Ronneby9.4.2024 12:07:37 CEST | Pressmeddelande

En särskild skiljeman avgjorde årets hyresförhandling mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Syd i Ronneby. Parterna kunde inte komma överens och ärendet lämnades vidare till en särskild skiljeman, som sedan 2023 kan användas för att avgöra tvister om hyror. Skiljemannen har nu kommit med en rekommendation som innebär en hyreshöjning på 5,65 procent från den 1 januari 2024. Vissa hyresgäster får dock sin höjning senare än andra.

Skrämselpropaganda mot hyresgäster i Växjö19.3.2024 09:34:12 CET | Pressmeddelande

Victoriahem, Heimstaden och Svea Fastigheter i Växjö skickar krav om hyreshöjningar direkt till sina hyresgäster, efter att de inte kommit överens med Hyresgästföreningen om årets hyreshöjning. Hyresgästföreningen uppmanar alla hyresgäster hos de tre bolagen i Växjö att inte betala den nya hyran. - I stället för att förhandla väljer man att försöka skrämma sina hyresgäster för att få vad man vill, säger Susanne Filipsson förhandlingsdelegat Hyresgästföreningen region Sydost.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye