Invigning av Dramatens nya infällbara hiss vid huvudentrén

Dela

Den nya hissen som fälls in i trappan är på plats vid Dramatens huvudentré och invigs fredagen den 16 februari klockan 10.00 av Dramatens vd Kitte Wagner och teaterchef Mattias Andersson.
Hissen förbättrar tillgängligheten till Dramatenhuset och är ett led i ett omfattande tillgänglighetsarbete som Dramaten och Statens fastighetsverk påbörjade 2021.

Dramatens nya hiss.
Dramatens nya hiss. Arkitekt: Ahrbom & Partner, fotograf: Johan Eldrot

– När jag började på Dramaten 2020 var huset eftersatt vad gäller tillgänglighet. Som rullstolsburen kunde man t.ex inte komma in genom huvudentrén och inte heller arbeta på våra scener. Vi har sedan dess arbetat på flera plan med att öka tillgängligheten. När vi installerade en tillfällig hiss möttes det, milt uttryckt, av kraftiga reaktioner i sociala medier. Det känns nu mycket bra att vi landat i en permanent lösning, säger Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare för Dramaten.

–Det känns bra att få lämna över den efterlängtade hissen till vår hyresgäst. Hissen fungerar för alla och är estetiskt tilltalande samtidigt som den tar hänsyn till Dramatens kulturhistoriska värden, säger Ingrid Eiken, generaldirektör för Statens fastighetsverk.

Hissen drivs av hydraulik och är en så kallad integrerad lyftplattform som fäller ihop sig och smälter in i trappan när den inte används.

–Om man bara passerar förbi så kommer man nog inte lägga märke till att hissen är där. Det finns ganska många liknande hissar runt om i världen men vad vi vet så är denna unik när det gäller storlek, lyfthöjd och framträdande placering, säger Johan Wisth, teknisk förvaltare vid Statens fastighetsverk som förvaltar Dramatenhuset.

En permanent lösning
Den nya hissen är permanent och ersätter den tidigare tillfälliga hissen vid Dramatens huvudentré. Den fungerar så att en del av trappan kan ändra form och bilda en plattform som lyfter passagerare och deras transportmedel från trottoaren till entrén. De tidigare sluttande marknivåerna har gjorts jämnare och plattare för bättre tillgänglighet och två trappsteg har lagts till cirka två meter utanför den befintliga trappan.

–Vi är mycket glada över att Dramaten nu har en permanent hisslösning som är både funktionell och som smälter in i den kulturhistoriska miljön, säger Dramatens vd Kitte Wagner.

Arkitektkontoret Ahrbom & Partner har ritat den nya hissen och arbetet har utförts av Rotgruppen AB samt hissfirman Guldman/Steppless. Landskapslaget har utformat marklösningen med den nya stensättningen och utformningen av ytan framför trappan.

Under invigningen bjuds det på kaffe och provåkning av hissen. VD Kitte Wagner och teaterchef Mattias Andersson klipper band. Johan Wisth från Statens fastighetsverk finns på plats för att svara på frågor om hissen.

För mer information och anmälan till invigningen (senast 15 feb)
Lena Törner, pressansvarig Dramaten, 0703-72 61 47, lena.torner@dramaten.se
Maria Uggla, pressekreterare, Statens fastighetsverk, 010-478 76 00, 073-332 22 14, maria.uggla@sfv.se

Nyckelord

Bilder

Dramatens nya hiss.
Dramatens nya hiss.
Ladda ned bild
Dramatens nya hiss.
Dramatens nya hiss.
Ladda ned bild
Dramatens nya hiss.
Dramatens nya hiss.
Ladda ned bild
Dramatens nya hiss.
Dramatens nya hiss.
Ladda ned bild

Om oss

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Vd är Kitte Wagner och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.

Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramaten och Kungliga Operan samverkar i Almedalen30.5.2024 09:00:36 CEST | Pressmeddelande

Under årets politikerdagar i Almedalen medverkar Dramaten och Kungliga Operan för första gången tillsammans. Dramatens vd Kitte Wagner och Kungliga Operans vd Fredrik Lindgren deltar i tre olika panelsamtal och debatter. På tisdagen deltar de tillsammans med Fabeges vd Stefan Dahlbo och hotellägaren Petter Stordalen i ett samtal om kulturens roll för attraktiva städer. På onsdagen arrangeras två evenemang på Länsteatern i Visby; på morgonen är temat utredningen av en ny hyresmodell för de statliga kulturscenerna, efter lunch handlar det om privat finansiering av kulturlivet.

Dramaten på Järvaveckan24.5.2024 10:21:57 CEST | Pressmeddelande

I Järvaveckans mingeltält, lördag 1 juni, samtalar skådespelaren och regissören Alexander Salzberger med journalisten Manuel Cubas om att skriva dramatik. Därefter bjuds Järvaveckans besökare att se hans pjäs Son och far på teatern. Dramaten har även ett tält på området där besökarna får bekanta sig med teaterns verksamhet och höra några skådespelare läsa texter skrivna av bland andra Stor, Imenella och Linda Pira.

1900 – En audiovisuell konsert på Dramaten17.5.2024 09:01:06 CEST | Pressmeddelande

Den mångsysslande kompositören, artisten och ljudkonstnären Christian Gabel med artistnamnet 1900 ger en exklusiv konsert på Dramaten våren 2025. En konsert där 60-talsminimalism, frijazz och musique concrete vävs samman med futuristisk, lettristisk och dadaistisk ljudpoesi och idéer lånade från Fluxusrörelsen. 1900 – En Audiovisuell konsert: Kontragarde ges på Dramatens stora scen den 18 januari. Biljetterna släpps den 24 maj klockan 10.00.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye