Ett självbiografiskt drömspel av Alexander Salzberger

Dela

Alexander Salzberger, författare och skådespelare, regisserar sin egen pjäs Son och far om trasiga familjerelationer, missbruk och skapande, laddat med en stor dos mörker och sylvass humor. Urpremiär på Lilla scenen den 2 mars.
–Jag tror inte publiken sett något liknande tidigare, säger Alexander Salzberger.

Son och Far .
Son och Far . Foto: Micke Sandström/Dramaten

Det känns omtumlande och nästan genant att göra något så fruktansvärt självutlämnande, men framförallt jag känner glädje över att få ge publiken en sinnesutmanande upplevelse med tvära kast mellan skratt och avgrundsmörker.

Son och far handlar om författaren och skådespelaren Alexander som arbetar med Strindbergs Ett drömspel. Han har precis träffat sin biologiska pappa för första gången och ska nu följa med till hans hem i Marocko.

Så börjar en yttre och inre resa, en tripp in i minnenas föränderliga värld, en vansinnesfärd i den nordafrikanska natten. Bröderna, systern, den kristna mamman och den judiska styvpappan som han lämnade ut i sin genombrottspjäs dyker också upp och vill få upprättelse.

Alexander Salzberger, skådespelare, dramatiker och nu alltså även regissör. Han fick sitt genombrott med den självbiografiska monologen Kicktorsken, som gavs på olika scener i sex år och senare även blev en roman. Han har också skrivit pjäsen Äkta känner äkta för Kulturhuset Stadsteatern Vällingby, som även översatts och spelats i London och Istanbul. På Dramaten har han som skådespelare medverkat i uppsättningar som Stormen, Linje Lusta och Uppenbarelsen. Med Son och far regisserar han en ensemble för första gången. I rollen som Alexander ses David Fukamachi Regnfors.

Medverkande: Isa Aouifia, David Fukamachi Regnfors, Marie Richardson, Nemanja Stojanovic´, Peter Viitanen, Disa Östrand och Leonard Terfelt.

Introduktion till föreställningen: den 12, 19, 26 mars, 09, 23 april kl. 18:15–18:30 i Lilla scenens foajé.

Textas till svenska, arabiska och engelska: den 3, 14, 21 april, 4, 16 maj. Textningsutrustning lånas av publikvärdar.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Son och Far .
Son och Far .
Ladda ned bild
Son och Far.
Son och Far.
Ladda ned bild

Om oss

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Vd är Kitte Wagner och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.

Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Frankas monster – en vild och gotisk teaterlek för lågstadiet3.4.2024 08:53:56 CEST | Pressmeddelande

Frankas monster är en kittlande och lekfull föreställning löst baserad på Mary Shelleys Frankenstein från 1816. I centrum står nioåriga Frank, som förlorat sin mamma och som försöker ta kontroll över sin livssituation. – Det kommer bli galet, surrealistiskt och absurt, säger Carl Johan Karlson, konstnärlig ledare för Unga Dramaten som också regisserar. Urpremiär på Lejonkulan den 19 april.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye