
Ukraina vädjar om hjälp att rädda visenter
En grupp visenter har i flera decennier levt i Zalissiaparken nordöst om Kiev. Men efter Rysslands krig mot Ukraina har delar av parken förstörts och nu finns bara visenthonor kvar. WWF Ukraina vädjar nu till omvärlden om ekonomiskt stöd för att hämta två hanar från Vinnytsia-regionen, 30 mil bort, så att djurens framtid säkras.

En grupp visenter har i flera decennier levt i Zalissiaparken nordöst om Kiev. Men efter Rysslands krig mot Ukraina har delar av parken förstörts och nu finns bara visenthonor kvar. WWF Ukraina vädjar nu till omvärlden om ekonomiskt stöd för att hämta två hanar från Vinnytsia-regionen, 30 mil bort, så att djurens framtid säkras.
– Flocken har nu lämnats utan hane och kommer att dö ut över tid, om inget görs. Om vi kan förena hanarna med honorna har vi en chans att rädda de här visenterna för framtiden. De är viktiga för den biologiska mångfalden, säger WWFs generalsekreterare Gustaf Lind.
Stora delar av det inhägnade området i nationalparken förstördes i mars 2022 som ett resultat av den ryska militära invasionen av Ukraina. WWF Ukraina, som redan är hårt ansatta av kriget, ber nu om hjälp för att klara kostnader för transporter, administration, tillstånd och andra myndighetsintyg för två vuxna hanar.
–I parken finns i dagsläget 14 honor och kalvar. Positiva effekter av stora gräsätare som visenten är att de som betande djur gynnar den biologiska mångfalden, säger Therese Wåts, naturvårdsexpert på WWF.
Flocken i Zalissia stammar från en grupp som 1967 kom från Bialowiezaskogen i Polen. Visenten utrotades i det vilda i många länder i slutet av 1920-talet, men har kommit tillbaka via utplantering från hägn i djurparker. Vilda bestånd finns i dag i bland annat Polen, Rumänien och Ukraina.
WWF Sverige gick nyligen in med 500 000 kronor i akutstöd till WWF Ukraina.
– Det här är ett sätt att visa att vi tror på Ukrainas framtid. Nu får våra kollegor på plats möjlighet att fortsätta sitt viktiga arbete med att skydda miljön och naturen även i ett svårt läge på grund av Rysslands krig mot Ukraina. Satsningen ska driva på för en hållbar återuppbyggnad av landet, med särskilt fokus på biologisk mångfald och hållbart nyttjande, säger Gustaf Lind.
Fakta: Visenten (eller europeisk bison), är Europas största landlevande vilda däggdjur och kan väga uppåt 800 kg. Den är ett flockdjur som helst undviker människor i det fria. Visenten omfattas av EU:s art- och habitatdirektiv, har status som sårbar och är en prioriterad art att återinföra för att gynna den biologiska mångfalden, enligt Internationella naturvårdsunionen. Till skillnad från älg och rådjur, som ofta betar sly och plantor, äter visenten främst gräs, halvgräs och örter.
Läs mer här om hur du kan bidra till att rädda visenterna/ge en gåva:
https://specials.wwf.ua/zubr-en
För frågor, kontakta: Therese Wåtz, naturvårdsexpert WWF, +46 8 515 114 69,
Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77,
Kontakt WWF Ukraina: Oleksandra Tkach, otkach@wwf.ua, +38 066 535 92 25
Världsnaturfonden WWF är med sina sex miljoner supportrar en av världens ledande ideella natur- och miljöorganisationer. Vi arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer - genom att bevara den biologiska mångfalden, använda förnybara naturresurser på ett hållbart sätt samt minska föroreningar och ohållbar konsumtion.
Följ WWF
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från WWF
Spana efter vårtecken och bidra till forskningen25.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Vårtecken är något som många förknippar med glädje och härliga vårkänslor. Men vissa vårtecken kan ibland vara ett tecken på klimatförändringar. För elfte året i rad genomförs Vårkollen, som tar reda på hur långt våren har kommit över hela landet under Valborgshelgen.
Sill och makrill på rött ljus i WWF Fiskguiden9.4.2025 15:43:12 CEST | Pressmeddelande
All makrill (Scomber scombrus) och norsk vårlekande sill (Clupea harengus) flyttas till rött ljus (låt bli) i WWF Fiskguiden. Anledningen är flera år av överfiske, till följd av att de fiskande länderna inte kunnat komma överens om hur kvoterna ska fördelas. WWF uppmanar att se upp när du väljer sill i påsk.
Nu vaknar björnarna ur sin vintersömn9.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Enligt gammal folktro är det på Tiburtiusdagen, den 14 april, som björnarna vaknar ur sina iden. Efter över fem månaders sömn, utan vare sig mat eller vatten, när björnen tappat upp till 40 procent av sin kroppsvikt, är det dags för dem att komma ut och äta upp sig igen. Och hur den klarar vintern är något vi förhoppningsvis kan dra nytta av i sjukvården framöver.
Ägg i alla dess former, färger och storlekar: “Livets viktigaste cell”2.4.2025 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Påsken närmar sig med stormsteg och de svenska hemmen fylls med ägg i olika former, färger och storlekar. Hönsägget har blivit en stark symbol för påsken, men det finns miljontals äggläggande arter i världen som är värda att hyllas i påsktider. WWF listar, lagom till påsken, några av världens arter som lägger ägg.
WWF: Vargen är i fara med ett referensvärde på 170 individer14.3.2025 10:46:55 CET | Pressmeddelande
Naturvårdsverket svarade idag på regeringens uppdrag hur man ska upprätthålla gynnsam bevarandestatus med ett nytt referensvärde på 170 vargar i Sverige. Det är nästan en halvering mot de 300 individer som gäller i dag. WWF menar att en sådan sänkning kan äventyra vargens överlevnad.