Akademiska sjukhuset

Fler patienter opererades på Akademiska 2023

Dela

Under 2023 fick fler patienter vård på Akademiska sjukhuset jämfört med året innan. Sjukhuset hade 811 058 patientkontakter, vilket är en ökning med 43 464 stycken. Även antalet operationer ökade. I fjol utfördes 29 428 operationer, 1 686 fler än föregående år. Trots en ökning av remissinflödet har antalet patienter som väntar på nytt besök minskat.

Den totala leveransen av vård var högre på Akademiska ifjol än 2019, året innan pandemin. Detta har uppnåtts tack vare nya arbetssätt, en ökning av antalet vårdplatser, extraöppet på våra mottagningar på kvällar och helger samt extrainsatta operationer på helger.
Den totala leveransen av vård var högre på Akademiska ifjol än 2019, året innan pandemin. Detta har uppnåtts tack vare nya arbetssätt, en ökning av antalet vårdplatser, extraöppet på våra mottagningar på kvällar och helger samt extrainsatta operationer på helger.

– Den totala leveransen av vård var högre än 2019, året innan pandemin. Det här har vi kunnat göra tack vare nya arbetssätt, en ökning av antalet vårdplatser, extraöppet på våra mottagningar på kvällar och helger samt extrainsatta operationer på helger, säger Karouk Said, biträdande sjukhusdirektör, och fortsätter: 

– Akademiska har haft fokus på bättre tillgänglighet och frågorna har löpande lyfts i våra råd och nätverk. Många av de idéer vi genomfört har kommit från medarbetarna som arbetat engagerat och med stort patientfokus. Vi är mycket stolta över att ha förbättrat produktionen och därmed tillgängligheten för våra patienter, säger Karouk Said, biträdande sjukhusdirektör. 

Som exempel på nya arbetssätt nämner han bland annat workshifting (växling av arbetsuppgifter) och förändrad schemaläggning.  
 
–  Vi har effektiviserat användningen av operationsresurser och utvecklat samarbetet med andra sjukhus. Vi har även förbättrat bokningen av patienter på mottagningar och samarbetet med kommunerna, exempelvis utskrivningsprocessen. Vi har även kunnat minska antalet utskrivningsklara patienter som väntade på utskrivning på grund av behov av kommunala insatser, förklarar Karouk Said. 

Han understryker att sjukhuset fortsatt behöver rekrytera, inte minst sjuksköterskor, för att kunna bemanna och öppna fler vårdplatser, men att man i fjol lyckades öppna cirka 30 fler slutenvårdsplatser än året innan, med egen personal och hyrpersonal. 

En ökad produktion, med helg- och kvällsarbete, har i perioder inneburit mer övertid för personalen, men Karouk Said konstaterar att sjukfrånvaron var lägre i fjol än 2022. 

Kontakter

Karouk Said, biträdande sjukhusdirektör Akademiska sjukhuset;
018-617 50 40
karouk.said@akademiska.se

Bilder

Karouk Said,, biträdande sjukhusdirektör Akademiska sjukhuset
Karouk Said,, biträdande sjukhusdirektör Akademiska sjukhuset
Staffan Claesson Bilden får användas i media
Ladda ned bild

Om Akademiska sjukhuset

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Lovande resultat av ny behandling med transplantation av genmodifierade pankreasöceller mot typ 1-diabetes8.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Under 2024 startade en klinisk studie på Akademiska sjukhuset där patienter med typ 1-diabetes för första gången i världen erbjuds transplantation med genmodifierade, hypoimmuna insulinproducerande celler från Langerhanska öar som behandling. Cellerna transplanteras utan samtidig användning av immundämpande läkemedel. Förhoppningen är att patientgruppen därmed på sikt ska kunna botas från sjukdomen. Första resultaten från den första patienten som behandlats visar att cellerna undviker upptäckt av immunförsvaret och att de fortsätter fungera efter transplantationen.

Effektivare diagnostik och behandling vid sepsis hos barn med leukemi fokus för studie på Akademiska17.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Sepsis innebär att en infektion ger en livshotande påverkan på kroppens organ och innebär att hjärtat, lungorna, hjärnan och njurarna inte fungerar som de ska. Barn med leukemi har en förhöjd risk att drabbas eftersom sjukdomen i sig och många behandlingar, exempelvis cytostatika, påverkar immunförsvaret. På Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet har en studie startats som syftar till att utveckla mer träffsäker diagnostik och behandling för denna patientgrupp.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye