Akademiska sjukhuset

Fler patienter opererades på Akademiska 2023

Dela

Under 2023 fick fler patienter vård på Akademiska sjukhuset jämfört med året innan. Sjukhuset hade 811 058 patientkontakter, vilket är en ökning med 43 464 stycken. Även antalet operationer ökade. I fjol utfördes 29 428 operationer, 1 686 fler än föregående år. Trots en ökning av remissinflödet har antalet patienter som väntar på nytt besök minskat.

Den totala leveransen av vård var högre på Akademiska ifjol än 2019, året innan pandemin. Detta har uppnåtts tack vare nya arbetssätt, en ökning av antalet vårdplatser, extraöppet på våra mottagningar på kvällar och helger samt extrainsatta operationer på helger.
Den totala leveransen av vård var högre på Akademiska ifjol än 2019, året innan pandemin. Detta har uppnåtts tack vare nya arbetssätt, en ökning av antalet vårdplatser, extraöppet på våra mottagningar på kvällar och helger samt extrainsatta operationer på helger.

– Den totala leveransen av vård var högre än 2019, året innan pandemin. Det här har vi kunnat göra tack vare nya arbetssätt, en ökning av antalet vårdplatser, extraöppet på våra mottagningar på kvällar och helger samt extrainsatta operationer på helger, säger Karouk Said, biträdande sjukhusdirektör, och fortsätter: 

– Akademiska har haft fokus på bättre tillgänglighet och frågorna har löpande lyfts i våra råd och nätverk. Många av de idéer vi genomfört har kommit från medarbetarna som arbetat engagerat och med stort patientfokus. Vi är mycket stolta över att ha förbättrat produktionen och därmed tillgängligheten för våra patienter, säger Karouk Said, biträdande sjukhusdirektör. 

Som exempel på nya arbetssätt nämner han bland annat workshifting (växling av arbetsuppgifter) och förändrad schemaläggning.  
 
–  Vi har effektiviserat användningen av operationsresurser och utvecklat samarbetet med andra sjukhus. Vi har även förbättrat bokningen av patienter på mottagningar och samarbetet med kommunerna, exempelvis utskrivningsprocessen. Vi har även kunnat minska antalet utskrivningsklara patienter som väntade på utskrivning på grund av behov av kommunala insatser, förklarar Karouk Said. 

Han understryker att sjukhuset fortsatt behöver rekrytera, inte minst sjuksköterskor, för att kunna bemanna och öppna fler vårdplatser, men att man i fjol lyckades öppna cirka 30 fler slutenvårdsplatser än året innan, med egen personal och hyrpersonal. 

En ökad produktion, med helg- och kvällsarbete, har i perioder inneburit mer övertid för personalen, men Karouk Said konstaterar att sjukfrånvaron var lägre i fjol än 2022. 

Kontakter

Karouk Said, biträdande sjukhusdirektör Akademiska sjukhuset;
018-617 50 40
karouk.said@akademiska.se

Bilder

Karouk Said,, biträdande sjukhusdirektör Akademiska sjukhuset
Karouk Said,, biträdande sjukhusdirektör Akademiska sjukhuset
Ladda ned bild

Om Akademiska sjukhuset

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Mer omfattande behandling minskar inte risk för ny hjärtinfarkt9.4.2024 09:17:03 CEST | Nyheter

I två stora studier visar forskare från Uppsala Clinical Research Center (UCR) vid Uppsala universitet att två behandlingar som varit etablerade vid hjärtinfarkt kan tas bort utan att resultatet blir sämre. Det handlar om förebyggande ballongvidgning av kranskärl och behandling med så kallade betablockerare, när hjärtfunktionen inte är nedsatt. Resultaten publiceras i medicinska tidskriften New England Journal of Medicine (NEJM).

Studie visar: ChatGPT kan producera medicinska journalanteckningar tio gånger snabbare än läkare22.3.2024 08:31:45 CET | Pressmeddelande

Administrativa sysslor tar upp en stor del av en läkares arbetstid, vilket minskar tiden för patientkontakt och bidrar till en pressad arbetssituation. Forskare på Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet i samarbete med Danderyds sjukhus och universitetssjukhuset i Basel, Schweiz, har i en studie visat att AI-modellen ChatGPT kan skriva medicinska administrativa anteckningar upp till tio gånger snabbare än läkare utan att kompromissa med kvaliteten.

Personalen får högre betyg i attitydmätning om Akademiska20.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Kännedomen om Akademiska sjukhuset är fortsatt hög och sjukhuset är känt för hög medicinsk standard och erkända specialister. Det framgår av en attitydmätning hösten 2023 som även visar att patienter som besökt Akademiska ger personalen högre betyg än i förra mätningen hösten 2020. Resultatet visar också att informationen före och efter behandling får allt större betydelse när man väljer sjukhus.

Ny inflygningsteknik ska ge säkrare helikopterlandningar på Akademiska15.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Ambulanshelikoptrar ska kunna landa med högre precision på Akademiska sjukhuset även i mycket dåligt väder och mörker. Sjukhuset inför en ny tekniskt avancerad inflygningsteknik PinS (Point in space) som möjliggör mer patientsäkra transporter och en kapacitetshöjning genom att patienter kan transporteras direkt till och från Akademiska dygnet runt utan omlastning på annan flygplats.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye