Hyresgästföreningen Region Sydost

Hyreshöjning för Karlskronahems hyresgäster

Dela

Hyresgästföreningen och AB Karlskronahem kunde inte komma överens om årets hyreshöjning. Förhandlingen lämnades över till Hyresmarknadskommittén (HMK) som nu har fattat ett beslut. Från den 1 januari 2024 höjs hyrorna med 5,5 procent. Från början ville bolaget höja hyran med 10,6 procent.

Hyreshöjningen klar för Karlskronahems hyresgäster
Hyreshöjningen klar för Karlskronahems hyresgäster

- Jag förstår såklart att Karlskronahem har fått ökade kostnader, men det har hyresgästerna också. Vi hade så klart gärna sett en lägre höjning ändå men vi rätter oss efter HMK:s beslut, säger Johan Olofsson, gruppchef Hyresgästföreningen region Sydost.

När Karlskronahem och Hyresgästföreningen, som startade förhandlingarna innan jul, inte kunde komma överens om årets hyreshöjning valde bolaget att stranda förhandlingarna och ärendet lämnades vidare till HMK. När ett kommunalt bolag som AB Karlskronahem och Hyresgästföreningen inte kommer överens i hyresförhandlingarna, kan ärendet lämnas vidare till HMK som tar beslut som oberoende part. Nu har beslutet kommit om årets hyreshöjning för hyresgästerna hos Karlskronahem.

I genomsnitt höjs hyrorna med 5,5 procent. För lägenheter med presumtionshyra höjs hyran med 3,3 procent. Presumtionshyra är en särskild hyra som nybyggda lägenheter ofta har och som ligger högre än vanliga hyror. Lägenheter i fastigheten Nordström som hade inflyttning efter sommaren 2023 får inte någon hyreshöjning.

Hyreshöjningen gäller från den 1 januari 2024. Det innebär att hyresgästerna måste betala en retroaktiv höjning för de månader som redan passerat. Den delen delas upp på tre månadshyror för att underlätta för hyresgästerna.

- En retroaktiv höjning är aldrig rolig, det påverkar många och särskilt de som har lite pengar att röra sig med. Vi strävar alltid efter en lokal överenskommelse där vi värnar om förhandlingssystemet, säger Johan Olofsson.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Hyreshöjningen klar för Karlskronahems hyresgäster
Hyreshöjningen klar för Karlskronahems hyresgäster
Ladda ned bild

Om oss

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Region Sydost

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Sydost

Hög hyreshöjning för särskilda boende för äldre i Motala15.4.2024 15:53:53 CEST | Pressmeddelande

Hyrorna för särskilda boenden för äldre i Motala höjs med i genomsnitt 14,1 procent, efter att kommunen anlitat en konsult för att höja hyrorna. Kommunen och Hyresgästföreningen har efter långa förhandlingar enats om en förlikning i hyresnämnden. – Från början ville kommunen höja hyrorna med upp till 40 procent, vi har gjort allt vi kunnat för att sänka det extrema kravet, säger Karen Cornell, förhandlare Hyresgästföreningen region Sydost.

Skiljeman avgör hyrorna i Ronneby9.4.2024 12:07:37 CEST | Pressmeddelande

En särskild skiljeman avgjorde årets hyresförhandling mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Syd i Ronneby. Parterna kunde inte komma överens och ärendet lämnades vidare till en särskild skiljeman, som sedan 2023 kan användas för att avgöra tvister om hyror. Skiljemannen har nu kommit med en rekommendation som innebär en hyreshöjning på 5,65 procent från den 1 januari 2024. Vissa hyresgäster får dock sin höjning senare än andra.

Skrämselpropaganda mot hyresgäster i Växjö19.3.2024 09:34:12 CET | Pressmeddelande

Victoriahem, Heimstaden och Svea Fastigheter i Växjö skickar krav om hyreshöjningar direkt till sina hyresgäster, efter att de inte kommit överens med Hyresgästföreningen om årets hyreshöjning. Hyresgästföreningen uppmanar alla hyresgäster hos de tre bolagen i Växjö att inte betala den nya hyran. - I stället för att förhandla väljer man att försöka skrämma sina hyresgäster för att få vad man vill, säger Susanne Filipsson förhandlingsdelegat Hyresgästföreningen region Sydost.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye