Vårdförbundet

Vårdförbundet: Oacceptabelt att sjukhus och vårdpersonal blivit måltavlor i Israel och Palestina

Dela

I kriget mellan Israel och Palestina attackeras allt fler sjukhus och medarbetare i hälso- och sjukvården, däribland internationell personal. Senast igår dödades en ung kvinna som arbetade inom sjukvården för WHO. Läkare utan gränser, där Vårdförbundets fyra professioner finns representerade, har också attackerats de senaste dagarna. Hälso- och sjukvården får aldrig bli ett strategiskt mål eller en bricka i krigföringen.

Fotograf: Ulf Huett
Fotograf: Ulf Huett

- Vi från Vårdförbundet ser med sorg och förskräckelse på hur våra kollegor inom hälso- och sjukvården kämpar för att rädda liv - men också sina egna liv.  Vi är väldigt oroliga för att attackerna verkar öka. När civila och sjukvårdspersonal dödas och skadas är det en tragedi för deras familjer och anhöriga. Det är också ett allvarligt hinder för humanitära insatser, som får konsekvenser under lång tid framöver, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Det har nu gått mer än en månad sedan den dödliga konflikten mellan Israel och Palestina började. Tusentals civila har dödats sedan den 7 oktober, och många är barn. Många attacker sker också mot hälso- och sjukvården.

Enligt WHO har sjukvården attackerats vid minst 335 tillfällen i Gaza och Västbanken sedan konflikten inleddes. I Israel har 33 attacker genomförts mot sjukvården.

Både nationell och internationell vårdpersonal dödas. Senast igår dödades en ung kvinna som arbetade inom sjukvården för WHO. Även Läkare utan gränser, där Vårdförbundets fyra professioner finns representerade, har de senaste dagarna utsatts för dödliga attacker.

- Sjukvårdsinrättningar får aldrig bli strategiska mål eller brickor i krigföringen. Sjukhus och vårdpersonal måste vara fredade. Att använda patienter som mänskliga sköldar är ett brott mot Genèvekonventionen, liksom att oskyldiga människors död på något sätt skulle kunna rättfärdigas, säger Sineva Ribeiro, Vårdförbundets ordförande.

Vårdförbundet anser att beskedet om tillfälligt uppehåll i striderna mot att ett antal i gisslan släpps inte räcker. Vi fördömer agerandet från båda sidor och kräver ett slut på terrorn, och ett slut på kriget och attackerna på civila och sjukvårdspersonal.

Genom Internationalen för sjuksköterskor, ICNs initiativ– nurses for peace – visar vi tacksamhet mot alla de sjuksköterskor, och all annan vårdpersonal, som fortsätter att arbeta på plats trots de enormt svåra omständigheterna.

Vårdförbundet
Presstjänsten 0703 10 30 09 (ej sms)

Kontakter

Bilder

Om oss

Vårdförbundet är ett yrkesförbund som samlar cirka 114 000 sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor. Tillsammans utvecklar vi vården, våra arbetsvillkor och våra professioner. Från sjukdom och diagnos till hälsa och helhet. www.vardforbundet.se

Följ Vårdförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vårdförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye