Vårdförbundet: Katastrofbidrag till Läkare utan gränser
Under 2023 har krig, konflikter och naturkatastrofer följt på varandra. Vårdpersonal är ofta först på plats och de kan sällan lämna farliga områden. Läkare utan gränser utför ett viktigt arbete under svåra förhållanden, till exempel i Ukraina och i Gaza. Vårdförbundet har nu beslutat att tilldela organisationen 2023 års katastrofbidrag à 100 000 kronor.

- Konflikten mellan Israel och Palestina visar tydligt hur utsatt personal inom hälso- och sjukvården är. När sjukhus bombas är det en överträdelse av Genèvekonventionen och ett allvarligt hinder för internationella humanitära insatser. Läkare utan gränser finns på plats där behoven är som störst, och Vårdförbundets fyra professioner finns representerade i personalstyrkan. Det känns väldigt bra att vi också ekonomiskt kan bidra till deras arbete världen över, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet.
Läkare utan gränser är en viktig organisation som arbetar i 70 länder för att bistå människor i behov av sjukvård och humanitär hjälp i kriser, krig och naturkatastrofer, oavsett politisk åsikt, religion eller etnisk tillhörighet. Hälso- och sjukvårdspersonal har en viktig uppgift i både krig och fred. När de skadas och dödas drabbar det enskilda och deras familjer. Det skadar dessutom hela samhällets trygghet, och tillgången till hälso- och sjukvård påverkas lång tid framöver.
Rysslands krig mot Ukraina och den aktuella konflikten mellan Israel och Palestina är två exempel. I den senare har konflikten trappats upp från båda sidor, och civilbefolkningen i Gaza befinner sig i en humanitär kris. På plats sedan tidigare finns Läkare utan gränser som nu beskriver situationen i Gaza som katastrofal, med mänskligt lidande, men också konsekvenser av brist på läkemedel, livsmedel, bränsle och rent vatten. Sjukhus bombas och inhemsk hälso- och sjukvårdspersonal såväl som internationella hjälparbetare dödas när de utför sitt arbete.
- Vi hör om hur sjukhus med allvarligt sjuka och skadade fått ultimatum att utrymmas inför militära attacker och sjukvårdspersonal som stannar för att vårda de som inte kan ta sig därifrån. Det är ett misslyckande av det internationella samfundet att Genèvekonventionen inte upprätthålls. Vi har tillsammans med fackförbund från 154 länder fördömt agerandet från båda sidor och kräver ett kraftfullare agerande för att stoppa konflikten, säger Sineva Ribeiro.
Vårdförbundets katastrofbidrag är inte öronmärkt utan det är upp till Läkare utan gränser att fördela pengarna.
- Vi på Läkare utan gränser är väldigt glada och stolta över att få ta emot årets katastrofbidrag från Vårdförbundet. Överallt där vi arbetar är omständigheterna unika. Därför är icke öronmärkta bidrag som detta extremt viktiga, för att vi ska kunna fortsätta vårt arbete med att ge livräddande vård och humanitär hjälp där behoven är som störst, säger insamlingschef Ida Bah.
För mer information och intervjuer kontakta:
Vårdförbundets presstjänst: 070-310 30 09
Läkare utan gränsers presstjänst: 070-833 77 40
Om Vårdförbundets katastrofbidrag
Vårdförbundet avsätter varje år 100 000 kronor för att kunna bidra vid globala kriser och katastrofer. 2023 har Vårdförbundet beslutat att bidra till Läkare utan gränsers insatser och deras starka ställningstagande för att skydda hälsopersonal i konflikter. Läkare utan gränser har 90-konto och följer svensk Insamlingskontrolls regler för insamlingsverksamhet.
För ytterligare information, kontakta Vårdförbundets presstjänst på tfn: 0703-10 30 09
Bilder


Om oss
Vårdförbundet är ett yrkesförbund som samlar cirka 114 000 sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor. Tillsammans utvecklar vi vården, våra arbetsvillkor och våra professioner. Från sjukdom och diagnos till hälsa och helhet. www.vardforbundet.se
Följ Vårdförbundet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Vårdförbundet
Två av tre chefer i vården tycker inte att de har tillräcklig bemanning13.3.2025 10:07:59 CET | Pressmeddelande
Nästan två av tre chefer i vården, 64 procent, har inte tillräcklig bemanning för att bedriva verksamheten på ett hållbart sätt. Det är en situation som inte bara påverkar de anställdas arbetsmiljö, utan även patientsäkerheten. Det visar Vårdförbundets nya rapport ”Heltider som inte håller”.
Schemaändringar i vården ger orimlig arbetsmiljö13.3.2025 09:35:19 CET | Pressmeddelande
Nästan sex av tio offentligt anställda medlemmar i Vårdförbundet upplever att schemat ändras under pågående schemaperiod – så kallad förskjuten arbetstid. En ny rapport från Vårdförbundet visar att det skapar osäkerhet för familjer och en pressad arbetsmiljö för vårdanställda.
Sju av tio inom vården störs ständigt på sin fritid - återhämtningen uteblir19.2.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
En stor majoritet, 69 procent, av Vårdförbundets medlemmar blir kontaktade av arbetsgivaren på sin lediga tid. Ambulanspersonal och anställda på förlossningsavdelningarna är värst drabbade, visar en färsk rapport från Vårdförbundet.
Vårdförbundet vill se inkomstbaserat högkostnadsskydd17.2.2025 07:27:18 CET | Pressmeddelande
Regeringens förslag att höja taket i högkostnadsskyddet för läkemedel kan göra livsnödvändig medicin till en ekonomisk omöjlighet. Vårdförbundet vill nu att regeringen tänker om – ingen patient ska behöva välja mellan att vara sjuk eller att betala hyran. Förslaget hotar en jämlik hälsa i Sverige.
Vårdförbundet välkomnar förslag som ger barnmorskor utökad självständighet4.2.2025 11:00:00 CET | Pressmeddelande
Utredaren Inga-Maj Andersson överlämnade idag betänkandet "En förändrad abortlag – för en god, säker och tillgänglig abortvård (SOU 2025:10)" till regeringen. Förslaget innebär att barnmorskor får utökade möjligheter att självständigt handlägga aborter, något som Vårdförbundet har drivit länge.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum