De kan vinna Vårdförbundspriset
Nu är finalisterna klara till 2023 års Vårdförbundspris i samarbete med Folksam. Med prissumman på 500 000 kronor är det ett av Sveriges största hälso- och sjukvårdspriser. Finalisterna kommer från Stockholm, Göteborg och Skövde.
Hälso- och sjukvården utvecklas snabbt mot ett mer personcentrerat arbetssätt, som innebär att patientens drivkrafter och förutsättningar tas tillvara i den egna vården. Det sker i mötet mellan patienter, barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor.
Med Vårdförbundspriset vill Vårdförbundet och Folksam premiera medlemmar som engagerar sig, utvecklar och genomför en tydlig förbättring till en personcentrerad nära vård. Vinnare utses vid en prisceremoni den 28 november.
Finalister Vårdförbundspriset 2023, utan inbördes ordning:
Sylwia Kedzierska, biomedicinsk analytiker, Klinisk patologi och cancerdiagnostik, Cytologilaboratoriet Huddinge
Ett blodprov eller ett vävnadsprov ser hon som något mer än bara vätska eller en hudflik. Sylwia Kedzierska ser en person i varje prov. En person som ska hanteras på bästa möjliga vis. Slarv kan leda till att patienter måste komma tillbaka för ännu en obehaglig provtagning, eller till att de tvingas vänta länge på livsavgörande besked. Behandlingar försenas och vårdtider förlängs utan snabba och korrekta analyssvar. Sylwia Kedzierska brinner för sitt arbete och ser möjligheter i stället för problem. Hon har effektiviserat genom att delta i planeringen av ett nytt laboratorium. Hon har gjort analyserna säkrare och förbättrat patientsäkerheten med sina idéer om placering av instrument och byte av gammal utrustning. Genom hennes förslag om utbyte av fixeringsvätska är proverna nu mer hållbara. Att lära nytt, dela med sig av kunskap och att utvecklas tillsammans är viktigt för henne. För sin förmåga att utveckla den personcentrerade vården på laboratoriet är hon värd ett pris.
Anna Rydberg, specialistsjuksköterska inom demens, Bräcke Diakoni Västergårdens vård och omsorgsboende, Göteborg
Ångestfyllda unga besökte akutmottagningen flera gånger i veckan, eller bad ofta omsorgspersonalen att ringa ambulansen. Det har upphört med Anna Rydbergs idé om ett mottagningsrum nära omsorgsboendet. Unga vuxna med kognitiv funktionsnedsättning förstod inte att hon var sjuksköterska när hon, i likadana kläder som omsorgspersonalen, kom hem till dem. Nu tar de sig själva till mottagningsrummet, alldeles intill sitt boende. Och de förstår vem hon är – så ingen säger längre till henne att ta kontakt med en sjuksköterska. Tack vare mottagningen ökar också de ungas förmåga att ta ansvar för den egna hälsan. De tar själva kontakt och när de kommer till mottagningen vet de att de har kommit till en vårdinrättning där de tas på allvar. Anna Rydberg har skapat ett rum för hälsa och förståelse. För henne handlar det om värdighet. Om trygghet och respekt för personerna på boendet.
Amanda Ahlin, sjuksköterska, hematologienheten, Skaraborgs sjukhus, Skövde
”Galet”, sa många när de först hörde om att svårt cancersjuka patienter vårdades hemma. Men ibland är hemma bäst. Amanda Ahlin såg infektionskänsliga patienter ligga ensamma i slussrum – med begränsade möjligheter till frisk luft och mänsklig kontakt på grund av risken att drabbas av livshotande sepsis. Det fick henne att starta ett projekt där patienterna skyddas mot vårdinfektioner genom att vara i sin hemmiljö. Större rörelsefrihet, inflytande över sin kost och stöd från närstående har minskat deras ångest. Och mer medvetenhet om vad som händer i kroppen har gjort patienterna delaktiga i den egna vården. Digital kontakt flera gånger om dagen, stöd av personalen på sjukhuset och möjlighet till återinläggning skapar trygghet. Samtidigt som vårdplatser frigörs och kostnader för utrustning sparas in. De som en gång kallade projektet för galenskap har tänkt om nu.
Kontaktuppgifter:
Sylwia Kedzierska, 0739496932, sylwia.kedzierska@regionstockholm.se
Anna Rydberg,031-502537, anna.rydberg@brackediakoni.se
Amanda Ahlin, 070-258 12 93, amanda.ahlin@vgregion.se
För ytterligare information, kontakta Vårdförbundets pressjour på tfn: 0703-10 30 09 (ej sms)
Om oss
Vårdförbundet är ett yrkesförbund som samlar cirka 114 000 sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor. Tillsammans utvecklar vi vården, våra arbetsvillkor och våra professioner. Från sjukdom och diagnos till hälsa och helhet. www.vardforbundet.se
Följ Vårdförbundet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Vårdförbundet
Nytt avtal: Mer pengar i plånboken och större förutsägbarhet i schemat7.4.2025 16:00:32 CEST | Pressmeddelande
Efter tuffa förhandlingar har ett nytt avtal tecknats mellan Vårdförbundet och SKR/Sobona. Avtalet ger medlemmar mer pengar i plånboken och större förutsägbarhet i schemat.
Vårdförbundet: Vi vill ha tydlig och samordnad hälso- och sjukvård som utgår från individens behov2.4.2025 14:50:11 CEST | Pressmeddelande
Vårdförbundet instämmer i Vårdanalys slutsatser - den statliga styrningen är otydlig och det saknas ansvarsutkrävande. Det finns heller ingen helhetssyn på hur olika delar av vården ska samverka för att nå målen. – Det vi befarade har inträffat – att utan en samordnad styrning, bättre resursanvändning och en hållbar kompetensförsörjning, kan omställningen inte lyckas, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.
Avtalsförhandlingarna fortsätter31.3.2025 15:00:00 CEST | Pressmeddelande
Vårdförbundets förbundsstyrelse har fattat beslut om att förlänga nuvarande avtal med SKR och Sobona. Avtalet förlängs med sju dagars uppsägningstid. − Nu är det dags att rätta till alla scheman som inte håller, där bland annat förskjuten arbetstid är ett omfattande problem, säger Sineva Ribeiro.
Två av tre chefer i vården tycker inte att de har tillräcklig bemanning13.3.2025 10:07:59 CET | Pressmeddelande
Nästan två av tre chefer i vården, 64 procent, har inte tillräcklig bemanning för att bedriva verksamheten på ett hållbart sätt. Det är en situation som inte bara påverkar de anställdas arbetsmiljö, utan även patientsäkerheten. Det visar Vårdförbundets nya rapport ”Heltider som inte håller”.
Schemaändringar i vården ger orimlig arbetsmiljö13.3.2025 09:35:19 CET | Pressmeddelande
Nästan sex av tio offentligt anställda medlemmar i Vårdförbundet upplever att schemat ändras under pågående schemaperiod – så kallad förskjuten arbetstid. En ny rapport från Vårdförbundet visar att det skapar osäkerhet för familjer och en pressad arbetsmiljö för vårdanställda.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum