Svenska kyrkan / Härnösands stift

Svenska kyrkan i sydöstra Jämtland under luppen

Dela

I veckan genomför biskop Eva Nordung-Byström en officiell visitation i Sydöstra Jämtlands pastorat. Det är första visitationen sedan pastoratet bildades 2022.
– Det blir mycket intressant att utforska hur församlingslivet mår i den nya organisationen, säger biskop Eva Nordung-Byström.

Christin Sundvisson, kyrkoherde i Sydöstra Jämtlands pastorat och Eva Nordung-Byström, biskop i Härnösands stift
Christin Sundvisson, kyrkoherde i Sydöstra Jämtlands pastorat och Eva Nordung-Byström, biskop i Härnösands stift Foto: Anders Gustafsson

Under veckans gång kommer biskopen och hennes medarbetare att utforska verksamhet, förvaltning och organisation i de 16 församlingar som samverkar i pastoratet. Det blir besök i verksamheter och kyrkobyggnader och många möten med anställda, förtroendevalda och ideella medarbetare.
– Jag ser verkligen fram emot att möta alla goda medarbetare och ta del av deras arbete, det pågår så mycket spännande utvecklingsarbete i församlingarna, säger biskop Eva Nordung-Byström.

Saxat ur visitationsprogrammet
Måndag 19 februari, träff med ideella medarbetare från hela pastoratet, Ragunda sockenstuga
Tisdag 20 februari, presentation av samiskt kulturprojekt och pilgrimsprojekt, Hackås pilgrimscenter
Onsdag 21 februari, gudstjänst med visning av samiskt konstverk, Oviken gamla kyrka
Torsdag 22 februari, vandringsgudstjänst längs Pärlstigen, Bergs sockenstuga
Söndag 3 mars kommer biskopen tillbaka för att avsluta visitationen med
gudstjänst i Brunflo kyrka och därefter en offentlig visitationsstämma i församlingsgården. Då får alla del av de iakttagelser som gjorts under visitationen och alla som vill har möjlighet att ställa frågor.

I uppdraget som biskop ingår att utöva tillsyn över stiftets församlingar. I Härnösands stift, finns närmare 100 församlingar, indelade i 25 pastorat. Med några års mellanrums ska de lokala enheterna visiteras.
– Det handlar om kvalitetssäkring och det är en viktig del av biskopens uppdrag och stiftets verksamhet. Genom visitationerna hämtar vi kunskap till stiftskansliet och den kunskapen läggs till grund för stiftets främjande och tillsyn, säger Eva Nordung-Byström.

Sydöstra Jämtlands pastorat bildades 1 januari 2022 och består av de 16 församlingarna: Hackås, Oviken-Myssjö, Berg, Åsarne, Rätan-Klövsjö, Revsund-Sundsjö- Bodsjö, Bräcke-Nyhem, Brunflo, Lockne, Marieby, Näs, Hällesjö-Håsjö, Stugun, Borgvattnet, Ragunda och Fors. Församlingarna har tillsammans över 22 000 medlemmar och närmare 90 anställda.   

För mer information: Göran Lundstedt, stiftsadjunkt, tfn 076-839 62 50

Kontakter

Bilder

Under veckan är kyrkoherde Christin Sundvisson värd för biskop Eva Nordung-Byström som genomför en officiell visitation i Sydöstra Jämtlands pastorat.
Under veckan är kyrkoherde Christin Sundvisson värd för biskop Eva Nordung-Byström som genomför en officiell visitation i Sydöstra Jämtlands pastorat.
Ladda ned bild

Härnösands stift är den regionala nivån av Svenska kyrkan i Jämtland, Härjedalen, Medelpad och Ångermanland. Stiftets huvuduppgift är att ge stöd till de lokala enheterna, de närmare 100 församlingarna i regionen. Biskop för Härnösands stifts är Eva Nordung Byström.

Följ Svenska kyrkan / Härnösands stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan / Härnösands stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye