Folkuniversitetet

Ny utbildning gör scenkonstnärer till kulturentreprenörer

Dela

Samtida kulturkreatör är en ny utbildning för scenkonstnärer som vill skapa scenkonst i direkt anknytning till det omgivande samhället. Utbildningen drivs av Balettakademien Göteborg i samarbete med Skara skolscen.

Samtida kulturkreatör är en ny utbildning för scenkonstnärer som vill skapa och producera scenkonst i direkt anknytning till det omgivande samhället.
Samtida kulturkreatör är en ny utbildning för scenkonstnärer som vill skapa och producera scenkonst i direkt anknytning till det omgivande samhället.

Samtida kulturkreatör är en ny utbildning för scenkonstnärer som vill skapa och producera scenkonst som når sin publik i det omgivande samhället.

– Utbildningen stärker förståelsen för konstens roll och funktion samt hur den förvaltas och finansieras. Målet är att lära sig se sammanhang där scenkonst kan användas för att förtydliga, problematisera och berika aktuella frågor, säger Björn Sjöquist som är ansvarig för utbildningen och själv har 25 års erfarenhet som skådespelare, pedagog och regissör

Entreprenörskap för scenkonstnärer

På utbildningen fördjupar de studerande sitt konstnärliga uttryck och utforskar kulturens kraft i teorin och praktiken. På schemat står bland annat rörelse- och röstgestaltning, sceniskt berättande, teaterteori och dramaturgi.

Projektkunskap och entreprenörskap är viktiga inslag. Även att lära sig hitta ytorna där kultur, näringsliv och samhälle möts – något som lägger grunden för en hållbar karriär inom scenkonsten.

– Utbildningen ger konkret förståelse för konstens infrastruktur i samhällsbygget, så att man lättare kan skapa förutsättningar för kultur. Den ger också verktyg för att driva egna scenkonstprojekt från idé till mötet med publiken, säger Björn Sjöquist.

Samarbete mellan Balettakademien och Skara skolscen

Samtida kulturkreatör drivs av Balettakademien Göteborg i samarbete med Skara skolscen. Båda skolorna ingår i studieförbundet Folkuniversitetet.

Utbildningen står under statlig tillsyn och lyder under Myndigheten för yrkeshögskolan och Förordningen om stöd för konst- och kulturutbildningar.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Folkuniversitetet – kunskap förändrar

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning över hela landet. Det är bildat av de fem stiftelserna Kursverksamheten vid Stockholms, Uppsala, Göteborgs, Lunds respektive Umeå universitet. Folkuniversitetet är en idéburen organisation, fristående från partipolitiska, religiösa och kommersiella särintressen.

Följ Folkuniversitetet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Folkuniversitetet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye