Einar Mattsson

Från återbruk till förberedande av solceller – modernisering av balkonger och tak på Lilla Essingen

Dela

På Lilla Essingen äger Einar Mattsson-koncernen flera fastigheter och på två av dem har tak och balkonger renoverats. Vi har även förstärkt och förberett taken för att kunna montera solceller. Balkongerna på Strålgatan 7 har återfått sitt historiska utseende med veckad plåt samtidigt som dagens säkerhetskrav uppfyllts och nytt ytskikt lagts på. På Strålgatan 11 kunde balkongerna återbrukas.

foto på gröna återbrukade balkonger på Strålgatan 11 på Lilla Essingen
Gröna återbrukade balkonger på Strålgatan 11

Omgjutna balkonger
På Strålgatan 3 bilade vi ner balkongerna ner helt för att gjuta om dem på nytt. Vi monterade nya räcken och ny veckad plåt, allt med de säkerhetsavstånd som gäller idag. På balkonggolven finns dels ett fall, att den lutar utåt några grader, för att vatten ska rinna av. Dels sitter en liten ”knöl” nära fasaden som leder vattnet från fasaden bortåt och utåt. Det kan tyckas vara små detaljer, men de har stor inverkan på avrinningen.
Ett nytt ytskikt har lagts på, en tvåkomponentbeläggning, som kommer att förlänga den tekniska livslängden. Den håller bättre mot fukt och väderpåfrestningar än ren obehandlad betong och är också med sin kornighet i ytan bra för att undvika halka.

Sinusprofilerad balkongplåt och återbruk
På Strålgatan 7 renoverade vi de befintliga balkongerna som fick nytt ytskikt. Här sattes också nya räcken och ny tidstypisk veckad plåt – den så kallade sinusprofilerade – så att utseendet på balkongerna nu är detsamma som då huset uppfördes 1936.
Fina gröna balkongräcken med veckad plåt fanns sedan tidigare på Strålgatan 11. De var i så fint skick, så de sattes tillbaka efter att golven fått det nya ytskiktet. Ett tydligt exempel där återbruk var möjligt, då räcken och plåt håller i många år till.
På de tidigare pisk-altanerna – där det förr piskades mattor – har vi tagit bort ställningen. Här får hyresgäster utan balkong istället en yta för samvaro. Altanerna är helrenoverade med nya tätskikt, som självfallet trycktestats, för att säkerställa att de är helt täta mot väta.

Solcellsförberedd takrenovering och säkerhet
På taken tog vi bort gammal papp, den gamla läkten (trästolpar som sätts i ett rutsystem för att bära upp de tunga takpannorna) och den gamla takplåten. Vi förstärkte taket med extra träkonstruktioner under befintliga takstolar, la ny papp på plats, byggde ny läkt för att slutligen lägga de nya asfaltstakpannorna på plats. Dessutom har vi uppdaterat taksäkerheten med nya fästen för vajrar och monterat en gångbrygga för takarbetarnas säkerhet.

Nu går det att konstatera att Einar Mattssons fastigheter har de nyaste taken på hela Lilla Essingen. I en överflygning med drönare ses en påtaglig skillnad. Under våra varma och soliga dagar framöver kan nu takaltanerna och balkongerna fyllas av hyresgäster som har utsikt över den glittrande Riddarfjärden och Essingesundet.

Kontakter

Om Einar Mattsson AB
Einar Mattsson AB är moderbolag i en familjeägd bolagsgrupp som varit verksam på Storstockholms fastighets- och byggmarknad sedan 1935. Idag är Einar Mattsson-sfären Stockholms största privata ägare av hyresbostadsfastigheter. Med genomförandekraft i alla konjunkturer är koncernen bland de mest aktiva projektutvecklarna av nya bostäder i regionen. Koncernens förvaltningsbolag förvaltar drygt 14 000 bostäder åt en bred kundkrets av etablerade fastighetsägare. Bolagsgruppen omfattar även en verksamhet som arbetar med investeringar utanför kärninnehaven. Läs mer om oss på einarmattsson.se och Facebook .

Följ Einar Mattsson

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Einar Mattsson

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye