Från återbruk till förberedande av solceller – modernisering av balkonger och tak på Lilla Essingen
På Lilla Essingen äger Einar Mattsson-koncernen flera fastigheter och på två av dem har tak och balkonger renoverats. Vi har även förstärkt och förberett taken för att kunna montera solceller. Balkongerna på Strålgatan 7 har återfått sitt historiska utseende med veckad plåt samtidigt som dagens säkerhetskrav uppfyllts och nytt ytskikt lagts på. På Strålgatan 11 kunde balkongerna återbrukas.
Omgjutna balkonger
På Strålgatan 3 bilade vi ner balkongerna ner helt för att gjuta om dem på nytt. Vi monterade nya räcken och ny veckad plåt, allt med de säkerhetsavstånd som gäller idag. På balkonggolven finns dels ett fall, att den lutar utåt några grader, för att vatten ska rinna av. Dels sitter en liten ”knöl” nära fasaden som leder vattnet från fasaden bortåt och utåt. Det kan tyckas vara små detaljer, men de har stor inverkan på avrinningen.
Ett nytt ytskikt har lagts på, en tvåkomponentbeläggning, som kommer att förlänga den tekniska livslängden. Den håller bättre mot fukt och väderpåfrestningar än ren obehandlad betong och är också med sin kornighet i ytan bra för att undvika halka.
Sinusprofilerad balkongplåt och återbruk
På Strålgatan 7 renoverade vi de befintliga balkongerna som fick nytt ytskikt. Här sattes också nya räcken och ny tidstypisk veckad plåt – den så kallade sinusprofilerade – så att utseendet på balkongerna nu är detsamma som då huset uppfördes 1936.
Fina gröna balkongräcken med veckad plåt fanns sedan tidigare på Strålgatan 11. De var i så fint skick, så de sattes tillbaka efter att golven fått det nya ytskiktet. Ett tydligt exempel där återbruk var möjligt, då räcken och plåt håller i många år till.
På de tidigare pisk-altanerna – där det förr piskades mattor – har vi tagit bort ställningen. Här får hyresgäster utan balkong istället en yta för samvaro. Altanerna är helrenoverade med nya tätskikt, som självfallet trycktestats, för att säkerställa att de är helt täta mot väta.
Solcellsförberedd takrenovering och säkerhet
På taken tog vi bort gammal papp, den gamla läkten (trästolpar som sätts i ett rutsystem för att bära upp de tunga takpannorna) och den gamla takplåten. Vi förstärkte taket med extra träkonstruktioner under befintliga takstolar, la ny papp på plats, byggde ny läkt för att slutligen lägga de nya asfaltstakpannorna på plats. Dessutom har vi uppdaterat taksäkerheten med nya fästen för vajrar och monterat en gångbrygga för takarbetarnas säkerhet.
Nu går det att konstatera att Einar Mattssons fastigheter har de nyaste taken på hela Lilla Essingen. I en överflygning med drönare ses en påtaglig skillnad. Under våra varma och soliga dagar framöver kan nu takaltanerna och balkongerna fyllas av hyresgäster som har utsikt över den glittrande Riddarfjärden och Essingesundet.
Kontakter
Ewelina HolmPress- och kommunikationschef (presskontakt)
Tel:0765-42 67 20ewelina.holm@einarmattsson.seOm Einar Mattsson AB
Einar Mattsson AB är moderbolag i en familjeägd bolagsgrupp som varit verksam på Storstockholms fastighets- och byggmarknad sedan 1935. Idag är Einar Mattsson-sfären Stockholms största privata ägare av hyresbostadsfastigheter. Med genomförandekraft i alla konjunkturer är koncernen bland de mest aktiva projektutvecklarna av nya bostäder i regionen. Koncernens förvaltningsbolag förvaltar drygt 14 000 bostäder åt en bred kundkrets av etablerade fastighetsägare. Bolagsgruppen omfattar även en verksamhet som arbetar med investeringar utanför kärninnehaven. Läs mer om oss på einarmattsson.se och Facebook .
Följ Einar Mattsson
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Einar Mattsson
”Det är viktigt att bygga tillit” — fredagsporträttet med Charlotte Urhammar1.11.2024 10:00:00 CET | Blogginlägg
Att lägga energi på rätt saker, att inte oroa sig i onödan och att ha en reservplan är inköparen Charlotte Urhammars signum. Hon uppskattar sin chef, utmaningarna i varje nytt projekt och att jobba i ett familjeföretag som funnits i generationer. Ett och annat udda inköp har gjorts genom åren och kring inköp påverkar samhället leverantörskedjorna starkt. Lär känna Charlotte i dagens fredagsporträtt från Einar Mattsson:
Einar Mattsson använder KTH Dig-IT Lab som testmiljö30.10.2024 05:52:00 CET | Nyheter
Byggnader står för cirka 40% av den globala energianvändningen och 30% av koldioxidutsläppen. Därför har fastighetsbranschen krav på sig att bygga smartare, mer resurssnålt och få ner byggnaders energiåtgång. Därför behöver fastighetsägare testa inställningar på energilösningar, flöden och lära av andra som redan testat, för att kunna nå klimatmålen snabbare.
”Vår grupp jobbar bra ihop för att hitta förbättringar hela tiden” — fredagsporträttet med Christoffer Zetterman25.10.2024 10:00:00 CEST | Blogginlägg
Christoffer Zetterman heter en av alla Einar Mattssons snickare. Att vara anställd snickare på ett byggbolag börjar tillhöra ovanligheterna idag. Christoffer återhämtar sig gärna i bastun vid den spartanska stugan på Åland. Han drömde som barn om att bli polis och stöttar gärna sitt fotbollslag på plats en lördag. Lär känna Christoffer mer i dagens fredagsporträtt från Einar Mattsson:
”Hantverket går i arv, men med metoder som hela tiden utvecklas” — fredagsporträttet med Jimmy Fagerström18.10.2024 10:00:00 CEST | Blogginlägg
Jimmy Fagerström är arbetsledaren som tycker att det är viktigt att se framgångarna i vardagen. Hans jobb är att se till att allt flyter på, och samtidigt kunna ta in kollegornas kloka idéer och lösningar. Han är familjekär och umgås gärna med de närmsta vännerna. Jimmy njuter av Stockholm under dess olika årstider, och lyssnar gärna på ljudböcker eller tittar på film. Lär känna Jimmy i dagens fredagsporträtt från Einar Mattsson:
Einar Mattsson använder dagvatten för rabattbevattning17.10.2024 05:55:00 CEST | Nyheter
I kvarteret Ässjan vid S:t Eriksgatan 114 uppe vid Norrtull finns en innergård vars rabatter efter många år blivit gamla och därför behövde göras om. Idén om att koppla gratisresursen dagvatten till bäddarna uppstod när Einar Mattssons Utemiljö-avdelning såg hur nära rabatterna som stuprören satt. Tillsammans med en händig snickare från Einar Mattsson Fastighetsförvaltning byggdes specialanpassade ställningar till de nya rabatterna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum