Hyresgästföreningen Region Sydost

Så mycket höjer Emmaboda Bostads AB hyrorna

Dela

Emmaboda Bostads AB (EBA) kom i november med ett rekordhögt yrkande, det högsta i länet. Bolaget ville höja hyrorna med 17,1 procent. Hyresgästföreningen ville inte gå med på de siffrorna och förhandlingarna gick vidare till Hyresmarknadskommittén (HMK). Nu kommer beslutet; från den första januari 2024 höjs hyrorna med 5,4 procent.

Emmaboda Bostads AB  höjer hyrorna med 5,4 procent
Emmaboda Bostads AB höjer hyrorna med 5,4 procent

- Vi rättar oss efter HMK:s beslut, hyreshöjningen ligger i nivå med andra överenskommelser runt om i länet. Sen är det så klart ändå en historiskt hög höjning och jag har full förståelse för att det är mycket pengar för många hyresgäster, säger David Broo, förhandlare Hyresgästföreningen region Sydost.

Hyresgästföreningen och EBA kunde inte komma överens i årets hyresförhandlingar. EBA ville från början höja hyrorna med 17,1 procent, vilket Hyresgästföreningen inte kunde gå med på. Efter flera försök till förhandling, insåg parterna att de inte kunde närma sig varandra tillräckligt mycket för att komma överens och EBA lämnade i stället över ärendet till HMK. I HMK hanteras tvister mellan Hyresgästföreningen och kommunalt ägda bostadsbolag som EBA. HMK har nu kommit med ett beslut och hyrorna för EBA:s hyresgäster höjs med 5,4 procent. De nya hyrorna börjar gälla från den första januari 2024 vilket innebär att det blir en retroaktiv höjning.

- Vi stod för långt ifrån varandra för att kunna komma överens i förhandlingarna. Vi kan inte gå med på så höga hyreshöjningar, det skulle vara katastrofalt för hyresgästerna. Därför fick HMK avgöra detta i stället, säger David Broo.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Emmaboda Bostads AB  höjer hyrorna med 5,4 procent
Emmaboda Bostads AB höjer hyrorna med 5,4 procent
Ladda ned bild

Om oss

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Region Sydost

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region Sydost

Hög hyreshöjning för särskilda boende för äldre i Motala15.4.2024 15:53:53 CEST | Pressmeddelande

Hyrorna för särskilda boenden för äldre i Motala höjs med i genomsnitt 14,1 procent, efter att kommunen anlitat en konsult för att höja hyrorna. Kommunen och Hyresgästföreningen har efter långa förhandlingar enats om en förlikning i hyresnämnden. – Från början ville kommunen höja hyrorna med upp till 40 procent, vi har gjort allt vi kunnat för att sänka det extrema kravet, säger Karen Cornell, förhandlare Hyresgästföreningen region Sydost.

Skiljeman avgör hyrorna i Ronneby9.4.2024 12:07:37 CEST | Pressmeddelande

En särskild skiljeman avgjorde årets hyresförhandling mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Syd i Ronneby. Parterna kunde inte komma överens och ärendet lämnades vidare till en särskild skiljeman, som sedan 2023 kan användas för att avgöra tvister om hyror. Skiljemannen har nu kommit med en rekommendation som innebär en hyreshöjning på 5,65 procent från den 1 januari 2024. Vissa hyresgäster får dock sin höjning senare än andra.

Skrämselpropaganda mot hyresgäster i Växjö19.3.2024 09:34:12 CET | Pressmeddelande

Victoriahem, Heimstaden och Svea Fastigheter i Växjö skickar krav om hyreshöjningar direkt till sina hyresgäster, efter att de inte kommit överens med Hyresgästföreningen om årets hyreshöjning. Hyresgästföreningen uppmanar alla hyresgäster hos de tre bolagen i Växjö att inte betala den nya hyran. - I stället för att förhandla väljer man att försöka skrämma sina hyresgäster för att få vad man vill, säger Susanne Filipsson förhandlingsdelegat Hyresgästföreningen region Sydost.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye