Adda

Nya villkor för hållbara leveranskedjor

Dela

Efter nära tre år och en omfattande konsultationsrunda lanseras de nya villkoren för hållbara leveranskedjor, framtagna i nära samarbete mellan Adda och Regionernas Nationella kansli för hållbar upphandling. Villkoren är i linje med FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter samt OECD:s riktlinjer om tillbörlig aktsamhet för ansvarsfullt företagande.  

Samtidigt lanseras ett webbaserat stöd för att underlätta för upphandlande organisationer och leverantörer att motverka riskerna i leveranskedjorna. 

Två personer håller ett avtal mellan sig, den ena signerar med en penna.
Nya villkor för hållbara leveranskedjor lanseras som är i linje med FN:s vägledande principer. Villkoren lanseras med ett webbaserat stöd för att motverka riskerna i leveranskedjorna.

– Upphandlande organisationer har en viktig roll i att främja en hållbar offentlig upphandling som motverkar riskerna i leveranskedjorna. Genom att ta fram nya villkor och ett webbaserat stöd vill vi tydliggöra leverantörernas ansvar och anpassa skrivningarna till de internationella ramverk som ligger till grund för befintlig och kommande lagstiftning om tillbörlig aktsamhet, säger Ragna Forslund, ordförande för Hållbar Upphandling – Ett samarbete mellan Sveriges regioner och Upphandlingschef Serviceförvaltningen Region Stockholm.

Genom de nya villkoren kan upphandlande organisationer ställa krav på leverantörer att identifiera, förhindra, begränsa och gottgöra negativ påverkan på människor, miljö och samhälle i den egna verksamheten och i leveranskedjan.  

Några av nyheterna är att leverantörer ska samråda med rättighetsinnehavare, beakta särskilt sårbara grupper och tillhandahålla gottgörelse om den har orsakat eller bidragit till negativ påverkan.   

– Adda och regionerna kommer att implementera villkoren i nya avtal men vi uppmanar våra leverantörer att redan idag ta hjälp av stödet inför framtida upphandlingar och kommande lagstiftning, säger Peter Nohrstedt, hållbarhetschef på Adda. 

Arbetet har genomförts i nära samarbete med Upphandlingsmyndigheten samt en referensgrupp bestående av drygt 40 organisationer inklusive statliga myndigheter, kommuner, regioner, leverantörer och civilsamhällsorganisationer. En rad experter från nationella och internationella organisationer har också bidragit. Villkoren är en revidering av de villkor som togs fram 2018.  

Många av de varor som offentlig sektor köper in tillverkas i länder där det idag finns betydande risker för mänskliga rättigheter, arbetares rättigheter, miljön och affärsetik. Det kan exempelvis handla om IT-produkter, livsmedel och sjukvårdsmaterial.  

På Regionernas Nationella kansli för hållbar upphandlings webbplats kommer utbildningar för både leverantörer och upphandlande organisationer att läggas ut.  

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ragna Forslund, ordförande för Hållbar Upphandling – Ett samarbete mellan Sveriges regioner och Upphandlingschef Serviceförvaltningen Region Stockholm.
Ragna Forslund, ordförande för Hållbar Upphandling – Ett samarbete mellan Sveriges regioner och Upphandlingschef Serviceförvaltningen Region Stockholm.
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Adda är ett företag inom SKR som erbjuder tjänster och produkter inom hållbar försörjning, digitalisering och kompetensutveckling. Vi skickliggör våra kunder genom att utveckla kompetens och förmåga att ställa om. Det ger hela välfärden möjlighet att spara både tid och pengar.

Följ Adda

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Adda

Adda bidrar till utveckling för att bekämpa välfärdsbrottslighet19.12.2023 08:29:00 CET | Pressmeddelande

Addas inlämnade förslag till försöksverksamhet för att motverka välfärdsbrottslighet är ett av fem som lämnats över till civilminister Erik Slottner. Förslaget om försöksverksamhet syftar till att på ett mer effektivt sätt ta del av information om leverantörer och identifiera nya uteslutningsgrunder. Genom fördjupade kontroller kan oseriösa aktörer stängas ute från ramavtal redan i upphandlingen. Utredningen fick in knappt 90 förslag på försöksverksamheter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye