Region Jönköpings län

Utdelning av Paul Petersons stipendium till Janina Renström

Dela

Välkommen att närvara vid utdelningen av Paul Petersons stipendium, söndag den 25 februari klockan 11.30 på Smålands konstarkiv, Vandalorum i Värnamo.

Montage med bild på konststudenten Janina Renström och hennes målning "Beethoven Egmont"
Janina Renström med målningen "Beethoven Egmont". Förlagan till målningen är ett foto taget under en fest i Nässjö på 70-talet. Porträttfoto: Maja Gregor

Årets mottagare av Paul Petersons stipendium är konststudenten Janina Renström. Hon är född och uppvuxen i Nässjö och studerar fri konst på Umeå Konsthögskola där hon läser sitt sista år på masterprogrammet. I sitt konstnärskap intresserar sig Janina för äldre fotografier. Många av fotografierna hon använder sig av till sitt måleri är kopplade till Nässjö och Småland.

Paul Petersons stipendium delas varje år ut till konststuderande med anknytning till Jönköpings län. Stipendiet är på 80 000 kronor och delas ut klockan 11.30 söndag den 25 februari på Smålands konstarkiv, Vandalorum i Värnamo av Kerstin Hammar (M), regionråd och ordförande i nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet i Region Jönköpings län.

Juryns motivering: ”Janina Renström gestaltar minnets flyktighet i sitt måleri. Fotoalbumen från hennes uppväxt i Nässjö används som en skattkista som hon öser kontextlösa skatter ur. Frysta ögonblick där innebörden börjat suddas ut, men där laddningen finns kvar. Ingen minns längre ögonblicken men atmosfären skapar känslor som många av oss kan relatera till. Hennes målningar bearbetar en del av vårt kulturarv som ännu inte färgats av det nostalgiska skimmer som 1900-talets fotografier ofta omgärdas av och ger oss en möjlighet att förstå hur milleniegenerationerna i Småland formats av sin omvärld. Janina Renström skapar en narrativ rikedom som sträcker sig över tid och rum. Hennes konst är ett intressant tillflöde till den småländska historieskrivningen och väcker frågor kring hur vi formar våra berättelser och konstruerar minnen.”

Paul Petersons stipendium
Genom Paul Petersons stiftelse, som förvaltas av Region Jönköpings län, har konststuderande från Jönköpings län möjlighet att söka stipendium för att utveckla och förverkliga konstnärliga idéer och projekt. Stipendierna delas ut årligen på stiftaren Paul Petersons födelsedag den 25 februari.

Kontakt
Lennart Alves Gernes
Bild- och formutvecklare på Region Jönköpings län
073-707 35 24
lennart.alvesgernes@rjl.se

Kontakter

Följ Region Jönköpings län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Jönköpings län

Rachel De Basso utvald av EU-kommissionen att tala på Brysselkonferens4.4.2024 09:03:43 CEST | Pressmeddelande

EU-kommissionen har valt ut Rachel De Basso för att delta och tala på Cohesion Forum i Bryssel som pågår den 11-12 april. Konferensen har fokus på EU:s regionalpolitik och hur de beslut som tas på EU-nivå påverkar den regionala utvecklingen i medlemsstaterna. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ska tala och Rachel De Basso kommer som enda svenska talare vara en röst för svenska regioner.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye