SkogsstyrelsenSkogsstyrelsen

Satsning på kompetens ska göra skogsbruket mer miljösmart

Dela

Nu satsar Skogsstyrelsen på att höja skogsbrukares kompetens inom miljövärden i skogen. Målet är att över 5 000 personer ska lära sig mer, och på så sätt bli bättre på att bidra till att miljömålet Levande skogar nås.

Nu satsar Skogsstyrelsen på att höja skogsbrukares kompetens inom miljövärden i skogen med en lång rad skogsträffar. Foto: Jenny Leyman (Bilden får användas fritt i samband med rapportering av den här nyheten.)
Nu satsar Skogsstyrelsen på att höja skogsbrukares kompetens inom miljövärden i skogen med en lång rad skogsträffar. Foto: Jenny Leyman (Bilden får användas fritt i samband med rapportering av den här nyheten.)

Satsningen hålls under rubriken ”Miljösmart skogsbruk” och finansieras med pengar från EU:s landsbygdsprogram. Både privata skogsägare och yrkesverksamma inom skogsbruk ingår i målgruppen, och i programmet finns både kortare träffar och halvdagskurser.

– Enligt de uppföljningar som Skogsstyrelsen har gjort kommer miljökvalitetsmålet Levande skogar inte att kunna nås med nuvarande insatser. Skogsbruket behöver därför bli bättre på att minska påverkan på den biologiska mångfalden. En viktig väg dit är mer kunskap, säger projektledare Camellia Yordanova Nirell.

En av många åtgärder som kan bidra till att förbättra läget är att höja kompetensen hos skogsbrukare i vid bemärkelse. Inom ramen för Miljösmart skogsbruk erbjuder nu Skogsstyrelsen aktiviteter inom ämnesområdena skötsel av lövskog, särskilt viktiga arter, kulturmiljövård, naturvårdande skötsel och miljöhänsyn.

Satsningen inleddes under hösten 2023, och hålls till största delen under hela 2024. Många träffar hålls på plats i skogen, men det finns också möjlighet att delta i distansträffar.

Här finns alla träffar: Träffar om miljösmart skogsbruk - Skogsstyrelsen

Mer information:

Camellia Yordanova Nirell, projektledare, Skogsstyrelsen, 013–32 97 52, camellia.yordanova.nirell@skogsstyrelsen.se.

Skogsstyrelsens presstjänst: 036-35 94 91, pressjour@skogsstyrelsen.se
Vår presstjänst är tillgänglig vardagar kl. 8.00–16.30

Mer om miljömålet Levande skogar: Miljömålet Levande skogar - Skogsstyrelsen

Följ Skogsstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye