Sida

Sverige förstärker humanitära stödet till Palestina

Dela

Med nya stöd till Unicef och FN:s livsmedelsprogram (World Food Programme) förstärker Sverige genom Sida de humanitära insatserna i Palestina. Sida har beslutat om totalt 23 miljoner kronor till de mest utsatta människorna som drabbats av den pågående konflikten.

– För varje dag som striderna fortsätter och det humanitära tillträdet begränsas blir situationen värre. Hela befolkningen i Gaza är akut behov av humanitär hjälp, de flesta befinner sig redan i akut hungersnöd, och de allra värst drabbade är barnen, säger Jakob Wernerman, chef för det humanitära biståndet på Sida.

Det nya stödet till World Food Programme (WFP) på 13 miljoner svenska kronor ska fokusera på att få ut mat till människor som lever i akut hugersnöd. Det utökade stödet till Unicef är på 10 miljoner svenska kronor och ska användas för att bistå särskilt barn och barnfamiljer med tillgång till vatten, sanitet och hygien, hälsovård, mat, utbildning och skydd. WFP och Unicef är några av de få humanitära organisationer som har möjlighet att arbeta inne i Gaza även om deras verksamhet är begränsad till vissa geografiska områden och det är svårt att nå alla drabbade människor på grund av de pågående stridigheterna.

De 23 miljoner kronorna som nu betalas ut är en första del av de 69 miljoner som kommunicerades den 8 februari, vilket betyder att Sida under 2024 har beslutat om stöd för drygt 33 miljoner kronor och även har för avsikt att bereda ytterligare stöd om 46 miljoner kronor de kommande veckorna. Dessa stöd kommer att kommuniceras allt eftersom de beslutas.

Enligt FN:s beräkningar (februari 2024):

  • Alla i Gaza, 2,3 miljoner människor, är i behov av humanitärt stöd för sin överlevnad
  • Över 27 000 personer är rapporterade döda, varav 70 procent uppges vara kvinnor och barn.
  • mer än 65 000 bostäder är förstörda.
  • 1,7 miljoner människor har fördrivits från sina hem och är på flykt inom Gaza.
  • FN varnar för att 400 000 människor befinner sig i svältliknande tillstånd och att upp mot 2,2 miljoner människor just nu lever i akut hungersnöd.
  • 90 procent av alla barn under 5år i Gaza är enligt Unicef drabbade av minst en infektionssjukdom.

För mer information om Sveriges bistånd i Palestina, översynen av biståndet samt andra vanliga frågor:
Frågor och svar om Sidas stöd till Palestina | Sida

Kontakter

För mer information kontakta Sidas presstjänst på:

08–698 55 55, press@sida.se eller https://www.sida.se/press

Sida är Sveriges biståndsmyndighet. Vi arbetar för att minska fattigdom och förtryck i världen.
I samarbete med organisationer, myndigheter och företag investerar vi i en hållbar utveckling för alla människor.

Följ Sida

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sida

Humanitärt stöd fördelas till 30 humanitära kriser22.4.2024 13:34:30 CEST | Pressmeddelande

Människors humanitära behov fortsätter öka på grund av fler konflikter, ökade brott mot internationell rätt, och att klimat- och naturkatastrofer blivit vanligare och mer omfattande. Allt fler människor lever i hungersnöd, på flykt från sina hem och under hot om våld och förtryck. Sverige genom Sida fördelar nu 4,3 miljarder kronor till 30 humanitära kriser genom 19 humanitära partner. De kriser som får mest stöd är DR Kongo, Afghanistan, Sudan, Jemen och Etiopien.

Var tredje ukrainare behöver humanitärt stöd23.2.2024 16:08:40 CET | Pressmeddelande

Två år efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina är en tredjedel av ukrainarna på flykt från sina hem, varav de flesta är kvinnor. 14,6 miljoner människor i behov av humanitärt stöd. Sverige genom Sida ger nu nya stöd på sammanlagt 74 miljoner kronor till Internationella Rödakorskommittén ICRC och till den humanitära landfonden UHF. Pengarna går bland annat till kontantstöd, hälsovård och livsmedel och för att säkra tillgången till vatten, värme och elektricitet. Det viktiga arbetet med att återförena familjemedlemmar som kommit ifrån varandra på grund av kriget ingår också.

Ökat svenskt stöd till drabbade i Gaza8.2.2024 06:20:00 CET | Pressmeddelande

Den humanitära situationen i Gaza fortsätter att eskalera och FN varnar för hungersnöd och smittspridning. Sverige genom Sida går in med ytterligare 10,2 miljoner kronor i stöd till International Rescue Committee (IRC) för akutsjukvård. Sida bereder ytterligare stöd om 69 miljoner kronor till flera humanitära organisationer. Samtidigt avvaktar Sida pågående utredningar om påstådda anklagelser mot UNRWA-personal innan beslut om ytterligare utbetalningar till UNRWA kan fattas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye