Svenska Bostäder

Svenska Bostäder och Hyresgästföreningen tecknar tvåårigt hyresavtal

Dela

Svenska Bostäder och Hyresgästföreningen har kommit överens om ett tvåårigt avtal för ny hyresnivå för 2024 och för 2025. Överenskommelsen innebär en genomsnittlig hyreshöjning på 4,99 procent för 2024 och 4,69 procent för 2025.

Foto: Svenska Bostäder/Peter Lydén
Foto: Svenska Bostäder/Peter Lydén

– Jag är nöjd att vi nu nått en rimlig överenskommelse med Hyresgästföreningen, efter en lång förhandling. Svenska Bostäders behov av hyresjustering är betydligt högre än det som bolaget får ut genom överenskommelsen, men eftersom det är tuffa tider även i hushållsekonomin gör vi vårt yttersta för att hantera detta på ett så balanserat sätt som möjligt, säger Stefan Sandberg, vd för Svenska Bostäder.

Hyresjusteringen för i år, likväl som förra året, är högre än den varit på många år. Anledningen till detta är att kostnadsökningarna varit påtagliga vilket bolaget behöver hantera på ett rimligt sätt. Kostnadsökningarna berör allt från reparationer och underhåll till rejält höjda taxor för värme, vatten och el. Men framförallt är det de stora räntekostnaderna som påverkar.

I överenskommelsen ingår förutom ett tvåårigt avtal om hyrorna även justeringar av andra befintliga avtal, bland annat gällande renoveringar där en övergång kommer att ske från totalupprustningar till varsam renovering. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Svenska Bostäder/Peter Lydén
Foto: Svenska Bostäder/Peter Lydén
Ladda ned bild

En del av Stockholm

Svenska Bostäder grundades 1944 och ägs av Stockholms stad. Svenska Bostäder är ett av Sveriges största bostadsbolag och har i 80 år haft en aktiv roll i byggandet av Stockholm. Svenska Bostäder förvaltar cirka 27 500 hyreslägenheter, 4 centrumanläggningar och 4 000 lokaler. Svenska Bostäder har 300 anställda. Dotterbolaget Stadsholmen förvaltar cirka 1 600 hyreslägenheter och 900 lokaler och har 20 anställda.

Följ Svenska Bostäder

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Bostäder

PRESSINBJUDAN JÄRVAVECKAN: Allmännyttans jättar livecoachade på scen ”Hjälp oss att bygga mer och billigare!”21.5.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

När konjunkturen dyker, räntor och inköpspriser är fortsatt höga och kalkylerna är näst intill omöjliga att få ihop, fortsätter allmännyttan i Stockholm ändå att bygga staden. Hyresrätt för hyresrätt. Men hur blir bostadsbolagen ännu bättre? Hur kan byggkostnaderna pressas och byggtiderna kortas för att möta stockholmarnas behov av fler och prisvärda bostäder? Nu sätter sig tre av allmännyttans jättar, Svenska Bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder, på scenen för att bli utmanade av experter – inför publik och direktsända kameror.

Svenska Bostäder säger "Hej granne!" på trädgårdsmässan21.3.2024 15:52:18 CET | Pressmeddelande

Svenska Bostäder är med i balkongutställningen under Nordiska trädgården. Temat är "Hej granne!" - Vi vill uppmuntra till att våga ta kontakt med sin granne, säger Susanne Tornström Dominguez och Charlotta Josefsson, som kommit med idén till balkongen. Medverkan på balkongutställningen är ett medarbetarinitiativ för att med glädje och blommor sprida budskapet om att trygghet i bostadsområden börjar med ett enkelt hej!

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye