Svenska Bostäder

Svenska Bostäder vinner pris för varsam renovering

Dela

Svenska Bostäder vinner Tänk om-priset för den nya policyn ”varsam renovering”, för fastighetsunderhåll. Den nya principen betyder att företaget hellre underhåller och reparerar än byter ut och helrenoverar när det inte behövs. Tänk om-priset delas ut årligen av arkitektorganisationen Acan till ett projekt som gör stor nytta för den gröna omställningen, inom arkitekturens område.

Fasad på Elias Lönnrots väg i Blackeberg
På Elias Lönnrots väg i Blackeberg sitter det originalfönster från 50-talet. Från början var tanken att alla fönster skulle bytas ut men i och med den nya underhållspolicyn går Svenska Bostäder mot en mer varsam renovering och tänkte om. Det slutade med att fönstren renoverades istället.

Svenska Bostäder har genomgått en stor omställning och tagit fram en ny policy för renovering. Den kallas varsam renovering och innebär att företaget har gått från att bygga om och byta ut, till att renovera och ta om hand. Nu uppmärksammas den nya policyn och fick under tisdagen ta emot Tänk om-priset. Bakom priset står Acan, arkitekternas organisation för grön omställning.

– Det är roligt att vårt sätt att renovera med hänsyn till både klimat, miljö, ekonomi och hyresgästernas trivsel uppmärksammas. Det har krävt en massiv inventering av hela vårt fastighetsbestånd – som fortfarande pågår, säger Ulf Viktorsson, som driver arbetet med Varsam renovering på Svenska Bostäder.

Utgångspunkten för Varsam renovering är att företaget övergått från helombyggnad, till att göra saker i tid, för att bevara och reparera i den mån det går. Om originalfönster tidigare byttes ut så ses de nu över och räddas om det går.  Om nästan nya vitvaror slängdes, tas de numera istället till vara och byts bara ut om de inte kan repareras. Varsam renovering innebär färre totalombyggnader och istället ett mer proaktivt underhållsarbete. På det viset skapas en lägre klimatbelastning, bättre ekonomi och färre skador på lång sikt.
 –  Jag är stolt över att både medarbetare och ägare har visat på stort mod för att göra en förändring av den här omfattningen. Det är ett stort omställningsarbete för oss på Svenska Bostäder. För att nå hit har vi lyssnat på våra hyresgäster, på vår styrelse och på stockholmarna, säger Stefan Sandberg, vd på Svenska Bostäder.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Svenska Bostäder/Peter Lydén
Foto: Svenska Bostäder/Peter Lydén
Ladda ned bild
Ulf Viktorsson, Teknik och underhållschef på Svenska Bostäder, driver arbetet med Varsam renovering.
Ulf Viktorsson, Teknik och underhållschef på Svenska Bostäder, driver arbetet med Varsam renovering.
Ladda ned bild

En del av Stockholm

Idag har mer än 60 000 stockholmare sina liv, hem och drömmar hos Svenska Bostäder samtidigt som över 4000 företag förverkligar sina affärsidéer i bostadsbolagets lokaler.

Svenska Bostäder är en del av Stockholms stad och ägs och styrs av stockholmarna. Här jobbar 340 medarbetare med att ta hand om 28 400 hyresrätter, 4000 lokaler och 4 centrum. På dotterbolaget Stadsholmen jobbar 20 medarbetare med 1600 hyresrätter och 900 lokaler.

Som ett av Sveriges största bostadsbolag har vi ett ansvar men också kraften att göra mer än att bara bygga och förvalta hus.

Vill du komma i kontakt med oss? Gör din röst hörd på svenskabostäder.se/hemokrati

Följ Svenska Bostäder

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Bostäder

PRESSINBJUDAN JÄRVAVECKAN: Allmännyttans jättar livecoachade på scen ”Hjälp oss att bygga mer och billigare!”21.5.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

När konjunkturen dyker, räntor och inköpspriser är fortsatt höga och kalkylerna är näst intill omöjliga att få ihop, fortsätter allmännyttan i Stockholm ändå att bygga staden. Hyresrätt för hyresrätt. Men hur blir bostadsbolagen ännu bättre? Hur kan byggkostnaderna pressas och byggtiderna kortas för att möta stockholmarnas behov av fler och prisvärda bostäder? Nu sätter sig tre av allmännyttans jättar, Svenska Bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder, på scenen för att bli utmanade av experter – inför publik och direktsända kameror.

Svenska Bostäder säger "Hej granne!" på trädgårdsmässan21.3.2024 15:52:18 CET | Pressmeddelande

Svenska Bostäder är med i balkongutställningen under Nordiska trädgården. Temat är "Hej granne!" - Vi vill uppmuntra till att våga ta kontakt med sin granne, säger Susanne Tornström Dominguez och Charlotta Josefsson, som kommit med idén till balkongen. Medverkan på balkongutställningen är ett medarbetarinitiativ för att med glädje och blommor sprida budskapet om att trygghet i bostadsområden börjar med ett enkelt hej!

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye