Plan International Sverige

Plan International: Våld mot flickor och kvinnor ökar i Ukraina

Dela

Jämställdheten hotas av kriget i Ukraina, varnar barnrättsorganisationen Plan International inför tvåårsdagen av Rysslands fullskaliga invasion den 24 februari. Intervjuer gjorda med flickor och unga kvinnor från hela Ukraina, samt ukrainska flyktingar som nu bor i Polen, Moldavien och Rumänien, visar att kriget förstärker traditionella könsroller som leder till att mäns våld mot flickor och kvinnor ökar.

Nastya, 15, år från Ukraina
Nastya, 15, år från Ukraina

Kriget befaras förvärra skadliga stereotypa könsroller och förstärka militariserade uppfattningar om maskulinitet, där män och pojkar alltmer ses som försvarare av sitt land medan omsorgs- och hushållsansvar faller på kvinnor och flickor. Mäns våld mot flickor och kvinnor har ökat lavinartat, och i synnerhet flickor och unga kvinnor utsätts allt oftare för våld i nära relationer, sexuellt utnyttjande och sexuella övergrepp. Enligt FN uppskattas minst 3,6 miljoner människor i Ukraina vara i akut behov av insatser mot könsbaserat våld, med ett växande behov av stöd även i Polen, Moldavien och Rumänien.

– I mitt arbete ser jag att flickor och unga kvinnor löper större risk att utsättas för våld. Jag ser den förändring som nu sker i hela Ukraina som en direkt följd av kriget, säger Daryna, 21 år, som arbetar med NGO Girls, en av Plan Internationals partnerorganisationer i Ukraina.

Studier visar att unga ukrainare är mindre benägna att betrakta jämställdhet som en nationell prioritering, jämfört med före kriget. En undersökning från UNFPA 2023 visar att endast 2% av unga ukrainare är oroliga för jämställdheten, en minskning från 9% sen 2012.

– Eftersom vi just nu inte ser något slut på kriget i Ukraina är vi mycket oroade över att effekterna kriget har på könsroller och könsbaserat våld förbises, och att flickors och kvinnors rättigheter kränks, säger Sven Coppens, Plan Internationals chef för insatser i Ukraina.

Plan International samarbetar med över 50 partners i Ukraina och grannländerna. Organisationen är alltmer oroad över hur ett bakslag för jämställdheten kan få djupgående konsekvenser för kommande generationer.

– Vi kan inte nog betona att kriget i Ukraina fortfarande pågår. De humanitära behoven är enorma och fortsätter att öka, säger Sven Coppens. Det är absolut avgörande att givare och regeringar fortsätter att prioritera och investera i Ukraina, med fokus på mäns våld mot flickor och kvinnor, psykisk hälsa, psykosocialt stöd och utbildning.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Ladda ned bild
Nastya, 15, år från Ukraina
Nastya, 15, år från Ukraina
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Sven Coppens, Plan Internationals chef för insatser i Ukraina.
Sven Coppens, Plan Internationals chef för insatser i Ukraina.
Ladda ned bild

Länkar

Plan International Sverige är en del av den globala barnrättsorganisationen Plan International med verksamhet i 80 länder. Vi arbetar för att stärka barns rättigheter och säkerställa att flickors lika villkor respekteras. Plan International är partipolitiskt och religiöst oberoende och allt vårt arbete utgår från FN:s barnkonvention.

Följ Plan International Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Plan International Sverige

Clas Ohlson Foundation förlänger sitt partnerskap med Plan International och stöttar utbildningsprojekt i Nigeria25.4.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Clas Ohlson Foundations syfte är bland annat att främja utbildning och hjälpa människor i nöd. Sedan 2020 har stiftelsen stöttat Plan Internationals humanitära arbete med utbildning för flickor i flyktinglägret i Minawao i norra Kamerun. Nu förlängs samarbetet och stödet riktas denna gång till Plan Internationals arbete för barns rätt till utbildning i Nigeria.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye