Bubbelhoppa, vardagsortopedi och korruption – vårens föreläsningar är här

Dela

Under snart ett sekel har Folkuniversitetet öppnat upp den akademiska världen för fler. Nu har vårens föreläsningsprogram släppts, och i vanlig ordning är det en blandning av både brett och smalt – forskningsföreläsningar, aktuella samhällsfrågor samt ämnen som är mer tidlösa och allmänbildande. Vårens kioskvältare ser ut att bli föreläsningen om bubbelhoppning, med Emma Stenström från Handelshögskolan!

Emma Stenström från Handelshögskolan föreläser om att Bubbelhoppa – byta perspektiv och idéer. På Folkuniversitetet i Stockholm den 16 april.
Emma Stenström från Handelshögskolan föreläser om att Bubbelhoppa – byta perspektiv och idéer. På Folkuniversitetet i Stockholm den 16 april.

Eva Arnek, chef för folkbildningen på Folkuniversitetet i Stockholm, berättar om vårens föreläsningar och vad man har valt att satsa på:

– Vårens utbud är både brett och smalt, precis som vi vill ha det. Är du intresserad av Frankrike eller Italien kan du fördjupa dig i det franska kolonialväldet eller politikerspråket i Italien – på franska respektive italienska. Vi fortsätter med forskningsföreläsningar inom NPF-området (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar) och inför sommarens EU-val kan du lära dig om vad som står på spel inom miljöområdet.

En av vårens föreläsare är Emma Stenström, docent i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm. Den 16 april föreläser hon om hur du medvetandegör dina egna och andras bubblor och hur du knackar hål på dem. Föreläsningen är en kort introduktion till hennes bok "Bubbelhoppa. En metod för att förstå andra".

– Jag tänkte berätta om varför det kan vara både svårt och viktigt att försöka förstå människor som tycker, tänker och lever annorlunda än vi själva. I botten finns förstås allvarliga frågor om samhällsutveckling och sammanhållning, men jag försöker närma mig dem med en lek- och fantasifull attityd, säger Emma Stenström.

Det finns många fördelar med att bubbelhoppa.

– Som individ kan man berika sitt liv och dessutom öva förmågor som man kan ha nytta av i alla relationer. Som organisation kan man spränga stuprör och bli bättre på att förstå olika intressenter. Som samhälle kan bubbelhoppande vara en liten pusselbit i att bygga förståelse mellan olika grupper.

Har du något konkret exempel på en lyckad bubbelhoppning?
Hur många som helst. Jag har bland annat samlat in ett par tusen berättelser från studenter som bubbelhoppat. En student upptäckte till exempel att många som läste sfi (svenska för invandrare) hade svårt att träna svenska i vardagen. En annan att det fanns många ensamma äldre. Så de kopplade samman de bägge grupperna.

Ett folkbildande uppdrag

En viktig uppgift för Folkuniversitetet är att göra aktuell forskning tillgänglig och begriplig för allmänheten – ett uppdrag som finns med ända sedan studieförbundet växte fram ur universitetsvärlden för snart 100 år sedan. Folkuniversitetets föreläsningar lockar generellt en bred målgrupp, men med stor variation beroende på ämne.

– Vi strävar efter att alltid ha ett spännande utbud med föreläsningar inom en bredd av ämnen och försöker undvika att bli alltför ensidiga. Samtidigt har vi frågor som vi månar lite extra om, som till exempel hållbarhet och demokrati. Vi vill både kunna erbjuda fördjupning inom de stora samhällsfrågorna och samtidigt erbjuda ämnen som är mer tidlösa och allmänbildande, säger Eva Arnek.

– Idag är uppdraget kanske viktigare än någonsin, för att motverka faktaresistens och fake news.
 

Fem av vårens närmare 40 föreläsningar på Folkuniversitetet i Stockholm

29/2 kl. 18-19.30 Kreativitetslandskapet: lös upp dina blockeringar
Om hur man kommer in i det kreativa skapandet och lyckas med att förverkliga sina idéer, oavsett vilket område man vill vara kreativ i. Med Judit Simon, universitetslektor på Specialpedagogiska institutionen på Stockholms universitet.

21/3 kl. 18-19.30 Finns det korruption i Sverige?
Globala och svenska exempel, begrepp och dilemman. Med Parul Sharma, människorättsjurist och tf. generalsekreterare på Institutet Mot Mutor.

11/4 kl. 18-19.45 Kroppssmart – vardagsortopedi för folk i rörelse
Det finns mycket vi kan göra själva för att fortsätta må bra och vara aktiva och rörliga livet ut.
Soheila Zhaeentan, specialistläkare i ortopedi tar avstamp i sin nyligen utgivna bok ”Kroppssmart, vardagsortopedi för folk i rörelse”.

16/4 kl. 18-19.45 Bubbelhoppa – byta perspektiv och idéer
En kort introduktion utifrån Emma Stenströms bok "Bubbelhoppa. En metod för att förstå andra". Med Emma Stenström, docent i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm.

22/5 kl. 18-19.30 Har världen blivit bättre? Fakta om ekonomi, välfärd och miljö
Nedslag i aktuell forskning om klimat och miljö, i relation till ekonomisk utveckling och välfärd. Med Markus Larsson, forskare på Institutionen för hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik vid KTH.

Se vårens alla föreläsningar på Folkuniversitetet i Stockholm.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Folkuniversitetet - kunskap förändrar

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning över hela landet. Det är bildat av de fem stiftelserna Kursverksamheten vid Stockholms, Uppsala, Göteborgs, Lunds respektive Umeå universitet. Folkuniversitetet är en idéburen organisation, fristående från partipolitiska, religiösa och kommersiella särintressen.

Följ Folkuniversitetet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Folkuniversitetet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye