Studieförbunden i Uppsala samlas för demokratin

Dela

Demokrati är temat för den konferens som studieförbunden i Uppsala genomför med demokratiinitiativet ViMåstePrata den 11 april. Demokratin är central för folkbildningen, men vad menar vi med demokrati, vad säger regeringens förslag till demokrativillkor och hur kan anställda på studieförbund värna och utveckla demokratin?

Alla dessa frågor och många fler kommer att lyftas när studieförbunden i Uppsala träffas hos Studieförbundet Vuxenskolan. Målgrupp för dagen är anställda på studieförbund. Syftet är både att kompetensutveckla om vad som sker på demokratiområdet, hur vi ska förhålla oss till såväl nya bestämmelser och lagstiftning som till hot mot demokratin, utifrån vårt demokratiuppdrag. Ett uppdrag som handlar om att få fler människor delaktiga i samhället, oavsett ålder, bakgrund, funktionsnedsättning utbildning eller ekonomiska förutsättningar.

Förra veckan kom regeringens proposition Statens stöd till trossamfund och civilsamhället – enhetliga och rättssäkra villkor. Den innehåller förslag som påverkar studieförbunden. Studieförbunden i samverkans generalsekreterare David Samuelsson kommer att medverka vid konferensen och redogöra för innehållet i propositionen.

Under dagen medverkar även Edna Eriksson, idé- och strategiutvecklare av mänskliga fri- och rättigheter. Hon föreläser under rubriken: På vilket sätt hänger bildning och demokrati ihop?
Dagens kulturinslag står artisten Marit Bergman för.

Tid och plats: 11 april 2024, kl. 09.30 - 16.00 hos Studieförbundet Vuxenskolan, Kungsänggatan 32, Uppsala

Media är välkomna till konferensen. Kontakta gärna Maria Rogulla, Verksamhetschef, Folkuniversitetet, 018-68 00 19, maria.rogulla@folkuniversitetet och meddela deltagande.

Nyckelord

Bilder

Marit Bergman medverkar under demokratikonferensen i Uppsala.
Marit Bergman medverkar under demokratikonferensen i Uppsala.
Ladda ned bild
Hédi Fried initierade ViMåstePrata 2017. Idag förs hennes arv vidare genom att stärka och utveckla folkbildningens demokratiarbete och uppmana till civilkurage.
Hédi Fried initierade ViMåstePrata 2017. Idag förs hennes arv vidare genom att stärka och utveckla folkbildningens demokratiarbete och uppmana till civilkurage.
Ladda ned bild

Länkar

Folkuniversitetet - kunskap förändrar

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning över hela landet. Det är bildat av de fem stiftelserna Kursverksamheten vid Stockholms, Uppsala, Göteborgs, Lunds respektive Umeå universitet. Folkuniversitetet är en idéburen organisation, fristående från partipolitiska, religiösa och kommersiella särintressen.

Följ Folkuniversitetet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Folkuniversitetet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye