Folkuniversitetet

Folkuniversitetet startar ny keramikverksamhet i Gustavsberg!

Dela

I maj slår Folkuniversitetet äntligen upp portarna till sina nya lokaler i Gustavsbergs porslinskvarter. Förutom ett brett utbud av olika öppna kurser i keramik, startar också en helt ny ettårig, studiemedelsberättigande heltidsutbildning i keramik.

I maj startar Folkuniversitetet verksamhet i Gustavsbergs porslinskvarter.
I maj startar Folkuniversitetet verksamhet i Gustavsbergs porslinskvarter.

– Det här är otroligt spännande och vi hoppas och tror på att värmdöborna kommer att vara nyfikna på att gå kurs i de anrika lokalerna, säger Emma Anglestam, verksamhetsledare för de estetiska ämnena på Folkuniversitetet i Stockholm.

Det var när den gamla Porslinsfabriken fick nya ägare som Folkuniversitetet i Stockholm blev kontaktade av Kulturföreningen i Gustavsberg. Föreningen värnar om kulturens fortlevnad och tipsade Folkuniversitetet om de lediga lokalerna. Även Värmdö kommun kommer att öppna ett stort kulturhus i anslutande lokaler i Gustavsbergs hamn.

Öppna kurser i keramik

– Vi ser en fortsatt stark trend med många som vill gå kurs i keramik så det känns naturligt att öppna verksamhet i porslinets Mecka, säger Emma Anglestam och fortsätter:

– Flera av våra nuvarande kursledare är redan verksamma med sina ateljéer i Gustavsberg. Efter en lång ombyggnation av fastigheten och framflyttad inflyttning är vi äntligen redo, och planerar att sätta i gång kursverksamheten i maj.

Folkuniversitetet kommer att ha kurser i alla olika tekniker inom keramik, både på dagtid, kvällstid och helger. Under sommaren kan man gå intensivkurser, specialkurser och workshops, främst i keramik, men det finns planer på att erbjuda kurser även inom andra konstformer.

Keramik – en ettårig heltidsutbildning

Lagom till höstterminen 2024 startar även Folkuniversitetets nya konst- och kulturutbildning Keramik i Gustavsberg. Det är en ettårig heltidsutbildning som förbereder för vidare studier på högskola, och är ett steg mot ett yrkesliv inom keramisk formgivning.

– Det känns fantastiskt att kunna erbjuda en utbildning i den här miljön, att få arbeta i Gustavsbergs porslinskvarter, där vår verkstad och ateljé ligger. Platsen bär med sig ett gediget arv som berikar utbildningen, säger Tove Marklund, verksamhetsledare för konst- och kulturutbildningar på Folkuniversitetet.

Totalt har Folkuniversitetet två stora keramiksalar på 85 kvm med angränsande ugnsrum, förråd och sällskapsytor i Gamla Porslinsfabriken. Keramikverkstaden är utrustad med tolv drejskivor och gott om arbetsytor. Här ryms både de öppna kurserna och heltidsutbildningen.  

Under Värmdöfestivalen, den 8-9 juni, har Folkuniversitetet öppet hus och kommer att ha olika happenings och prova på-tillfällen för allmänheten.  

Planerad utbildningsstart för heltidsutbildningen Keramik är den 2 september. Sista ansökningsdag är den 30 maj. Informationsträff om utbildningen äger rum den 23 maj kl. 16 i Folkuniversitetets lokaler i Gustavsberg.  

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Folkuniversitetet - kunskap förändrar

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning över hela landet. Det är bildat av de fem stiftelserna Kursverksamheten vid Stockholms, Uppsala, Göteborgs, Lunds respektive Umeå universitet. Folkuniversitetet är en idéburen organisation, fristående från partipolitiska, religiösa och kommersiella särintressen.

Följ Folkuniversitetet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Folkuniversitetet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye