Intresset för Sverige fördjupades hos Folkuniversitetet - började blogga om svenska traditioner

Dela

Nu avslutas Folkuniversitetets projekt Work for Ukrainians Individual där 80 ukrainare i Västerås har fått stöd i att förbättra sin svenska och komma närmare arbetsmarknaden. Projektet har bedrivits med stöd från Europeiska Socialfonden.

Iryna Litvin-Komarovskaya har lärt sig svenska och om svenska traditioner på Folkuniversitetet.
Iryna Litvin-Komarovskaya har lärt sig svenska och om svenska traditioner på Folkuniversitetet.

Projektet handlar inte enbart om språk och arbetsmarknad, utan syftar också till att öka de ukrainska deltagarnas sociala delaktighet i samhället. Detta har en av projektdeltagarna, Iryna Litvin-Komarovskaya, verkligen tagit fasta på. Med bakgrund som TV-journalist från Ukraina har hon tagit in mycket av det hon lärt sig i projektet och publicerat inlägg om svenska traditioner och företeelser på sociala medier, för andra ukrainare.

- Det här är liv, kultur, mentalitet, mat, traditioner, högtider - i Sverige. Jag gör min blogg om detta på ukrainska för Ukraina, berättar Iryna.

Iryna har idag 10 000 följare på Facebook och hon får mycket uppskattning för det hon publicerar. Just nu arbetar hon som städare – något hon också berättar om i sina sociala medier och får mycket uppskattning för.

- Många kvinnor är väldigt tacksamma mot mig för detta, säger Iryna. De är också flyktingar och bor nu i olika europeiska länder och skäms väldigt mycket över att jobba med städning. I Ukraina brukade de arbeta i högt betalda och prestigefyllda jobb. De skriver till mig och uppskattar att jag talar öppet om detta och folk respekterar mig.

Nu när Folkuniversitetets projekt avslutas har 38 av deltagarna jobb och 5 studerar. 68 deltagare har läst svenska i projektet och 5 har gjort praktik.

- Vi är så imponerade av deltagarnas kompetens och motivation, säger Victoria Nilsson, platschef för Folkuniversitetet i Västerås. Vi har ett fint resultat och många har en anställning idag, fortsätter hon. Vi är glada och tacksamma för alla goda samarbeten med arbetsgivare och uppmuntrar fler arbetsgivare att ta till vara den kompetens och potential som finns i den här målgruppen.

Kontakter

Victoria Nilsson, platschef Folkuniversitetet Västmanland
076-113 39 58
victoria.nilsson@folkuniversitetet.se

Folkuniversitetet - kunskap förändrar

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning över hela landet. Det är bildat av de fem stiftelserna Kursverksamheten vid Stockholms, Uppsala, Göteborgs, Lunds respektive Umeå universitet. Folkuniversitetet är en idéburen organisation, fristående från partipolitiska, religiösa och kommersiella särintressen.

Följ Folkuniversitetet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Folkuniversitetet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye