De får förankring i sin bransch genom Folkuniversitetets projekt

Dela

Nu avslutas Folkuniversitetets projekt Work for Ukrainians Individual där 121 ukrainare i Uppsala har fått stöd i att förbättra sin svenska och komma närmare arbetsmarknaden. Projektet har bedrivits med stöd från Europeiska Socialfonden.

Olesia Kornet arbetade som förskolelärare i Ukraina. Nu gläds hon åt sin praktikplats på förskola i Uppsala.
Olesia Kornet arbetade som förskolelärare i Ukraina. Nu gläds hon åt sin praktikplats på förskola i Uppsala. Foto: Elisabet Kornet

Två deltagare som fått möjlighet till lyckad praktik inom sina yrkesområden är Olesia Kornet och Ganna Mostova. Olesia har en bakgrund som förskollärare och biträdande rektor från Ukraina och fick möjlighet att göra praktik på en förskola. Där kunde hon fortsätta att träna på det svenska språket och få kontakter inom sitt yrkesområde.

- När jag var på praktik lärde jag mig mycket om den svenska förskolans utbildningsprocess, berättar Olesia. I Ukraina jobbade jag också på dagis och jag har verkligen saknat mitt arbete, fortsätter hon.

Ganna har en masterexamen i internationell ekonomi och har lång arbetslivserfarenhet inom redovisning och affärsutveckling i Ukraina. Hon ville hitta en förankring inom sitt yrkesområde och lyckades få en praktikplats inom ekonomi och administration på Knivsta kommun.

- Jag är så tacksam över att få göra en praktik som svarar mot mina egna erfarenheter och mål, säger Ganna.

Både Ganna och Olesia har möjlighet till vikariat på sina respektive praktikplatser efter avslutad praktik.

- För de här deltagarna har praktiken varit ett viktigt steg för att få kontakter och få chansen att visa vad de kan inom sitt eget yrkesområde, samtidigt som de får erfarenhet av yrket i en svensk kontext, säger Josefin Cras, projektledare i Uppsala.

Detta är bara två exempel på möjligheter som skapats i projektet. Nu när Folkuniversitetets projekt avslutas har 40 av deltagarna fått jobb och 10 studerar. 87 deltagare har läst svenska i projektet och 13 har gjort praktik.

- Vi är så imponerade av deltagarnas kompetens och drivkraft, fortsätter Josefin Cras. Vi är glada och tacksamma för alla goda samarbeten och uppmuntrar fler arbetsgivare att ta till vara den kompetens och potential som finns i den här målgruppen.

null
Ganna Mostova fick praktikplats på Knivsta kommun och är glad över att praktisera inom sin egen yrkesbransch.

Kontakter

Josefin Cras, projektledare
073-6610028
josefin.cras@folkuniversitetet.se

Folkuniversitetet - kunskap förändrar

Folkuniversitetet är ett studieförbund som bedriver folkbildning och vuxenutbildning över hela landet. Det är bildat av de fem stiftelserna Kursverksamheten vid Stockholms, Uppsala, Göteborgs, Lunds respektive Umeå universitet. Folkuniversitetet är en idéburen organisation, fristående från partipolitiska, religiösa och kommersiella särintressen.

Följ Folkuniversitetet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Folkuniversitetet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye