Sida

Var tredje ukrainare behöver humanitärt stöd

Dela

Två år efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina är en tredjedel av ukrainarna på flykt från sina hem, varav de flesta är kvinnor. 14,6 miljoner människor i behov av humanitärt stöd. Sverige genom Sida ger nu nya stöd på sammanlagt 74 miljoner kronor till Internationella Rödakorskommittén ICRC och till den humanitära landfonden UHF. Pengarna går bland annat till kontantstöd, hälsovård och livsmedel och för att säkra tillgången till vatten, värme och elektricitet. Det viktiga arbetet med att återförena familjemedlemmar som kommit ifrån varandra på grund av kriget ingår också.

– Två år har nu passerat sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion och närmare 40 procent av de ukrainare som befinner sig i landet är i behov av humanitärt stöd. Situationen är särskilt svår för dem som bor nära frontlinjen men också för dem som återvänt hem, till bostäder som är förstörda och där man kanske inte längre har ett jobb att återgå till. Butiker har också svårt med leveranser av livsmedel och andra viktiga saker. Dessutom är stora områden minerade och går inte att flytta tillbaka till eller odla på, säger Jakob Wernerman, chef för humanitära biståndet på Sida.

Trots en delvis stabilisering av den humanitära situationen, där de mest akuta behoven är koncentrerade till områden nära frontlinjen, bedöms 14,6 miljoner människor fortsatt vara i behov av humanitärt stöd. Det är i dessa konfliktnära områden – där akut hjälp behövs för att minimera den humanitära krisen – som Sida har valt att fokusera stöden.

Stöttar familjeåterförening

Internationella Rödakorskommittén (ICRC) som får 40 miljoner i stöd av Sida har förhållandevis god närvaro i områden nära frontlinjen. De arbetar med kontantstöd så att människor kan handla det allra nödvändigaste, hälsovård, livsmedel och andra viktiga varor. De säkrar också tillgången till vatten och värme för de människor som är värst drabbade. Dessutom arbetar de med att återförena familjemedlemmar som kommit ifrån varandra på grund av kriget.

– Det är väldigt viktigt att bidra till att återförena familjer. Att ha kontakt med familjen är i dessa svåra tider ovärderligt och enligt internationell humanitär rätt så har man rätt att veta var ens släktingar befinner sig eller vad som hänt med dem, säger Jakob Wernerman.

FN fördelar pengarna

Genom den humanitära landfonden i Ukraina (UHF) som nu får 34 miljoner från Sida, går pengarna till det som är mest prioriterat, som mat, vatten och psykosocialt stöd. Stödet samordnas av FN:s kontor för samordning av humanitär hjälp (OCHA) och fördelas mellan humanitära organisationer som har kapacitet och möjlighet att svara upp mot akuta humanitära behov runt om i landet. Fonden stödjer också verksamhet som bedrivs av nationella och lokala organisationer som ofta är centrala för att nå ut till människor i svårtillgängliga områden.

UHF är viktiga för att nå fram till drabbade med allt från kontanter, och till mat, vatten och psykosocialt stöd.

– Utöver att stötta med de basala behoven som mat, vatten och mediciner är också psykosocialt stöd oerhört viktigt. I en undersökning som FN gjort svarar man att en stor svårighet med kriget är den mentala hälsan, att man lider svårt av rädsla och ångest och den blir värre ju längre kriget fortsätter. Man är rädd för våld och trauman som kommer av beskjutningar och bombattacker och att familjen ska splittras, att man förlorar sitt jobb och sin inkomst, och tvingas fly, säger Jakob Wernerman.

För 2024 bereder Sida humanitära stöd till Ukraina på totalt 154 miljoner, siffran är preliminär.

Under 2023 bidrog Sida med humanitära stöd till Ukraina på 233,4 miljoner.

Fakta om Sidas humanitära bistånd och arbete i Ukraina:

Nyckelord

Kontakter

Sida är Sveriges biståndsmyndighet. Vi arbetar för att minska fattigdom och förtryck i världen. I samarbete med organisationer, myndigheter och företag investerar vi i en hållbar utveckling för alla människor.

Följ Sida

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sida

Humanitärt stöd fördelas till 30 humanitära kriser22.4.2024 13:34:30 CEST | Pressmeddelande

Människors humanitära behov fortsätter öka på grund av fler konflikter, ökade brott mot internationell rätt, och att klimat- och naturkatastrofer blivit vanligare och mer omfattande. Allt fler människor lever i hungersnöd, på flykt från sina hem och under hot om våld och förtryck. Sverige genom Sida fördelar nu 4,3 miljarder kronor till 30 humanitära kriser genom 19 humanitära partner. De kriser som får mest stöd är DR Kongo, Afghanistan, Sudan, Jemen och Etiopien.

Ökat svenskt stöd till drabbade i Gaza8.2.2024 06:20:00 CET | Pressmeddelande

Den humanitära situationen i Gaza fortsätter att eskalera och FN varnar för hungersnöd och smittspridning. Sverige genom Sida går in med ytterligare 10,2 miljoner kronor i stöd till International Rescue Committee (IRC) för akutsjukvård. Sida bereder ytterligare stöd om 69 miljoner kronor till flera humanitära organisationer. Samtidigt avvaktar Sida pågående utredningar om påstådda anklagelser mot UNRWA-personal innan beslut om ytterligare utbetalningar till UNRWA kan fattas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye