Svensk Innebandy

Dramatik när Thorengruppen IBK vann Svenska Cupen

Dela

Finalmötet i Svenska Cupen mellan Thorengruppen IBK och Pixbo IBK blev en riktig rysare. Bortalaget Pixbo var i förarsätet målmässigt under stora delar av matchen innan Thorengruppen vände. Jonna Stenvall blev stor matchhjälte för hemmalaget med sitt avgörande mål.

Thorengruppen IBK vann Svenska Cupen säsongen 2023/24. Foto: Per Wiklund/Svensk Innebandy
Thorengruppen IBK vann Svenska Cupen säsongen 2023/24. Foto: Per Wiklund/Svensk Innebandy

Ett fullsatt Thoren Arena fick se en dramatisk final i Svenska Cupen där hemmalaget Thorengruppen IBK länge var i underläge.

I slutet av den andra perioden hade Pixbo IBK en fyramålsledning innan Thorengruppen kom tillbaka. Vänsterbacken Jonna Stenvall blev till slut den som prickade in det avgörande målet.

– Jag kanske inte är den mest tippade att avgöra, men det känns väldigt bra och väldigt kul, säger Jonna Stenvall och fortsätter att summera matchen. 

– Vi har en extremt stor vinnarmentalitet och mycket vilja. Vi tror på oss själva för vi har vänt matcher förr. Vi är extremt starka i tredje perioden och det visar vi idag.

Efter slutsignal strömmade hemmasupportrarna in på planen för att fira med sitt Thorengruppen. Att få chansen att spela en final på hemmaplan var något unikt, berättar tränaren Daniel Jernberg.

– Otroligt roligt, det är så få förunnat att få göra det, säger Daniel Jernberg och fortsätter.

– Framförallt nu när det blir så här mycket folk, fullsatt, och med den här stämningen och att vi lyckades vrida tillbaka matchen. Sen hade jag kanske känt lite annorlunda om vi hade förlorat, men oavsett var det fantastiskt roligt att få spela.

Inför den avslutande perioden var Jernberg tydlig i sin taktik när laget skulle försöka vända underläget.

– Jag sa att vi skulle bryta ner sista perioden i delar om fem minuter. Vann vi varje del så skulle vi vara ikapp och sen med fem minuter kvar skulle Mathilda Ekenlinde kliva fram och avgöra lågt i bortre. Sen var det en annan vänsterback som klev fram och blev matchhjälte, men det spelar ingen roll. Jag hade fel på vilken vänsterback som skulle avgöra, säger Jernberg med ett skratt.

Bilder till media

Fria bilder finns tillgängliga för media som vill rapportera om finalen. Foto: Per Wiklund/Svensk innebandy. Bilder finns på följande länk: https://drive.google.com/drive/folders/1_hwmhKMTcNUHS3P4JJiH1tctymwAmwHC

Matchfakta
Thorengruppen IBK-Pixbo IBK 7-6 (2-3, 1-3, 4-0)

Första perioden
0-1 (06.54) Moa Andersson
0-2 (15.56) Amanda Berggren (Anna Dömstedt)
1-2 (17.04) Emelie Wibron (Maja Viström)
2-2 (18.09) Oona Kauppi (Veera Kauppi)
2-3 (18.38) Axina Pettersson (Klara Loneberg)

Andra perioden
2-4 (02.53) Emma Stenberg
2-5 (08.04) Moa Andersson (Klara Loneberg)
2-6 (14.54) Cajsa Elm (Alma Kilpeläinen)
3-6 (17.12) Veera Kauppi (Maja Viström)

Tredje perioden
4-6 (01.38) Nellie Öhgren (Emelie Wibron)
5-6 (11.58) Oona Kauppi (Veera Kauppi)
6-6 (12.29) Oona Kauppi (Veera Kauppi)
7-6 (16.46) Jonna Stenvall (Veera Kauppi)

Nyckelord

Innebandy är en sport för alla och det ska vara enkelt att vara med. Alla ska kunna finna samma glädje i sporten oavsett förutsättning. Barn, ungdomar och motionärer ska känna likadant kring innebandy som dem som utövar den på elitnivå.

Över 500 000 svenskar spelar innebandy regelbundet i lag, på jobbet, med kompisar eller i skolan.
Det finns omkring 112 000 licensierade spelare och innebandyn är i dag Sveriges näst största lagidrott.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye