Hyresgästföreningen Riksförbundet

Hyresgästföreningen och LO ställer krav på bostadsministern

Dela

Bostadsbyggandet minskar kraftigt och byggbranschen går in i en kris. Sverige har inte råd med en ökad bostadsbrist och förlorad kompetens inom byggbranschen. Nu ställer Hyresgästföreningen och LO krav på bostadsministern att agera.

Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder. Foto Gabriel Liljevall
Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder. Foto Gabriel Liljevall

- Bostadsbristen växer i Sverige och skapar problem för alldeles för många. Som exempel bor idag nästan en fjärdedel av alla unga vuxna kvar i föräldrahemmet och kan inte påbörja sitt vuxenliv. När bostadsbristen växer hamnar människor i kläm och en rad problem uppstår, trångboddhet, osäkra kontrakt och en ökad segregation, säger Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen 

- Konjunktureffekterna för byggbranschen är förödande. Inte bara för de tusentals byggnadsarbetare och hustillverkare som nu riskerar at förlora jobbet. Utan också för branschen som sådan som riskerar at tappa kompetens som kan ta decennier att hämta igen, säger Susanna Gideonsson, ordförande LO 

Under 2023 störtdök bostadsbyggandet och prognoserna för de kommande åren ser ut att förvärras. För att bygga bort bostadsbristen behövs minst 67 000 bostäder byggas per år enligt Boverket. För att inte förvärra bostadsbristen och få en snabb återhämtning i byggbranschen kräver nu Hyresgästföreningen och LO att regeringen agerar.  

- Politiken har under lång tid tagit sin hand från bostadspolitiken. Problemen har vuxit fram när frågan underprioriterats. Nu är byggkrisen här. Det är hög tid att regeringen och bostadsministern tar sitt ansvar, säger Marie Linder 

- Sverige har inte råd med fler förlorade år för bostadsbyggandet, och vi har definitivt inte råd med ökad arbetslöshet i byggsektorn, säger Susanna Gideonsson 

LO och Hyresgästföreningen har tillsammans gått ut med fyra förslag på åtgärder för att hantera byggkrisen: 

 1. Inför förmånliga bygglån och investeringsstöd 
  Upprätthåll bostadsbyggandet med hjälp av förmånliga bygglån. Lån till lägre ränta möjliggör att fler byggprojekt blir av, och ställer samtidigt krav på lägre hyror. 
  Återinför investeringsstödet till byggandet av hyresrätter och studentbostäder. Stödet ledde till att tiotusentals fler bostäder kunde byggas, dessutom med lägre hyresnivåer. 
 2. Ställ krav på kommunernas bostadsförsörjning. 
  Kommunerna är en nyckelaktör för byggandet men idag är det stora skillnader mellan hur mycket olika kommuner bygger och vem man bygger för.  Kommunernas ansvar att hålla uppe byggandet och planera blandad bebyggelse måste förtydligas. Lika så bör incitament införas. Kommuner som tar sitt bostadsförsörjningsansvar kan tilldelas ett särskilt statsbidrag medan ekonomiska sanktioner kan vara konsekvensen för de som inte tar sitt ansvar. 
 3. Minska produktionskostnader och svåra processer 
  För att möjliggöra ökat bostadsbyggande till rimliga priser behöver byggkostnaderna minska. Kommunala särkrav behöver ses över, likaså behöver kommunernas och förvaltningsdomstolarnas processer kortas. 
 4. Öka antalet utbildningsplatser 
  Under 90-talskrisen lämnade många tusen byggarbetare branschen. Utöver att snabbt få i gång byggsektorn igen behövs mer kompetens och kompetensutveckling. Fler utbildningsplatser behövs samt infört krav om lärlingsplatser för såväl privata som offentliga beställare.  

Kontakter

Om oss

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Följ Hyresgästföreningen Riksförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Riksförbundet

Varma lägenheter när värmeböljan kommer17.5.2024 05:57:00 CEST | Pressmeddelande

Med sommarvärmen kommer höga inomhustemperaturer och varma lägenheter. Det skapar besvär för många, särskilt sårbara grupper som äldre och små barn. Många hyresgäster hör av sig till Hyresgästföreningen med frågor om hyresvärdens ansvar men också med frågor om vad man kan göra själv för att hålla nere temperaturerna inomhus. Hyresvärden har ett ansvar med det finns saker du själv kan göra för att hålla din lägenhet svalare.

Storbritannien – en bostadspolitik där marknaden fått styra14.5.2024 06:30:00 CEST | Pressmeddelande

I en ny rapport, Vad kan svensk bostadspolitik lära av: Storbritannien, tittar Hyresgästföreningen närmre på hur bostadspolitiken är utformad i Storbritannien. Här har man privatiserat och avreglerat bostadsmarknaden mer än de flesta jämförbara länder och man har under en längre tid förskjutit maktförhållandet till fastighetsägarnas fördel. Det har lett till osäkra villkor, höga boendekostnader och i många fall en undermålig boendestandard.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye