Läkemedelsverket

Regionernas behov i fokus när Läkemedelsverket turnerar

Dela

Läkemedelsverket kommer under våren att besöka landets regioner. Syftet är att ta reda på hur myndigheten på ett tydligare och effektivare sätt kan möta hälso- och sjukvårdens behov.

Solnedgång över Uppsala i vinterskrud, domkyrkan i fonden.
Läkemedelsverket kommer under våren att besöka landets regioner för att ta reda på hur myndigheten på ett tydligare och effektivare sätt kan möta hälso- och sjukvårdens behov. Redan den 22 februari besöktes region Uppsala.

Våren 2023 besökte Läkemedelsverket de sex sjukvårdsregionerna på ett liknande sätt och under 2024 är planen att alla 21 regioner ska besökas.

– Vi vill vara relevanta för våra målgrupper, och då inte minst för hälso- och sjukvården. Reaktionerna från regionerna har varit mycket positiva. Man uppskattar vår vilja till ökad dialog och att vi försöker ta fram lösningar utifrån vårdens behov. Flera har uttryckt att samarbetet med oss har utvecklats i positiv riktning på sistone och att man ser fram emot att det fortsätter så, säger direktör Veronica Arthurson.

Konkret dialog om tillgänglighet och förenkling

Målet är att, förutom att skapa aktiva nätverk, ge regionerna självklara och enkla ingångar till Läkemedelsverket där det är möjligt att utbyta angelägen information och föra dialog på ett enkelt och snabbt sätt. Först ut var region Uppsala den 22 februari.

– I Uppsala konstaterade vi bland annat att det är en utmaning att trycka pappersrecept, som nu för tiden framför allt används vid driftsavbrott. Det är rimligare att kravet på streckkod för förskrivarkoden avvecklas. Vi diskuterade också regelverket för generiskt utbyte och behovet av att ge större befogenheter till farmaceuter på apotek att byta och bryta förpackningar. Vi pratade om vikten av att förenkla rapportering av misstänkta biverkningar och att vi i framtiden gärna ser att Läkemedelsverket har direkt tillgång till vårdens journalföring och kan plocka upp signaler om misstänkta biverkningar direkt därifrån, avslutar Veronica Arthurson.

På mötena deltar förutom Veronica Arthurson även generaldirektör Björn Eriksson och Torbjörn Söderström, Läkemedelsverkets chefläkare.

Kontakter

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye