Tre av fyra vill se politik som når klimatmålen
En färsk Sifo-undersökning visar att tre av fyra svenskar tycker att det är viktigt att regeringen för en politik som leder till att Sverige når klimatmålen. Samtidigt är två av tre oroliga för klimatförändringarna. Undersökningen som Naturskyddsföreningen beställt visar också att majoriteten av Tidö-partiernas väljare tycker att det är viktigt att miljömålen nås.
– Det är tydligt att regeringen för en politik som strider mot opinionen. Majoriteten av svenskarna vill att regeringen ser till att vi når våra klimatmål, vilket står i kontrast till miljöminister Romina Pourmokhtaris uttalande i SVT:s 30 minuter om att hennes politik är ett resultat av att väljarna röstat för billigare bränsle, säger Beatrice Rindevall ordförande Naturskyddsföreningen.
Naturskyddsföreningens senaste Sifo-undersökningen är tydlig – svenska folket vill att regeringen agerar så att klimatmålen nås. Tre av fyra anser att det är viktigt att regeringen för en politik som gör att Sverige når klimatmålen. Men regeringens politik i dag går åt motsatt håll, och det klimatmål som riksdagen beslutat om till 2030 kommer inte att gå att nå med dagens politik.
Oron för klimatförändringarna bland svenskarna är stor – två av tre är ganska eller mycket oroliga. Kvinnor är i större utsträckning oroliga än män, men det syns ingen geografisk skillnad i oro för klimatförändringarna.
Bland de som sympatiserar med regeringsunderlaget tycker en majoritet, 56 procent, att det är viktigt att regeringen för en politik som når klimatmålen. Bland de som sympatiserar med oppositionspartierna tycker 94 procent att det är viktigt.
– Väljare i hela landet från både höger- och vänsterskalan vill se en vettig klimatpolitik. Det går inte att hävda något annat. Politiker kan hitta lösningar för att hörsamma människors oro för privatekonomin på andra sätt än att slänga klimatpolitiken under bussen, säger Beatrice Rindevall.
Resultaten i opinionsmätningen är stabila över tid. Naturskyddsföreningen genomförde den första mätningen i maj 2022.
OM UNDERSÖKNINGEN
Sifo-undersökningen genomfördes av Verian den 16–18 februari 2024, med 1070 respondenter.
Frågorna var:
Hur viktigt är det för dig att regeringen för en politik som gör att Sverige når klimatmålen?
40 procent mycket viktigt
35 procent ganska viktigt
16 procent inte särskilt viktigt
7 procent inte alls viktigt
3 procent vet inte
I vilken grad oroar du dig för följande?
Klimatförändringarna
23 procent mycket orolig
42 procent ganska orolig
27 procent inte särskilt orolig
7 procent inte alls orolig
1 procent vet inte
Kontakter
Petra HolgerssonPressekreterare
Tel:072-565 44 05petra.holgersson@naturskyddsforeningen.seDokument
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
EU-beslut om fiskekvoter en dödsstöt för strömmingen och sillen22.10.2024 13:01:47 CEST | Pressmeddelande
Idag har EU:s ministerråd fattat beslut om att fördubbla fiskekvoterna för strömmingen i centrala Östersjön. Enligt Naturskyddsföreningen är det en katastrof för inte bara strömmingen utan för hela Östersjön, och föreningen uppmanar nu regeringen att samla Östersjöländerna för att rädda vårt döende innanhav.
Höga halter PFAS i Gävles dricksvatten21.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Halterna av miljögifterna PFAS i Gävles kommunala dricksvatten överstiger det nya gränsvärdet som börjar gälla 2026. Det visar en studie från Naturskyddsföreningen, som testat kranvatten på 63 platser runt om i Sverige.
Höga halter PFAS i Halmstads dricksvatten21.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Halterna av miljögifterna PFAS i Halmstads kommunala dricksvatten överstiger det nya gränsvärdet som börjar gälla 2026. Det visar en studie från Naturskyddsföreningen, som testat kranvatten på 63 platser runt om i Sverige.
Västerås dricksvatten värst i Naturskyddsföreningens PFAS-undersökning21.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Halterna av miljögifterna PFAS i Västerås kommunala dricksvatten är högst av alla platser som provtagits och överstiger det nya gränsvärdet som börjar gälla 2026. Det visar en studie från Naturskyddsföreningen, som testat kranvatten på 63 platser runt om i Sverige.
PFAS i 92 procent av Sveriges dricksvatten21.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningen har testat kranvatten på 63 platser runt om i Sverige. Drygt nio av tio prover innehöll miljögifterna PFAS. Samtliga prover från ytvatten runt om i landet innehöll PFAS.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum