ManpowerGroup

8 av 10 företag i Stockholm och Uppsala har svårt att hitta rätt kompetens

Dela

Åtta av tio företag i Stockholm län och Uppsala län, 78 procent, har svårt att rekrytera rätt kompetens. Mer än hälften av företagen, 51 procent, erbjuder därför flexibla arbetstider och möjlighet till distansarbete för att motverka kompetensbristen. Det visar ManpowerGroups internationella undersökning Talent Shortage 2024.

– Trots att arbetslösheten sannolikt kommer att öka i Sverige under 2024 så är bristen på kompetens stor i Stockholms och Uppsala län eftersom alltför många arbetssökande saknar den kompetens som företagen efterfrågar. Om arbetslösheten och kompetensbristen ska kunna minska på sikt krävs nu att fler människor utbildar sig inom områden som är relevanta för arbetsgivarna, säger Mikael Jansson, vd på ManpowerGroup.

Hela 78 procent av företagen i Stockholms län och Uppsala län uppger att de har svårt att rekrytera rätt kompetens. Det visar ManpowerGroups internationella undersökning Talent Shortage 2024, där över 40 000 arbetsgivare i 41 länder tillfrågats. I Sverige har 788 arbetsgivare besvarat undersökningen, varav 244 i Stockholms län och Uppsala län.

I undersökningen har arbetsgivarna tillfrågats om vilka åtgärder de vidtar för att motverka kompetensbristen. Vanligast för företag i Stockholms län och Uppsala län är att erbjuda medarbetarna flexibilitet avseende när och var de jobbar – mer än hälften av arbetsgivarna, 51 procent, gör det exempelvis möjligt att styra sina egna arbetstider eller jobba på distans. Vart fjärde företag i Stockholms och Uppsala län, 25 procent, erbjuder högre lön och 23 procent behåller kompetens trots begränsat behov.

– Undersökningen visar att arbetsgivarna letar efter sätt att motverka bristen på kompetens – endast 5 procent av företagen i Stockholms län och Uppsala län uppger att de inte genomför några åtgärder alls. Mitt bästa råd till arbetsgivare är att våga rekrytera eller hyra in personal baserat på potential och personliga drivkrafter snarare än dokumenterad erfarenhet. Sedan kan man själv svara för den kompetenshöjning som behövs, säger Mikael Jansson.

Företag i Stockholms län och Uppsala län har svårast att hitta ingenjörskompetens följt av rätt kompetens inom it och data samt HR.

Vilka åtgärder genomför ni för att motverka kompetensbristen?

Arbetsgivare i Stockholms län och Uppsala län:
• Erbjuder flexibilitet avseende när eller var man arbetar (sammanlagt), 51 %
• Erbjuder flexibilitet avseende var man arbetar (på plats, hybrid, distans), 31 %
• Erbjuder flexibilitet avseende när man arbetar (deltid, flexibla tider), 29 %
• Ökar lönerna, 25 %
• Behåller kompetens trots begränsat behov, 23 %
• Tittar på nya grupper i rekryteringen, exempelvis äldre, 20 %
• Sänker kompetenskraven, 18 %
• Prioriterar automatisering för utvalda uppgifter, 17 %
• Erbjuder rekryteringsbonus, 17 %
• Anställer internationellt, 16 %
• Inget av alternativen, 5 %

Vilka kompetenser har din organisation svårast att hitta?

Arbetsgivare i Stockholms län och Uppsala län:
Ingenjörskompetens 33 %
It och data 29 %
HR 17 %
Drift och logistik 16 %
Tillverkning och produktion 16 %
Administration och kontorsstöd 16 % 
Hållbarhet och miljö 15 %
Försäljning och marknadsföring 14 %
Front Office/Kundnära kompetenser 13 % 
ESG-kompetens; Risker, rådgivning och bolagsstyrning 11 %
Andra kompetenser 11 %
Vet inte 4 %
Ingen av dessa kompetenser är svåra att hitta 3 % 

Om undersökningen Talent Shortage 2024
ManpowerGroups kompetensbristundersökning Talent Shortage 2024 baseras på intervjuer med mer än 40 000 arbetsgivare i 41 länder. I Sverige har 788 intervjuer genomförts, under perioden 2¬–31 oktober 2023, varav 244 i Stockholms län och Uppsala län. Läs mer om undersökningen här.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om ManpowerGroup ManpowerGroup™ är världsledande inom kompetens- och HR-tjänster. Vi hjälper organisationer att omvandla sig i en snabbt föränderlig värld, genom att hitta och utveckla talanger som gör det möjligt för våra kunder att utvecklas. Vi bidrar genom att hitta rätt kompetens samtidigt som vi sätter miljontals människor i arbete. ManpowerGroup™ är sedan många år erkända för vår mångfald, inkludering, jämställdhet och 2023 utsågs vi till ett av världens mest etiska företag för fjortonde året. I Sverige har vi omkring 5 000 medarbetare på drygt 50 orter över hela landet med varumärkena: Manpower®, Experis®, Talent Solutions® och Jefferson Wells®. Varje år sätter vi 18 000 personer i jobb i Sverige.

Följ ManpowerGroup

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från ManpowerGroup

Klar majoritet av svenska företag uppger att de inte är jämställda7.3.2024 15:08:14 CET | Pressmeddelande

Endast var sjätte arbetsgivare i Sverige, 16 procent, uppger att de har uppnått full jämställdhet – det visar en ny undersökning bland 788 svenska företag, genomförd av ManpowerGroup inför internationella kvinnodagen. Hela fyra av tio arbetsgivare, 38 procent, uppger att de är ganska eller mycket långt ifrån att uppnå jämställdhet, medan 43 procent uppger att de är på god väg.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye