Många känner inte till att de har kollektivavtalade försäkringar

Dela

Fler än 4 av 10 privatanställda med kollektivavtal saknar kunskap om sina kollektivavtalade försäkringar. Det visar en ny undersökning som Avtalat har gjort. De riskerar därmed att förlora ersättning vid exempelvis föräldraledighet, sjukdom eller arbetsskada. Avtalat vill lyfta frågan inför Kollektivavtalets dag nu på söndag den 17 mars genom att publicera en ny rapport med syftet att öka kännedomen om kollektivavtalad försäkring.

Fler än var femte privatanställd har inte hört talas om försäkringsskyddet via kollektivavtalet vid dödsfall.
Fler än var femte privatanställd har inte hört talas om försäkringsskyddet via kollektivavtalet vid dödsfall. Avtalat/Folio

Rapporten bygger på en nyligen genomförd undersökning där frågor ställts till anställda i privat sektor med kollektivavtal om deras kännedom om kollektivavtalad tjänstepension och försäkring.

43 % saknar kunskap om sina kollektivavtalade försäkringar

Förutom tjänstepension ingår flera försäkringar i kollektivavtalen som många anställda i privat sektor inte känner till, såsom olika försäkringar vid exempelvis arbetslöshet, föräldraledighet eller dödsfall. Resultatet av undersökningen visar att 43 % saknar kunskap om sina kollektivavtalade försäkringar.

-Det är olyckligt att många saknar kunskap om det fantastiska försäkringsskydd de har via sitt kollektivavtal. Tusentals riskerar att förlora pengar de har rätt till. Vi vill sätta fokus på dessa förmåner på Kollektivavtalets dag, säger Niklas Hjert, vd på Avtalat.

Kunskapen om ersättning vid dödsfall är lägst

Av de kollektivavtalade försäkringarna är okunskapen störst när det gäller kännedomen att närstående kan få ersättning om den anställde dör under sin anställningstid. Många vet heller inte om att det finns extra pengar att få vid föräldraledighet via kollektivavtalet.

Fler än var femte (23 %) säger att de aldrig hört talas om försäkringsskyddet via kollektivavtalet vid dödsfall och nästan var femte (18 %) svarar att de aldrig hört talas om att kollektivavtalet kan ge extra pengar vid föräldraledighet.

Nästan lika många (17 %) säger att de aldrig hört talas om att det finns möjlighet till ekonomisk ersättning, utöver a-kassan, vid uppsägning på grund av arbetsbrist.

Avtalat informerar och vägleder

På uppdrag av arbetsmarknadens parter Svenskt Näringsliv, LO och PTK startade Avtalat sin verksamhet 2021 med uppgiften att informera och vägleda 3 miljoner arbetsgivare och anställda i privat sektor om kollektivavtalad tjänstepension och försäkringarna.

Avtalat har fyra övergripande mål som handlar om att öka kännedomen, förståelsen och förtroende för kollektivavtalade försäkringar, samt förenkla tillgodogörandet av information och hantering av dessa försäkringar.

-Avtalats ambition är att alla ska förstå och uppskatta pension och försäkring via jobbet, även innan det behövs. Vi hoppas att undersökningen och uppmärksamheten av detta på Kollektivavtalets dag bidrar till att öka kunskapen om den viktiga del i kollektivavtalen som försäkringarna utgör, avslutar Niklas Hjert.

Fakta om undersökningen:

Undersökningen genomfördes av byrån Wavemaker, på uppdrag av Avtalat, vecka 49, 2023 via datorassisterade webbintervjuer (CAWI) i en nationellt representativt sammansatt panel (Norstat). Totalt deltog 605 respondenter mellan 20 och 65 år som har kollektivavtal i privat sektor.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fler än var femte privatanställd har inte hört talas om försäkringsskyddet via kollektivavtalet vid dödsfall.
Fler än var femte privatanställd har inte hört talas om försäkringsskyddet via kollektivavtalet vid dödsfall.
Ladda ned bild
Niklas Hjert, vd, Avtalat
Niklas Hjert, vd, Avtalat
Ladda ned bild

Länkar

Alla ska förstå och uppskatta pension och försäkring via jobbet, även innan det behövs. Med den ambitionen har Svenskt Näringsliv, LO och PTK bildat Avtalat. Vi finns till för närmare tre miljoner arbetsgivare och anställda med kollektivavtal i privat sektor. Genom att erbjuda samlad information och vägledning blir avtalat.se vägen in och vägen ut för allt som rör kollektivavtalad tjänstepension och försäkring.

Följ Avtalat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Avtalat

Spellistor om döden och olyckor ska få fler att upptäcka pension och försäkring via jobbet30.11.2022 08:01:00 CET | Pressmeddelande

Idag startar Avtalat en kampanj som genom spellistor på Spotify ska öka kännedomen om kollektivavtalad tjänstepension och försäkring. Bland annat uppmanas 200 000 arbetsgivare i privat sektor att skicka spellistorna om bland annat olyckor och döden till sina 3 miljoner anställda. Förhoppningen är att fler ska få del av de försäkringspengar de har rätt till via kollektivavtalen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye