Transportföretagen

Våra medlemsföretag används som slagträn i Tesla-konflikten

Dela

Tesla-konflikten har nu pågått i snart fyra månader. Verkstäder med kollektivavtal används som slagträ i en konflikt som de varken är inblandade i eller kan påverka. Detta medför svåra konsekvenser för de varslade företagen – men påverkar inte TM Sweden AB (Tesla).

Tesla-konflikten kommer att skriva in sig i historieböckerna som en av de längsta konflikterna i efterkrigstiden. Konsekvenserna för de varslade företagen varierar stort, men verkstäder som reparerar Tesla-bilar tillhör de hårdast drabbade.

-Vi ska komma ihåg att det här handlar om verkstäder som har kollektivavtal, som har gjort allting rätt och som även har investerat i den gröna omställningen. Nu drabbas de inte bara ekonomiskt, blockaden sätter också käppar i hjulet för deras framtidssatsningar, säger Annika Nordin, avdelningschef för arbetsgivarfrågor och juridik på Transportföretagen.

Samtidigt rapporteras i media att endast en tredjedel av de anställda på Tesla deltar i strejken.

-Den svenska rätten till stridsåtgärder är ett vasst vapen som måste användas med omsorg. Det rimliga vore nu att fackförbunden fokuserar sina ansträngningar på åtgärder som direkt påverkar TM Sweden AB och ger övriga företag arbetsfred, säger Annika Nordin.

Sympatiåtgärder får ofta stora och svåröverblickbara konsekvenser för de enskilda företagen. Transportföretagen ger som alltid rådgivning och stöd till de varslade medlemsföretagen när det gäller hur varslet ska tolkas, möjligheterna att begära dispens från facket och hanteringen av konfliktersättning från Svenskt Näringsliv. Till skillnad från varsel under avtalsrörelsen, gäller dock konflikten inte en förhandling mellan något av Transportföretagens förbund och en arbetstagarorganisation. Istället är den grundläggande konflikten mellan IF Metall och TM Sweden AB.

-Vi har löpande kontakt med alla varslade medlemsföretag. Det är frustrerande att de används som slagträ i en konflikt som de själva inte är inblandade i eller kan påverka. Tesla rundar enkelt stridsåtgärderna och använder verkstäder som inte har kollektivavtal, samtidigt som de får stora konsekvenser för de varslade företagen som har kollektivavtal. Så här kan det inte fortsätta.

-Den svenska modellen bygger på att arbetsmarknadens parter når lösningar genom kollektivavtal. Vi ser gärna att även Tesla är en del av detta. Varslen i det här fallet slår tyvärr hårdast mot de företag som faktiskt står upp för den här modellen, avslutar Annika Nordin.

Fakta: Så fungerar sympatiåtgärder

  • En sympatiåtgärd är en ”stridsåtgärd till stöd för en annan lovlig konflikt”. Det betyder att när ett fackförbund har varslat om konflikt, exempelvis för att sätta tryck på ett företag att teckna kollektivavtal, kan andra fackförbund stötta den konflikten genom att också varsla om stridsåtgärder.
  • Facket kan varsla om sympatiåtgärder även när de är bundna av ett kollektivavtal med fredsplikt. Så länge den så kallade primärkonflikten pågår, har de rätt att använda sympatiåtgärder.
  • Fackförbundet väljer ensamt vilka stridsåtgärder de vill varsla om och vilka arbetsplatser som ska omfattas av konflikten. Transportföretagen kan inte påverka varslets utformning, så länge det följer lagens regler om stridsåtgärder.
  • Transportföretagens förbund har inte möjlighet att delta i någon förhandling eller medling med de fackföreningar som har varslat om sympatiåtgärder. Alla förhandlingar och all medling sker mellan parterna i den så kallade primärkonflikten, i det här fallet IF Metall och TM Sweden AB.

Kontakter

Transportföretagen är transportnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation och samlar 9 200 medlemsföretag med cirka 200 000 anställda.

Följ Transportföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportföretagen

Stor framgång för åkerier och bussföretag28.6.2024 11:45:52 CEST | Pressmeddelande

Som en trevlig sommarpresent kom idag förslag om ändringar i reglerna för kör- och vilotider. I promemorian föreslås att åkerier och bussföretag ska kunna få en varning av Transportstyrelsen istället för sanktionsavgift om en varning anses tillräcklig med hänsyn till överträdelsens allvar och omständigheterna. Ett annat förslag är att sanktionsavgiften för så kallade otillåtna kortuttag tas bort. Två viktiga ändringar som Transportföretagen efterfrågat länge.

Konsekvensanalys av nya krav på upphandlingar av busstrafik20.6.2024 09:18:26 CEST | Pressmeddelande

Sveriges Bussföretag presenterar idag en ny rapport - sammanställd av konsultbolaget EY - för att ge underlag för en saklig diskussion kring hur landets regioner vid upphandling av elbussar och batterier ska klara av att kombinera krav på strikt social hållbarhet utan att backa omställningen till en klimatsmart transportsektor och uppsatta klimatmål. -När kraven höjs måste också offentliga beställare av busstrafik nu vara beredda att tillsammans med företagen diskutera hur, och på vilket sätt dessa olika mål kan uppnås i landets regioner om vi ska klara att värna både klimatmål och krav kopplade till social hållbarhet. I slutändan riskerar annars resenärerna i kollektivtrafiken att drabbas av kraftigt höjda kostnader och minskat utbud, säger Anna Grönlund branschchef och vVd Sveriges Bussföretag.

Flygbranschen tar ställning med ny policy mot störande passagerare19.6.2024 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

För att antalet incidenter med stökiga passagerare ska minska kraftsamlar nu flygbranschen tillsammans. Genom att ställa sig bakom en gemensam policy ska säkerheten ombord på flygplan och flygplatser öka. Antalet incidenter relaterade till stökiga flygpassagerare – som riskerar flygsäkerheten – har ökat de senaste åren. Trenden syns i Sverige, i våra grannländer och globalt. Därför har den samlade flygbranschen i Sverige beslutat att ställa sig bakom en gemensam policy. Målet är att stärka samarbetet och hitta lösningar, som på sikt minskar antalet incidenter med just stökiga flygpassagerare.

Per Geijer tillträder som säkerhetschef på Transportföretagen5.6.2024 14:46:00 CEST | Pressmeddelande

Omvärlden förändras och säkerhets- och beredskapsfrågor har snabbt vuxit i betydelse. Samtidigt som transportsektorn är avgörande för Sveriges beredskap är branschen plågad av stölder och kriminalitet. Därför inrättar Transportföretagen en ny tjänst som säkerhetschef för att stötta medlemmar och bevaka den politiska utvecklingen. Per Geijer tillträder som Säkerhetschef för Transportföretagen den första juni.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye