Våra medlemsföretag används som slagträn i Tesla-konflikten
Tesla-konflikten har nu pågått i snart fyra månader. Verkstäder med kollektivavtal används som slagträ i en konflikt som de varken är inblandade i eller kan påverka. Detta medför svåra konsekvenser för de varslade företagen – men påverkar inte TM Sweden AB (Tesla).

Tesla-konflikten kommer att skriva in sig i historieböckerna som en av de längsta konflikterna i efterkrigstiden. Konsekvenserna för de varslade företagen varierar stort, men verkstäder som reparerar Tesla-bilar tillhör de hårdast drabbade.
-Vi ska komma ihåg att det här handlar om verkstäder som har kollektivavtal, som har gjort allting rätt och som även har investerat i den gröna omställningen. Nu drabbas de inte bara ekonomiskt, blockaden sätter också käppar i hjulet för deras framtidssatsningar, säger Annika Nordin, avdelningschef för arbetsgivarfrågor och juridik på Transportföretagen.
Samtidigt rapporteras i media att endast en tredjedel av de anställda på Tesla deltar i strejken.
-Den svenska rätten till stridsåtgärder är ett vasst vapen som måste användas med omsorg. Det rimliga vore nu att fackförbunden fokuserar sina ansträngningar på åtgärder som direkt påverkar TM Sweden AB och ger övriga företag arbetsfred, säger Annika Nordin.
Sympatiåtgärder får ofta stora och svåröverblickbara konsekvenser för de enskilda företagen. Transportföretagen ger som alltid rådgivning och stöd till de varslade medlemsföretagen när det gäller hur varslet ska tolkas, möjligheterna att begära dispens från facket och hanteringen av konfliktersättning från Svenskt Näringsliv. Till skillnad från varsel under avtalsrörelsen, gäller dock konflikten inte en förhandling mellan något av Transportföretagens förbund och en arbetstagarorganisation. Istället är den grundläggande konflikten mellan IF Metall och TM Sweden AB.
-Vi har löpande kontakt med alla varslade medlemsföretag. Det är frustrerande att de används som slagträ i en konflikt som de själva inte är inblandade i eller kan påverka. Tesla rundar enkelt stridsåtgärderna och använder verkstäder som inte har kollektivavtal, samtidigt som de får stora konsekvenser för de varslade företagen som har kollektivavtal. Så här kan det inte fortsätta.
-Den svenska modellen bygger på att arbetsmarknadens parter når lösningar genom kollektivavtal. Vi ser gärna att även Tesla är en del av detta. Varslen i det här fallet slår tyvärr hårdast mot de företag som faktiskt står upp för den här modellen, avslutar Annika Nordin.
Fakta: Så fungerar sympatiåtgärder
- En sympatiåtgärd är en ”stridsåtgärd till stöd för en annan lovlig konflikt”. Det betyder att när ett fackförbund har varslat om konflikt, exempelvis för att sätta tryck på ett företag att teckna kollektivavtal, kan andra fackförbund stötta den konflikten genom att också varsla om stridsåtgärder.
- Facket kan varsla om sympatiåtgärder även när de är bundna av ett kollektivavtal med fredsplikt. Så länge den så kallade primärkonflikten pågår, har de rätt att använda sympatiåtgärder.
- Fackförbundet väljer ensamt vilka stridsåtgärder de vill varsla om och vilka arbetsplatser som ska omfattas av konflikten. Transportföretagen kan inte påverka varslets utformning, så länge det följer lagens regler om stridsåtgärder.
- Transportföretagens förbund har inte möjlighet att delta i någon förhandling eller medling med de fackföreningar som har varslat om sympatiåtgärder. Alla förhandlingar och all medling sker mellan parterna i den så kallade primärkonflikten, i det här fallet IF Metall och TM Sweden AB.
Kontakter
Johan HasslowTf Pressansvarig
Tel:072-228 60 99johan.hasslow@transportforetagen.seTransportföretagen är transportnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation och samlar 9 200 medlemsföretag med cirka 200 000 anställda.
Följ Transportföretagen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportföretagen
EU öppnar dörren för unga bussförare26.3.2025 09:24:47 CET | Pressmeddelande
Ett nytt preliminärt avtal i EU innebär att minimiåldern för att köra buss sänks från 24 till 21 år. Förändringen väntas underlätta rekryteringen av förare och stärka branschens attraktionskraft bland unga.
Trendbrott: Sveriges vägar blir bättre – men stora regionala skillnader24.3.2025 09:29:20 CET | Pressmeddelande
Utvecklingen går åt rätt håll för Sveriges vägnät. Andelen vägar i mycket dåligt skick har minskat och den negativa trenden för högtrafikerade vägar har bromsat in. Samtidigt kvarstår stora regionala skillnader och behovet av långsiktiga investeringar är fortsatt stort.
Viktig utbildningssatsning kan möta kompetensbristen i transportsektorn21.3.2025 14:21:16 CET | Pressmeddelande
Transportföretagen välkomnar regeringens besked om ökade resurser till yrkesutbildning i vårändringsbudgeten. Satsningen kan möta arbetsmarknadens växande behov av yrkesutbildad personal, inte minst inom transportsektorn.
Klimatpolitiska rådets rapport för ensidig om transportsektorns omställning20.3.2025 17:13:03 CET | Pressmeddelande
Klimatpolitiska rådets rapport 2025 innehåller en övergripande analys av Sveriges klimatarbete men utelämnar realistiska åtgärder för transportsektorns omställning. Riktlinjer saknas för hur branschen ska kunna minska sin klimatpåverkan utan att tappa i tillgänglighet och konkurrenskraft.
Trenderna som formar framtidens transporter19.3.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Transportsektorn står inför en rad förändringar, där hållbarhet, teknikutveckling och geopolitiska faktorer påverkar branschens framtid. I rapporten Transportrender 2025 lyfter Transportföretagen fram de viktigaste trenderna som kan forma den svenska transportnäringens framtid.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum