Mittuniversitetet

Aluminiumbaserade batterier öppnar dörren till framtidens energilagring

Dela

Aluminiumbaserade batterier är en lovande kandidat för nästa generations batterier. Deras potential att lagra mycket energi, vara relativt billiga och ha lägre miljöpåverkan gör dem till ett attraktivt alternativ, men hur kan man optimera deras prestanda och övervinna utmaningarna?

Man i vit rock vid en glasmonter på ett laboratorium håller i ett litet silvrigt batteri.
Ghadir Razaz, projektledare och forskare vid FSCN Research Centre, på plats i labbet på Mittuniversitetet. Foto: Christine Grafström, Mittuniversitetet.

Forskare vid Mittuniversitetet leder ett treårigt forskningsprojekt som fått drygt 5 miljoner kronor i anslag från Energimyndigheten med fokus på att studera dubbeljonbatterier av aluminium och grafit.

– Projektet är ett viktigt steg mot marknaden för långtidshållbara batterier. Vi undersöker aluminiumlegeringar, anod och elektrolyt för att skapa djupare förståelse och utveckla nya angreppssätt. Målet är att utveckla dubbeljonbatterier av aluminium och grafit som presterar ännu bättre. Genom att bidra till en mer hållbar energilagringsteknik gör vi nytta för hela samhället, säger Ghadir Razaz, projektledare och forskare vid forskningscentret FSCN.

Aluminiumbaserade batterier är intressanta ur ett hållbarhetsperspektiv eftersom aluminium är ett mycket vanligt förekommande grundämne i jorden. Aluminiumbaserade batterier har också potential att lagra mycket energi, och råvaran är också billigare och mer lättillgänglig än vissa andra material. Forskningen kring aluminiumbaserade batterier har hittills mest ägnats åt katodmaterial, medan anodmaterial har fått mindre uppmärksamhet, vilket forskarna vill ändra på.

– Vi vet att det finns en del utmaningar som att aluminiumanoden kan ha problem med oxidskikt och korrosion, vilket påverkar batteriets prestanda. Vi har nyligen visat att kontrollerad korrosion av en anod av aluminiumlegering kan förbättra batteriets prestanda. Nu vill vi gå vidare med att utveckla grafitiska dubbeljonbatterier i aluminium och vi lägger särskilt fokus på anod- och elektrolytbatterier av aluminiumlegering, säger Ghadir Razaz.

Inom ramen för projektet kommer laboratorieexperiment bland annat att genomföras vid Mittuniversitetet, men även vid Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet. I projektet samarbetar forskarna från Mittuniversitetet och Uppsala universitet även med Montanuniversität i Österrike.

Kontakt:

Ghadir Razaz, projektledare och forskare vid FSCN Research Centre, ghadir.razaz@miun.se, +4610-142 80 92

Kontakter

Bilder

Datorskärm samt apparater där batterier är monterade.
Laboratorieexperiment kommer bland annat att genomföras vid Mittuniversitetet, men även vid Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet. Foto: Christine Grafström, Mittuniversitetet.
Ladda ned bild

Länkar

Om Mittuniversitetet

Mittuniversitetet är ett lärosäte där människor möts, inspireras och tänker nytt. Vi finns i Sundsvall och Östersund, och har ett brett utbud av utbildningar både på campus och på distans. Goda relationer med omvärlden ger vår forskning och utbildning en stadig förankring i samhället och, inte minst, i regionen.

Följ Mittuniversitetet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Mittuniversitetet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye