Aluminiumbaserade batterier öppnar dörren till framtidens energilagring
Aluminiumbaserade batterier är en lovande kandidat för nästa generations batterier. Deras potential att lagra mycket energi, vara relativt billiga och ha lägre miljöpåverkan gör dem till ett attraktivt alternativ, men hur kan man optimera deras prestanda och övervinna utmaningarna?

Forskare vid Mittuniversitetet leder ett treårigt forskningsprojekt som fått drygt 5 miljoner kronor i anslag från Energimyndigheten med fokus på att studera dubbeljonbatterier av aluminium och grafit.
– Projektet är ett viktigt steg mot marknaden för långtidshållbara batterier. Vi undersöker aluminiumlegeringar, anod och elektrolyt för att skapa djupare förståelse och utveckla nya angreppssätt. Målet är att utveckla dubbeljonbatterier av aluminium och grafit som presterar ännu bättre. Genom att bidra till en mer hållbar energilagringsteknik gör vi nytta för hela samhället, säger Ghadir Razaz, projektledare och forskare vid forskningscentret FSCN.
Aluminiumbaserade batterier är intressanta ur ett hållbarhetsperspektiv eftersom aluminium är ett mycket vanligt förekommande grundämne i jorden. Aluminiumbaserade batterier har också potential att lagra mycket energi, och råvaran är också billigare och mer lättillgänglig än vissa andra material. Forskningen kring aluminiumbaserade batterier har hittills mest ägnats åt katodmaterial, medan anodmaterial har fått mindre uppmärksamhet, vilket forskarna vill ändra på.
– Vi vet att det finns en del utmaningar som att aluminiumanoden kan ha problem med oxidskikt och korrosion, vilket påverkar batteriets prestanda. Vi har nyligen visat att kontrollerad korrosion av en anod av aluminiumlegering kan förbättra batteriets prestanda. Nu vill vi gå vidare med att utveckla grafitiska dubbeljonbatterier i aluminium och vi lägger särskilt fokus på anod- och elektrolytbatterier av aluminiumlegering, säger Ghadir Razaz.
Inom ramen för projektet kommer laboratorieexperiment bland annat att genomföras vid Mittuniversitetet, men även vid Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet. I projektet samarbetar forskarna från Mittuniversitetet och Uppsala universitet även med Montanuniversität i Österrike.
Kontakt:
Ghadir Razaz, projektledare och forskare vid FSCN Research Centre, ghadir.razaz@miun.se, +4610-142 80 92
Kontakter
Ronney WickzellPresskommunikatör
Tel:070-389 77 72ronney.wickzell@miun.seBilder

Länkar
Om Mittuniversitetet
Mittuniversitetet är ett lärosäte där människor möts, inspireras och tänker nytt. Vi finns i Sundsvall och Östersund, och har ett brett utbud av utbildningar både på campus och på distans. Goda relationer med omvärlden ger vår forskning och utbildning en stadig förankring i samhället och, inte minst, i regionen.
Följ Mittuniversitetet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Mittuniversitetet
Smart madrass testas i vården med mål att förhindra trycksår28.3.2025 07:45:00 CET | Pressmeddelande
Under en dryg veckas tid har de första tryckavläsande madrasserna för vården testats av personal och vård- och omsorgstagare på två boenden i Sundsvalls och Örnsköldsviks kommun. Syftet med madrasserna är att snabbt kunna identifiera risk för trycksår och kunna sätta in förebyggande åtgärder.
Nytt AI-projekt ska stoppa cyberattacker mot trådlösa nätverk13.3.2025 08:50:00 CET | Pressmeddelande
Cyberattacker på trådlösa nätverk hotar företag och samhälle med risk för fartygsomdirigering och flygförseningar. Genom TRUST-projektet utvecklar STC forskningscenter på Mittuniversitetet och finländska Universitetet i Vasa en AI-lösning för att upptäcka intrång.
Viktigare att delta än att vinna visar studie kring unga skidskyttar27.2.2025 08:05:00 CET | Pressmeddelande
Är det så att det olympiska mottot - "det viktigaste är inte att vinna, utan att delta" - faktiskt stämmer? Ja, resultaten i en ny studie från Nationellt vintersportcentrum där forskare följt hur det går för unga skidskyttar när de sedan tävlar som seniorer visar att det ligger något i devisen.
Hemtjänstpersonal målar sina möten med döden i ny studie26.2.2025 07:40:00 CET | Pressmeddelande
Det brukar heta att ”en bild säger mer än tusen ord” och i ett nytt forskningsprojekt vid Mittuniversitetet står just bilder i fokus när hemtjänstpersonal ska måla sina erfarenheter med att vaka över döende människor. Studien ingår i ett större forskningsprojekt kring palliativ vård.
Kan turistskatt vara rätt väg för att säkra en hållbar turism?6.2.2025 08:43:22 CET | Pressmeddelande
Under de kommande tre åren ska forskare från åtta europeiska turismforskningsinstitut samverka i ett nytt utvecklingsprojekt för att studera den omdebatterade frågan om turistskatt och liknande avgifter. I Sverige leds arbetet av turismforskningscentret ETOUR på Mittuniversitetet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum