Mittuniversitetet

Forskning och musik ger röst åt skogens berättelser i unikt samarbete

Dela

18 juni är det premiär för det interaktiva ljudverket ”Skogens berättelser” som berättar om skogen i skogen på Norra Berget i Sundsvall. Forskare från Mittuniversitetet medverkar i projektet som spänner från teoretisk forskning och analys till musikalisk sinnlighet.

Foto: Maja Daniels.

– Projektet är en del av Sundsvall 400 år och vi vill med det berätta andra berättelser om Sundsvall och skogen än den om träpatronerna, vilken många ofta hör, säger Karin Jarnkvist, docent i sociologi och initiativtagare till samarbetet.

Projektet gör det möjligt för universitetets forskare att kommunicera sin forskning i ett sammanhang och en form som är friare och mer kreativ än vanligt.

– Jag gillar att tänka annorlunda kring forskningskommunikation för att se hur vi kan gå bortom den traditionella akademiska publikationen. Vetenskapliga artiklar och rapporter når ju vissa målgrupper men det här är ju något helt annat och förhoppningsvis kommer vi nå många fler människor, säger Sara Nyhlén, lektor i sociologi och föreståndare för Forum för genusforskning.

Via en app och med hörlurar kan människor ta del av ljudverket ”Skogens berättelser”. När lyssnaren rör sig i skogen triggas olika berättelser och musik beroende på var den befinner sig, vilket gör varje lyssnares upplevelse unik. När appen släpps 18 juni är den fri och tillgänglig för alla.

– Genom att skapa ett interaktivt ljudlandskap där lyssnaren själv kan röra sig mellan musik, poesi, berättelser och reflektion vill vi skapa en fördjupad förståelse för den episka plats skogen utgör och hur människan är beroende av den, säger Tove Berglund, konstnärlig ledare.

En av berättarna som besökaren får möta är biologen Bengt-Gunnar Jonsson.

– Som forskare ser man skogen som ett objekt att studera, men när jag häromåret var i skogen med en konstnär förstod jag att skogen också är ett subjekt som talar till en. Jag har nog alltid haft någon sorts relation till skogen och konstnärens förhållningsätt hjälpte mig att sätta ord på min upplevelse, säger Bengt-Gunnar Jonsson, professor i biologi.

De som vill ta del av ljudverket behöver ta sig till någon av startplatserna som finns markerade på kartan som finns i appen ”Skogens berättelser”. Vid startplatsen inleds ljudverket med en introduktion som berättar hur deltagaren sedan kan röra sig över området och ta del av olika platsspecifika ljud och berättelser.  

– Jag bidrar med forskningsresultat från ett projekt där vi studerade skogsarbete utifrån olika dimensioner. Vi tittade till exempel på vilka kroppar som maskinerna är anpassade för, hur skogsarbete funkar ihop med familjeliv och vad skogsarbetare tycker är det bästa med sitt arbete, säger Sara Nyhlén.

– Trädens årsringar är fantastiska historieberättare. Dessa millimeterstora avtryck av hur ett träd relaterar till det enskilda året och hur summan av ett gammalt träds liv sammanfattas i årsringarna. På så sätt blir trädet också en aktör som berättar något om sig själv och den skog det växt i, säger Bengt-Gunnar Jonsson.

Projektet kom till efter ett tidigare samarbete mellan Forum för genusforskning (FGF) och Scenkonstbolaget. ”Skogens berättelser” är ett tvärdisciplinärt samarbete där även konstnären Tove Berglund, företaget Whateverland samt Oscen medverkar.

Appen släpps kl 12.00 den 18 juni och då medverkar såväl forskare, musiker och andra inblandade aktörer vid en ceremoni i ladan vid lekplatsen på Norra Berget. Media är välkomna!

Uppföljaren ”Bergets berättelser” kommer att ha premiär 2025 på Hoverberget i Bergs kommun, Jämtlands län.

För mer information, kontakta:
Karin Jarnkvist, docent i sociologi, initiativtagare till samarbetet och aktiv inom Forum för genusforskning, karin.jarnkvist@miun.se
Sara Nyhlén, docent i statsvetenskap och lektor i sociologi, föreståndare för Forum för genusforskning, sara.nyhlen@miun.se
Bengt-Gunnar Jonsson, professor i biologi, bengt-gunnar.jonsson@miun.se
Tove Berglund, konstnär, dentoveberglund@gmail.com

Nyckelord

Kontakter

Om Mittuniversitetet

Mittuniversitetet är ett lärosäte där människor möts, inspireras och tänker nytt. Vi finns i Sundsvall och Östersund, och har ett brett utbud av utbildningar både på campus och på distans. Goda relationer med omvärlden ger vår forskning och utbildning en stadig förankring i samhället och, inte minst, i regionen.

Följ Mittuniversitetet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Mittuniversitetet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye