Ny guide om evenemang: Så här mäter du de sociala effekterna
Idag släpper turismforskningscentret ETOUR en ny guide som ska hjälpa branschaktörer och beslutsfattare på nationell, regional, kommunal och destinationsnivå att mäta sociala effekter av evenemang.

Kunskapen om de sociala effekterna av evenemang är eftersatt både inom forskningen och i evenemangsbranschen. Det menar Martin Wallstam, Kai Kronenberg och Robert Pettersson som är forskare vid ETOUR. Nu hoppas de att deras nya guide ska bidra till att fylla viktiga kunskapsluckor inom området.
– Sociala effekter är särskilt utmanande att mäta eftersom det saknas gemensamma synsätt kring vad de faktiskt består av och hur de bör mätas. Resultatet är att de som tar strategiska beslut om evenemang inte alltid vet vilka konsekvenser besluten får för lokalsamhället. Guiden är ett försök att öka kunskapen kring hur man kan se på social effektmätning, säger Martin Wallstam.
"En guide till evenemangsutvärderingar: sociala effekter" vänder sig till såväl branschaktörer som beslutsfattare på nationell, regional, kommunal och destinationsnivå. Det är den tredje och sista guiden i en serie om evenemangseffekter, som nu inbegriper ekonomiska, sociala och miljömässiga perspektiv. Guiderna är ett resultat av den forskning som har gjorts på ETOUR kring de värden som evenemang bidrar med.
– Vi hoppas att det kan bli ett bidrag till att arrangörer och andra intressenter reflekterar över evenemangseffekter och hur man mäter dem. Förhoppningsvis kan våra guider bidra med konkret nytta för besöksnäringen, säger Robert Pettersson, forskare och verksamhetsledare vid ETOUR.
Här hittar du ETOURs guider till mätning av evenemang.
Kontaktperson:
Martin Wallstam, forskare vid turismforskningscentret ETOUR, Mittuniversitetet, 010-142 79 13, martin.wallstam@miun.se
Kontakter
PressfunktionenMittuniversitetet
press@miun.seRonney WickzellPresskommunikatör
Tel:070-389 77 72ronney.wickzell@miun.seOm Mittuniversitetet
Mittuniversitetet är ett lärosäte där människor möts, inspireras och tänker nytt. Vi finns i Sundsvall och Östersund, och har ett brett utbud av utbildningar både på campus och på distans. Goda relationer med omvärlden ger vår forskning och utbildning en stadig förankring i samhället och, inte minst, i regionen.
Följ Mittuniversitetet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Mittuniversitetet
Nytt AI-projekt ska stoppa cyberattacker mot trådlösa nätverk13.3.2025 08:50:00 CET | Pressmeddelande
Cyberattacker på trådlösa nätverk hotar företag och samhälle med risk för fartygsomdirigering och flygförseningar. Genom TRUST-projektet utvecklar STC forskningscenter på Mittuniversitetet och finländska Universitetet i Vasa en AI-lösning för att upptäcka intrång.
Viktigare att delta än att vinna visar studie kring unga skidskyttar27.2.2025 08:05:00 CET | Pressmeddelande
Är det så att det olympiska mottot - "det viktigaste är inte att vinna, utan att delta" - faktiskt stämmer? Ja, resultaten i en ny studie från Nationellt vintersportcentrum där forskare följt hur det går för unga skidskyttar när de sedan tävlar som seniorer visar att det ligger något i devisen.
Hemtjänstpersonal målar sina möten med döden i ny studie26.2.2025 07:40:00 CET | Pressmeddelande
Det brukar heta att ”en bild säger mer än tusen ord” och i ett nytt forskningsprojekt vid Mittuniversitetet står just bilder i fokus när hemtjänstpersonal ska måla sina erfarenheter med att vaka över döende människor. Studien ingår i ett större forskningsprojekt kring palliativ vård.
Kan turistskatt vara rätt väg för att säkra en hållbar turism?6.2.2025 08:43:22 CET | Pressmeddelande
Under de kommande tre åren ska forskare från åtta europeiska turismforskningsinstitut samverka i ett nytt utvecklingsprojekt för att studera den omdebatterade frågan om turistskatt och liknande avgifter. I Sverige leds arbetet av turismforskningscentret ETOUR på Mittuniversitetet.
Hysch-hysch när populär knöl testas i ny studie31.1.2025 07:59:13 CET | Pressmeddelande
Potatis är en av de vanligast förekommande grödorna när menyer komponeras i svenska hem, skolor, restauranger och på andra platser. Nu ska konsumenternas benägenhet att acceptera nya potatissorter testas i en ny studie. För att inte påverka resultaten i studien omgärdas testerna av en del hysch-hysch.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum