Ny satsning på forskningsledare ska ge fler internationella samarbeten
Fler internationella forskare och förbättrade möjligheter för företag i regionen att rekrytera internationellt – det är ett par av målen när Mittuniversitetet nu startar ett accelerationsprogram för framtida forskningsledare. Tre forskare vid den strategiska miljön Transformative Technologies blir först ut att ingå i piloten.

– Det finns ett stort behov av att förbättra den internationella forskningsfinansieringen vid Mittuniversitetet och vi vill arbeta för att utveckla vår akademiska miljö dynamiskt vid lärosätet, säger Hans-Erik Nilsson, vicerektor för Innovations- och Näringslivssamverkan vid Mittuniversitetet.
Mittuniversitetets vision är att vara ett globalt universitet med regionalt engagemang. Där ingår satsningar på internationella samarbeten. Accelerationsprogrammet har som målsättning att leda till minst sex framgångsrika ansökningar i utlysningar från Horisont Europa samt flera nya internationella forskningspartners och samarbeten i olika nätverk.
– Vi hoppas också att det blir fler internationella forskare som börjar jobba vid Mittuniversitetet och ökad rörlighet för våra forskare, både utresande och inresande. Ytterligare en förhoppning är att vi kan bidra till att företag i regionen lyckas med sin rekrytering av internationella medarbetare samt samarbeten, säger Hans-Erik Nilsson.
KK-stiftelsen ger stöd
KK-stiftelsen beviljar 5 miljoner kronor till stöd för utveckling av accelerationsprogrammet inom den strategiska miljön Transformative Technologies. Det kommer bland annat att innefatta mentorskap från forskningsledare vid Mittuniversitetet samt rekrytering av en internationell gästprofessor med mångårig erfarenhet av ansökningar till program inom Horisont Europa. Totalt omfattar satsningen 14,5 miljoner kronor under tre år inklusive medfinansiering från åtta partnerföretag och Mittuniversitetet.
– Det är glädjande att Mittuniversitetet satsar på yngre framtida forskningsledare. Transtech har haft en framgångsrik utveckling under flera år och är sedan 2022 utsedd till Strategisk miljö av KK-stiftelsen. Det här accelerationsprogrammet ligger helt rätt i förhållande till lärosätets strategi och KK-stiftelsens ambition för miljöns utveckling. Satsningen har stor potential att ytterligare stärka Transtech som strategisk internationell forsknings- och utbildningsmiljö, säger Eva Schelin, VD för KK-stiftelsen.
Carol Ann Featherstone vid Cardiff University rekryteras som gästprofessor och mentor i programmet. Hon är internationellt erkänd forskare med omfattande erfarenhet som ledare för EU-projekt i samproduktion med industrin.
Tre forskare ingår i piloten
Vid Mittuniversitetet deltar tre forskare i piloten. Dessa forskare är Sebastian Bader, docent inom elektronik, Carlos Botero, doktor inom maskinteknik och Alireza Eivazi, doktor inom teknisk kemi.
De första projekten handlar om intelligent strukturell hälsoövervakning genom inbyggd maskininlärning, additiv tillverkning av volfram för energiapplikationer, och mineralisering av cellulosabaserade material genom användning av koldioxid.
Industriella samarbeten och samproduktion
Accelerationsprogrammet inkluderar internationella samarbeten och samproduktion. Det ska bygga mer kunskap inom de utvalda forskningsområdena och förbereda både akademi och näringsliv för mer forskningssamarbeten i Europa. Det kommer också att bli öppna seminarier och evenemang för att sprida kunskap och fördjupa samarbeten. Partnerföretag i piloten är Starbit AB, CNET Svenska AB, Freemelt, Sandvik, Wolfram, Sundsvall Energi och SCA.
– Vår ambition är att bygga en globalt sammanlänkad forskningsmiljö där internationella samarbeten och innovativa projekt tillsammans med våra industripartners stärker både svensk industri och våra forskningsledare, säger Hans-Erik Nilsson.
Läs mer om projektet: TransTech2Horizon | miun.se
Kontaktperson
Hans-Erik Nilsson, vicerektor för Innovations- och Näringslivssamverkan vid Mittuniversitetet
e-post hans-erik.nilsson@miun.se
telefon 070 232 38 08
Nyckelord
Kontakter
PressfunktionenMittuniversitetet
press@miun.seRonney WickzellPresskommunikatör
Tel:070-389 77 72ronney.wickzell@miun.seOm Mittuniversitetet
Mittuniversitetet är ett lärosäte där människor möts, inspireras och tänker nytt. Vi finns i Sundsvall och Östersund, och har ett brett utbud av utbildningar både på campus och på distans. Goda relationer med omvärlden ger vår forskning och utbildning en stadig förankring i samhället och, inte minst, i regionen.
Följ Mittuniversitetet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Mittuniversitetet
Nytt AI-projekt ska stoppa cyberattacker mot trådlösa nätverk13.3.2025 08:50:00 CET | Pressmeddelande
Cyberattacker på trådlösa nätverk hotar företag och samhälle med risk för fartygsomdirigering och flygförseningar. Genom TRUST-projektet utvecklar STC forskningscenter på Mittuniversitetet och finländska Universitetet i Vasa en AI-lösning för att upptäcka intrång.
Viktigare att delta än att vinna visar studie kring unga skidskyttar27.2.2025 08:05:00 CET | Pressmeddelande
Är det så att det olympiska mottot - "det viktigaste är inte att vinna, utan att delta" - faktiskt stämmer? Ja, resultaten i en ny studie från Nationellt vintersportcentrum där forskare följt hur det går för unga skidskyttar när de sedan tävlar som seniorer visar att det ligger något i devisen.
Hemtjänstpersonal målar sina möten med döden i ny studie26.2.2025 07:40:00 CET | Pressmeddelande
Det brukar heta att ”en bild säger mer än tusen ord” och i ett nytt forskningsprojekt vid Mittuniversitetet står just bilder i fokus när hemtjänstpersonal ska måla sina erfarenheter med att vaka över döende människor. Studien ingår i ett större forskningsprojekt kring palliativ vård.
Kan turistskatt vara rätt väg för att säkra en hållbar turism?6.2.2025 08:43:22 CET | Pressmeddelande
Under de kommande tre åren ska forskare från åtta europeiska turismforskningsinstitut samverka i ett nytt utvecklingsprojekt för att studera den omdebatterade frågan om turistskatt och liknande avgifter. I Sverige leds arbetet av turismforskningscentret ETOUR på Mittuniversitetet.
Hysch-hysch när populär knöl testas i ny studie31.1.2025 07:59:13 CET | Pressmeddelande
Potatis är en av de vanligast förekommande grödorna när menyer komponeras i svenska hem, skolor, restauranger och på andra platser. Nu ska konsumenternas benägenhet att acceptera nya potatissorter testas i en ny studie. För att inte påverka resultaten i studien omgärdas testerna av en del hysch-hysch.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum