Mittuniversitetet

Internationell studentidrottskonferens till Östersund

Dela

I augusti 2026 kommer Mittuniversitetet för första gången att stå värd för FISU World Forum, en stor internationell studentidrottskonferens. Till konferensen väntas cirka 200 deltagare från mer än 40 länder.

En grupp av glada männsikor står tillsammans på golvet i en stor sal.
FISU world forum pressbild

– Det är så klart väldigt glädjande att vi får förtroendet att arrangera nästa FISU World Forum. Det är en av många viktiga pusselbitar i vårt långsiktiga arbete med att stärka studenthälsan och studentidrotten på Mittuniversitetet och dela med oss av den forskning och kunskap vi har inom bland annat idrott och hälsa, säger Anders Fällström, rektor på Mittuniversitetet.

FISU World Forum är en internationell studentidrottskonferens som arrangeras vartannat år och har ett ambulerande värdskap. I slutet av augusti medverkade representanter för Mittuniversitetet, Östersunds kommun och SAIF (Sveriges Akademiska Idrottsförbund) vid årets FISU World Forum i Zagreb för att ta del av erfarenheter från årets arrangör samt ta emot FISU-flaggan vid avslutningsceremonin som nästa Forum-arrangör.

– Vi vet redan nu att frågan om dubbla karriärer, alltså att förbereda elitidrottare för en civil karriär genom studier på universitetet, blir efterfrågat ämne för konferensen. Här ligger vi i Sverige och på Mittuniversitetet långt fram i utvecklingen, säger Agnes Wredenberg, verksamhetschef för Mittuniversitetets Idrottsakademi.

Deltagare från ca 45 länder från hela världen och ca 200 deltagare förväntas komma till konferensen som pågår under fem dagar. Bland deltagarna finns studenter och anställda på nationella studentidrottsförbund samt representanter för FISU (International university sports federation). Förutom ett omfattande konferensprogram med föreläsare och workshops innehåller konferensen sport- och kulturaktiviteter.

– Att få välkomna studenter från världens alla hörn hit till Östersund och Jämtland skapar så många möjligheter för framtiden. Vi är en erfaren eventkommun där idrott och studier ska kunna gå hand i hand. Varmt välkomna FISU World Forum 2026, vi lovar er en upplevelse i världsklass, säger Rosi Hoffer, (S) Kommunalråd, Östersunds kommun.

– Att FISU World Forum kommer hållas i Östersund Sverige, 2026, ser vi som en stor möjlighet till kunskapsutbyte. Mittuniversitetet ligger i framkant med sin forskning kring idrott och hälsa, Östersund som region har mycket roligt på gång som vi kan dela med både svenska och internationella studenter och med erfarenhet från årets FISU World Forum i Zagreb kommer studentidrotten i Sverige växa med hjälp av den stora internationella erfarenhet som delas på konferensen, säger Anette Löhnn, generalsekreterare Sveriges Akademiska Idrottsförbund, SAIF.

FISU World Forum 2026 arrangeras av Mittuniversitetet, SAIF, Östersunds kommun, Region Jämtland Härjedalen och FISU.

Kontaktpersoner:


Agnes Wredenberg, verksamhetschef Mittuniversitetets Idrottsakademi, 072-581 87 22, agnes.wredenberg@miun.se

Anette Löhnn, Generalsekreterare Sveriges Akademiska Idrottsförbund, 072-4513858, gs@saif.se

Kontakter

Bilder

En grupp av glada männsikor står tillsammans på golvet i en stor sal.
FISU world forum
pressbild
Ladda ned bild

Om Mittuniversitetet

Mittuniversitetet är ett lärosäte där människor möts, inspireras och tänker nytt. Vi finns i Sundsvall och Östersund, och har ett brett utbud av utbildningar både på campus och på distans. Goda relationer med omvärlden ger vår forskning och utbildning en stadig förankring i samhället och, inte minst, i regionen.

Följ Mittuniversitetet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Mittuniversitetet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye