Mittuniversitetet

120 företag har hittills fått hjälp – nu vill forskarna möta ännu fler

Dela

En smart kamera som övervakar tågräls eller dataspel som gör svenskinlärningen till ett äventyr. På Business Innovation Day möter innovatörer och företag experter och forskare som ger råd och bidrar med forskning för att utveckla idéerna. I år fyller eventet tio år.

En man och en kvinna med mätutrustning vid ett järnvägsspår.
En utvecklingsidé möter forskning och testas och utvecklas. Irida Shallari forskare vid STC och Anders Olsson, tidigare verksam vid Pandrol, undersöker övervakningsutrustningen i fält. Foto: Lina Näsström, Mittuniversitetet.

– Vi startade Business Innovation Day för att goda idéer ska möta och få stöd av forskningen och leda till produkter och utveckling som är till nytta för samhället och näringslivet. En annan målsättning är att det ska vara enkelt att ta hjälp från oss, även när man inte vet vem man ska vända sig till. Att vi har kunnat ge 120 företag en hjälpande hand är väldigt glädjande, men vi är på jakt efter fler, berättar Mattias O´Nils, centrumledare på Mittuniversitetets forskningscenter STC och grundare av Business Innovation Day.

Under de tio år som Business Innovation Day ägt rum har 139 utmaningar presenterats för handplockade forskare från Mittuniversitetet och experter från innovationsmiljöerna RISE, BIZMaker, Bron Innovation, Peak Innovation och Propell. Tillsammans representerar de aktörerna regionerna Västernorrland, Jämtland-Härjedalen och Gävleborg.

En av dem som deltagit är Anders Olsson vid konsultbolaget EqLab, som i sin tidigare tjänst på järnvägsunderhållsföretaget Pandrol, kom till Business Innovation Day. Med sig hade han en idé om hur man med en smart kamera och AI kan upptäcka om det är fel på clip som fäster ihop järnvägsrälen. Idén om en robust och relativt enkel övervakning som klarade utomhusmiljön väckte intresse, och forskare började undersöka och testa hur det skulle kunna bli verklighet. Idag finns en prototyp framtagen som kan upptäcka brister och underlätta spårunderhåll.

– Tack vare Business Innovation Day fick vi möjlighet att framföra vår utvecklingsidé som forskare sen testade och utvecklade. Det är otroligt givande att få den här kontakten med forskare och vara med i processen när en produkt växer fram. Fler företag borde ta den möjligheten, säger Anders Olsson.

Den 12 november arrangeras nästa Business Innovation Day. Forskningscentren STC och FSCN vill att fler företag och innovatörer utnyttjar möjligheten att möta forskare för att utveckla och testa sina idéer.

– Vi möter många företag och vet att det finns gott om både idéer och utvecklingsbehov, inte minst för att klara den gröna omställningen. Så vi ser fram emot att fler företag använder Business Innovation Day för att möta våra forskare och ta del av deras expertkunskap. Här vet vi att det till exempel finns utvecklingsbehov kopplade till förnyelsebara och hållbara produkter och processer, säger Birgitta Engberg, centrumledare för forskningscentret FSCN.

Fakta: Business Innovation Day i siffror

Under de tio år som Mittuniversitetets forskningscenter STC och FSCN har arrangerat Business Innovation Day har:

  • 20 stycken event arrangerats där företag mött forskare och experter.
  • 120 företag har fått stöd.
  • 139 utmaningar har presenterats.

Målet är att bidra med kunskap och forskning som ger företagen ny kunskap att lösa sin utmaning. I flera fall har också mötet lett till samarbeten där forskare genomfört förstudier och forskningsprojekt som utvecklat företagets innovationsidé.  

I några fall har företagens utmaningar också lett till att studenter genom examensarbeten och studentprojekt tagit sig an uppdraget i samarbete med företaget och handledare på universitetet.

För intervju och mer info:
Mattias O´Nils, centrumledare på Mittuniversitetets forskningscenter STC, mattias.onils@miun.se, tel 010-142 87 80
Birgitta Engberg, centrumledare på Mittuniversitetets forskningscenter FSCN, birgitta.engberg@miun.se, tel 010-142 88 97
Anders Olsson, vd på Eqlab, anders@eqlab.se, tel 070-663 54 52

Kontakter

Om Mittuniversitetet

Mittuniversitetet är ett lärosäte där människor möts, inspireras och tänker nytt. Vi finns i Sundsvall och Östersund, och har ett brett utbud av utbildningar både på campus och på distans. Goda relationer med omvärlden ger vår forskning och utbildning en stadig förankring i samhället och, inte minst, i regionen.

Följ Mittuniversitetet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Mittuniversitetet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye