Mittuniversitetet

Unikt test − 5G-utrustad drönare fjärrstyr skogsmaskin

Dela

Med hjälp av en 5G-utrustad drönare, i praktiken en luftburen mobilmast, har en skogsmaskin för första gången kunnat fjärrstyras via 5G-teknologi i terräng med begränsad uppkoppling. Testet genomfördes i ett skogsområde utanför Västerås som en del av det forskningsprojekt där Mittuniversitetet samarbetar med Telia, Ericsson, Skogforsk, SCA, Volvo CE och Biometria.

En skogsmaskin arbetar på ett hygge. En person använder VR-glasögon för att fjärrstyra skogsmaskinen med hjälp av en drönare.
Skogsmaskinen kopplades upp mot en drönare som befann sig 500 meter från hygget och föraren som styrde skogsmaskinen var ytterligare nio mil bort. Foto: Skaparkraft Film & Musikproduktion.

Redan i november 2021 nådde projektgruppen en milstolpe då en fjärrstyrd virkeslastare demonstrerades i skarpt läge på SCA:s virkesterminal Torsboda utanför Timrå.

Efter dessa lyckade tester fortsatte samarbetet mot nästa utmaning – att med hjälp av en drönare utrustad med 5G-teknologi kunna fjärrstyra en skogsmaskin i områden som saknar täckning. I början av maj genomfördes tester i ett skogsområde i Virsbo utanför Västerås. Resultaten bedöms som mycket lyckade.

– Vi kan nu fastställa att det går att koppla upp och fjärrstyra stora fordon via en drönare, som i praktiken agerar som en basstation i mobilnätet – fast rörlig och luftburen. Det här skapar helt nya och flexibla möjligheter att koppla upp verksamheter som arbetar i områden med bristfällig täckning. Förutom i skogs- och jordbruksindustri så kan tekniken användas i katastrofområden om vanlig mobiltäckning helt slagits ut, säger Magnus Leonhardt, innovationschef på Telia.

Efter en grundläggande teknisk genomgång transporterades skogsmaskinen ut till ett hygge där den kopplades upp med hjälp av 5G-teknologi som monterats på en drönare. Under testet befann sig drönaren cirka 500 meter från skogsmaskinen men hade ett täckningsområde på upp till 3 km. Föraren av skogsmaskinen befann sig i Skogforsks fjärrstyrningslabb i Uppsala, drygt 9 mil därifrån.

– I detta test valde vi att fjärrstyra en skotare på ett hygge för att testa uppkopplingen via drönaren. I nästa steg vill vi testa att koppla upp och fjärrstyra en markberedare som är en mycket tyngre maskin som går i otillgänglig terräng. Målet för oss är att förbättra arbetsmiljön för förarna och just markberedare skapar en särskilt skakig och tuff miljö, berättar Petrus Jönsson, forskare och biträdande programchef på Skogforsk, som var med och fjärrstyrde skogsmaskinen under testet.  

Målet med projektet är att undersöka hur drönarteknik och 5G-teknologi kan möjliggöra att avlägsna områden runtom i Sverige kan bemannas med fjärrstyrda fordon i framtiden. Mittuniversitetets forskare deltar i testerna och studerar bland annat tillförlitlighet och fördröjning av datakommunikationen, något som är av stor vikt vid fjärrstyrning.

– Vi har samlat data från testet med drönaren och ska nu analysera och utvärdera resultatet. Vi kommer också att göra jämförande studier med andra typer av uppkopplingar som WiFi-baserade nätverk samt utforska ytterligare möjligheter med 5G, berättar professor Mattias O’Nils vid Mittuniversitetet.

Bakom forskningsprojektet som heter ”Robust trådlös infrastruktur för fjärrstyrd virkeshantering”, står Mittuniversitetet, Telia, Ericsson, Skogforsk, SCA, Biometria och Volvo Construction Equipment. Forskningsprojektet finansieras av de deltagande parterna och av Vinnova och programmet för Avancerad Digitalisering.

Kontaktpersoner:

Mattias O’Nils, projektägare, professor och forskningsledare Mittuniversitetet
Tel: 070-695 76 68, E-post: mattias.onils@miun.se

Telias presstjänst
https://press.telia.se/contact_people   

Petrus Jönsson, forskare och biträdande programchef, Skogforsk
Tel: 070-528 85 83, E-post: petrus.jonsson@skogforsk.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Man i vit pikétröja framför stor bildskärm.
Petrus Jönsson, forskare och biträdande programchef, Skogforsk. Foto: Skaparkraft Film & Musikproduktion.
Ladda ned bild
Man i grön täckjacka i skogen.
Mattias O’Nils, projektägare, professor och forskningsledare Mittuniversitetet. Foto: Skaparkraft Film & Musikproduktion.
Ladda ned bild
Skogsmaskin arbetar på ett hygge.
Skotaren fjärrstyrdes på ett hygge för att testa uppkopplingen via drönaren. Foto: Skaparkraft Film & Musikproduktion.
Ladda ned bild
Man i mörkblå jacka ståendes i en skog.
Magnus Leonhardt, innovationschef på Telia. Foto: Skaparkraft Film & Musikproduktion.
Ladda ned bild
Man med VR-glasögon sitter framför en stor dataskärm.
Så här såg vyn ut där föraren befann sig, drygt 9 mil från skogsmaskinen. Foto: Skaparkraft Film & Musikproduktion.
Ladda ned bild

Länkar

Om Mittuniversitetet

Mittuniversitetet är ett lärosäte där människor möts, inspireras och tänker nytt. Vi finns i Sundsvall och Östersund, och har ett brett utbud av utbildningar både på campus och på distans. Goda relationer med omvärlden ger vår forskning och utbildning en stadig förankring i samhället och, inte minst, i regionen.

Följ Mittuniversitetet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Mittuniversitetet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye