Läkemedelsverket

Nytt förfarande vid läkemedelsbehandling med järntillskott till nyfödda

Dela

När licensläkemedel används för behandling av järnunderskott hos nyfödda är det viktigt att uppmärksamma att såväl dosering som sättet att ge läkemedlet skiljer sig åt från tidigare läkemedel.

Nyfödd nöjd bebis sover i säng i hemmamiljö
När ett barn föds för tidigt kan det behöva extra tillskott av järn. Foto: Johnér

Produktionen av Niferex 30 mg/ml orala droppar kommer inom kort att upphöra. Läkemedelsverket har därför beviljat ett särskilt tillstånd och godkänt licens för utländska läkemedelsalternativ till barn. Ett licensläkemedel är ett läkemedel som inte är godkänt för försäljning i Sverige utan kräver särskilt tillstånd från Läkemedelsverket. För att göra användningen av licensläkemedel så säker som möjligt finns stöd till förskrivare och vårdnadshavare.

– När ett barn föds för tidigt kan det behöva extra tillskott av järn. Just nu är behandlingsalternativet licensläkemedlet Glutaferro. Det doseras på ett annat sätt än det tidigare läkemedlet och andra doseringshjälpmedel kan behövas för att säkerställa rätt dos till barnet, säger Elin Kimland, utredare, Läkemedelsverket. 

Information till förskrivare

 • Ta gärna stöd av nationella riktlinjer om järntillskott till barn med låg födelsevikt. Det har tagits fram av Svenska Barnläkarföreningen och Svenska Neonatalföreningen.
 • Kontrollera vilket licensläkemedel som kan tillhandahållas av apoteket just nu.
 • Kontrollera att generell licens finns för det specifika läkemedlet och omfattar vårdenheten. Ange den generella licensens referensnummer på receptet.
 • Kontrollera hur licensläkemedlet ska doseras. Exempelvis kan andra uppdragningssprutor behövas.
  Ta stöd av läkemedelsinstruktionen för det idag aktuella licensläkemedlet (Glutaferro) i ePed (vårdens evidensbaserade nationella beslutstöd för säker läkemedelshantering till barn). Där finns också information till vårdnadshavare som kan vara bra att förmedla vid förskrivningstillfället.
 • Uppmärksamma vårdnadshavaren på att ledtider för leveranser kan variera. Om det dröjer några dagar innan barnet kan påbörja behandlingen behöver föräldern inte vara orolig. Tar det längre tid att få tillgång till läkemedel eller om föräldern känner oro är rekommendationen att kontakta vården.  

Information till apotekspersonal

 • Kontrollera att läkemedlet som ska expedieras omfattas av det särskilda tillståndet.
 • Kontrollera att generell licens finns för det specifika läkemedlet och omfattar vårdenheten. Läkare bör ange den generella licensens referensnummer på receptet.
 • Kontrollera hur licensläkemedlet ska doseras, exempelvis kan andra uppdragningssprutor behövas.
 • Tipsa gärna vårdnadshavare om patientinformationen som finns på ePed i form av skriftlig information och instruktionsfilmerna som visar hur man praktiskt ska göra för att kunna ge barnet rätt dos.

Rapportera alltid misstänkta biverkningar och läkemedelsavvikelser

När man behandlar med ett läkemedel där kunskapen om användning till barn är begränsad kan risken öka för felbehandling och oönskade effekter. Det är därför särskilt viktigt att uppmärksamma och rapportera misstänkta biverkningar och andra patientsäkerhetsproblem med läkemedelsanvändningen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Utredare, sakområde Barn och läkemedel
Utredare, sakområde Barn och läkemedel
Ladda ned bild

Länkar

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye