Nytt förfarande vid läkemedelsbehandling med järntillskott till nyfödda
När licensläkemedel används för behandling av järnunderskott hos nyfödda är det viktigt att uppmärksamma att såväl dosering som sättet att ge läkemedlet skiljer sig åt från tidigare läkemedel.
Produktionen av Niferex 30 mg/ml orala droppar kommer inom kort att upphöra. Läkemedelsverket har därför beviljat ett särskilt tillstånd och godkänt licens för utländska läkemedelsalternativ till barn. Ett licensläkemedel är ett läkemedel som inte är godkänt för försäljning i Sverige utan kräver särskilt tillstånd från Läkemedelsverket. För att göra användningen av licensläkemedel så säker som möjligt finns stöd till förskrivare och vårdnadshavare.
– När ett barn föds för tidigt kan det behöva extra tillskott av järn. Just nu är behandlingsalternativet licensläkemedlet Glutaferro. Det doseras på ett annat sätt än det tidigare läkemedlet och andra doseringshjälpmedel kan behövas för att säkerställa rätt dos till barnet, säger Elin Kimland, utredare, Läkemedelsverket.
Information till förskrivare
- Ta gärna stöd av nationella riktlinjer om järntillskott till barn med låg födelsevikt. Det har tagits fram av Svenska Barnläkarföreningen och Svenska Neonatalföreningen.
- Kontrollera vilket licensläkemedel som kan tillhandahållas av apoteket just nu.
- Kontrollera att generell licens finns för det specifika läkemedlet och omfattar vårdenheten. Ange den generella licensens referensnummer på receptet.
- Kontrollera hur licensläkemedlet ska doseras. Exempelvis kan andra uppdragningssprutor behövas.
Ta stöd av läkemedelsinstruktionen för det idag aktuella licensläkemedlet (Glutaferro) i ePed (vårdens evidensbaserade nationella beslutstöd för säker läkemedelshantering till barn). Där finns också information till vårdnadshavare som kan vara bra att förmedla vid förskrivningstillfället. - Uppmärksamma vårdnadshavaren på att ledtider för leveranser kan variera. Om det dröjer några dagar innan barnet kan påbörja behandlingen behöver föräldern inte vara orolig. Tar det längre tid att få tillgång till läkemedel eller om föräldern känner oro är rekommendationen att kontakta vården.
Information till apotekspersonal
- Kontrollera att läkemedlet som ska expedieras omfattas av det särskilda tillståndet.
- Kontrollera att generell licens finns för det specifika läkemedlet och omfattar vårdenheten. Läkare bör ange den generella licensens referensnummer på receptet.
- Kontrollera hur licensläkemedlet ska doseras, exempelvis kan andra uppdragningssprutor behövas.
- Tipsa gärna vårdnadshavare om patientinformationen som finns på ePed i form av skriftlig information och instruktionsfilmerna som visar hur man praktiskt ska göra för att kunna ge barnet rätt dos.
Rapportera alltid misstänkta biverkningar och läkemedelsavvikelser
När man behandlar med ett läkemedel där kunskapen om användning till barn är begränsad kan risken öka för felbehandling och oönskade effekter. Det är därför särskilt viktigt att uppmärksamma och rapportera misstänkta biverkningar och andra patientsäkerhetsproblem med läkemedelsanvändningen.
Nyckelord
Kontakter
Pressjour
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seBilder
Länkar
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Det handlar om livet – nu genomförs nationella strategin för psykisk hälsa och suicidprevention14.1.2025 14:56:36 CET | Pressmeddelande
Läkemedelsverket är en av de 25 myndigheter som ska medverka i genomförandet av den nya strategin för psykisk hälsa och suicidprevention, under ledning av Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen. En korrekt och väl avvägd läkemedelsbehandling spelar en central roll inom området.
Nytt uppdrag för att stärka implementeringen av medicintekniska regelverk19.12.2024 11:02:30 CET | Pressmeddelande
Regeringen har gett Läkemedelsverket i uppdrag att underlätta införandet av de nya regelverken för medicintekniska produkter och medicintekniska produkter för in vitro-diagnostik. Uppdraget säkerställer att aktörer inom området får den information och rådgivning som krävs för att följa de nya reglerna.
Svenskt samarbete inför ny EU-förordning om HTA – Health Technology Assessment16.12.2024 09:30:00 CET | Pressmeddelande
Regeringen har gett Läkemedelsverket, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) i uppdrag att ta fram förslag på hur den nya HTA-förordningen kan införas så effektivt som möjligt. Förordningen syftar till att på EU-nivå effektivisera och samordna utvärdering av medicinsk teknik, det vill säga läkemedel och medicintekniska produkter. För en mer jämlik tillgång till behandling för europeiska patienter och snabbare tillgång till läkemedel och medicinteknik i hälso- och sjukvården.
Viktigt för patientsäkerheten att följa upp tandtekniska produkter16.12.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Efter att Läkemedelsverket har inspekterat ett urval av tandtekniska laboratorier står det klart att branschen behöver ett kunskapslyft. Laboratorierna har ordning och reda och en noggrann tillverkningsprocess som inte tyder på någon anledning till oro för produkterna. Däremot behöver kunskapen höjas om regelverk och krav.
Växande marknad för medicinteknik kräver stärkt tillsyn10.12.2024 10:27:50 CET | Pressmeddelande
Riksrevisionens har granskat om statens tillsyn över medicintekniska produkter är effektiv. Granskningen visar att Läkemedelsverket har en väl fungerande organisation och god kompetens för tillsynen, men att det finns brister i förutsättningarna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum