Läkemedelsverket

Jaga inte järntillskott till din nyfödda i sociala medier

Dela

Har ditt nyfödda barn fått järntillskott på recept? Ta kontakt med apoteket i god tid så att de kan beställa läkemedlet åt ditt barn. Det är ingen fara om det dröjer några dagar innan behandlingen kan börja. Följ noga läkarens anvisningar och var uppmärksam på doseringen.

Nyfödd nöjd bebis sover i säng i hemmamiljö
När ett barn föds för tidigt kan det behöva extra tillskott av järn. Foto: Johnér

Efter att det läkemedel som tidigare gavs till för tidigt födda barn i behov av extra järntillskott har slutat att produceras så förskriver vården numera ett annat läkemedel som kan vara utländskt. På grund av detta kan det dröja lite innan läkemedlet levereras till apoteket. Det kan också krävas lite särskild omsorg vid doseringen.  

– När ett barn föds för tidigt kan det behöva extra tillskott av järn. Just nu är behandlingsalternativet licensläkemedlet Glutaferro. Det finns skriftlig information och instruktionsfilmer som visar hur du som förälder praktiskt ska göra för att kunna ge barnet rätt dos med licensläkemedlet Glutaferro, säger Elin Kimland, utredare, Läkemedelsverket. 

Läkemedelsverket har noterat att föräldrar som är angelägna om att behandla sitt nyfödda barn tycks söka det tidigare godkända läkemedlet Niferex i grupper på sociala medier. Myndigheten avråder starkt från att ge bort eller ta emot receptbelagda mediciner privat. Det är viktigt att medicin säljs på rätt sätt för att vara säker på att man får rätt läkemedel i ett bra skick.

– Om ditt nyfödda barn ska behandlas med järntillskott kan läkaren skriva ut ett läkemedel på recept som du som förälder sedan kan hämta ut på apoteket. Eftersom det just nu är ett utländskt läkemedel som förskrivs så kan det dröja några dagar innan det kommer till apoteket. Det är ingen fara för barnet om det går några dagar innan behandlingen påbörjas men är du orolig så kontakta vården, säger Elin Kimland.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Utredare, sakområde Barn och läkemedel
Utredare, sakområde Barn och läkemedel
Ladda ned bild

Länkar

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye